Η ΝΔ δρέπει τις δάφνες των προκατόχων τηςΣτην επίσκεψη του Aμερικανού υπουργού Εξωτερικών Πομπέο στην Ελλάδα και την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών αναφέρεται εκτενές άρθρο της Süddeutsche Zeitung.

Όπως σχολιάζει η εφημερίδα, «[…] στην πραγματικότητα οι σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον είχαν βελτιωθεί σημαντικά ήδη την εποχή της αριστερής διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα και ενόσω επιδεινώνονταν οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Για να γίνει αυτό ο Τσίπρας είχε αποχαιρετίσει τον αριστερό ελληνικό αντιαμερικανισμό. Αλλά και τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία επαίνεσε εκ νέου ο Πομπέο, την είχε περάσει ο Τσίπρας. Η συμφωνία έβαλε τέλος σε μια διαμάχη δεκαετιών με τη γείτονα και υποψήφια προς ένταξη στο ΝΑΤΟ Βόρεια Μακεδονία. Το συντηρητικό κόμμα του Μητσοτάκη είχε πολεμήσει εν μέρει σφόδρα τις Πρέσπες. Από τη στιγμή όμως που οι συντηρητικοί κέρδισαν τις εκλογές του Ιουλίου, η κριτική τους αυτή σίγησε».

Σύμφωνα με την SZ, «[…] πέρα από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης οι ΗΠΑ θα μπορούν να χρησιμοποιούν μελλοντικά και δυο αεροδρόμια στην κεντρική Ελλάδα, στη Λάρισα. Η ήδη υπάρχουσα ναυτική και αεροπορική βάση στη Σούδα πρόκειται να διευρυνθεί. Η Ουάσιγκτον ενδιαφέρεται επίσης και για στενότερη οικονομική συνεργασία, είπε ο Πομπέο. Η κυβέρνηση του Μητσοτάκη υποσχέθηκε ένα φιλικό προς τις επενδύσεις κλίμα και θέλει να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση πολλών κρατικών επιχειρήσεων».

Πηγή: Deutsche Welle


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 8 Οκτωβρίου 2019, 05:12

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει