Η ΝΔ αναγνωρίζει ότι ο EastMed θεμελιώθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου 2020, 13:09

Ως «να πολύ σημαντικό έργο από πάρα πολλές πλευρές» χαρακτήρισε τον αγωγό EastMed, ο τέως πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, μιλώντας στο ρ/σ «Στο Κόκκινο», και εξήγησε: «κυρίως από την ενεργειακή πλευρά, αλλά και γιατί συμβάλλει στη σταθερότητα της περιοχής και την ανάδειξη του ρόλου της χώρας μας στην ΕΕ, καθώς είναι πρώτη διασύνδεση της Ευρώπης που γίνεται με ενεργειακές πηγές της Μέσης Ανατολής».

Ο κ. Βούτσης σημείωσε ότι «όπως αναγνωρίζει και η ΝΔ με το σημείωμα που εξέδωσε προ ημερών, όχι απλά υλοποιήθηκε δηλαδή προχώρησε πάρα πολύ σημαντικά, αλλά θεμελιώθηκε επί των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ και βεβαίως αυτούς τους μήνες έγιναν και όλες οι υπόλοιπες ενέργειες που οδήγησαν στη χθεσινή υπογραφή».

Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι η λειτουργία αυτού του αγωγού αφορά και πλευρές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής άμεσες, όπως είναι η συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ στις ΗΠΑ και άρα, όπως εξήγησε ο κ. Βούτσης, «τους όρους και τις προϋποθέσεις για την υλοποίηση της αναβαθμισμένης ελληνοαμερικανικής συμφωνίας η οποία ήδη έχει περάσει και θα δρομολογηθεί και από πλευράς της χώρας». «Αντιλαμβάνεστε ότι μια τέτοια μείζονα συμφωνία δεν μπορεί παρά να έχει ρητές προϋποθέσεις και δεσμεύσεις για την ασφάλεια και του αγωγού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε και στην εσωτερική πολιτική διάσταση και την αντιπαράθεση που είχε γίνει στη Βουλή για την ιδιωτικοποίηση από τη ΝΔ της ΔΕΠΑ και την απόσπαση της από τον εξαιρετικό σχεδιασμό που είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή να κρατηθεί στην ευθύνη του Δημοσίου το κομμάτι της ΔΕΠΑ, καθώς αφορά τις έρευνες και τις εξορύξεις υδρογονανθράκων και του φυσικού αερίου και τη συμμετοχή της εταιρίες στον EastMed και σε άλλους αγωγούς.

Ο βουλευτής τόνισε ότι όσο υπάρχουν και ανατροφοδοτούνται εστίες έντασης στην περιοχή, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι από την πλευρά της χώρας μας, που είμαστε ακριβώς στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και ακριβώς στην περιοχή που συμβαίνουν όλα αυτά, θα πρέπει να ακολουθείται μια σταθερή, αποφασιστική, αλλά ταυτόχρονα εμπεριστατωμένη και πολύπλευρη πολιτική ειρήνης σταθερότητας διαφύλαξης των συνόρων και της κυριαρχίας της εδαφικής. Είναι, συνέχισε, μια αναβαθμισμένη εξωτερική πολιτική, την οποία καλείται και η σημερινή κυβέρνηση στα βήματα τα πολύ σημαντικά που είχαν γίνει επί των ημερών διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ να την εκσυγχρονίσει «και με θρησκευτική ευλάβεια θα έλεγα να την επεκτείνει και να την εφαρμόσει».


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου 2020, 13:09

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει