Η ομάδα που θα ερευνήσει την προέλευση του κορωνοϊού θα μεταβεί τον Ιανουάριο στην ΚίναΠρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2020, 17:05

Η διεθνής επιστημονική ομάδα η οποία συγκροτήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να αναζητήσει την προέλευση του κορωνοϊού που προκάλεσε την πανδημία Covid-19, θα μεταβεί στην Κίνα τον Ιανουάριο, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού.

Αν και ο ίδιος δεν επεκτάθηκε σε λεπτομέρειες για την αποστολή, αξιωματούχοι του Π.Ο.Υ. έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι η αποστολή θα ξεκινήσει από την περιοχή της Γουχάν, η οποία εμφανίστηκε ως εστία της επιδημίας, πριν εξετάσει αν άλλες υποθέσεις οδηγούν σε άλλες περιοχές.

Η αποστολή απαρτίζεται από δέκα αναγνωρισμένους στον τομέα τους επιστήμονες από τη Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία, την Αυστραλία, το Βιετνάμ, τη Γερμανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Κατάρ και την Ιαπωνία με αποστολή να ερευνήσουν τις απαρχές του κορωνοϊού και τον τρόπο με τον οποίο πέρασε στον άνθρωπο.

Στις 30 Οκτωβρίου, ο Π.Ο.Υ. είχε ανακοινώσει ότι η αποστολή συνεδρίασε για πρώτη φορά μέσω τηλεδιάσκεψης με κινέζους ειδικούς, αλλά καμία ημερομηνία δεν ορίστηκε για την αναχώρησή της μέχρι σήμερα, γεγονός που προκάλεσε επικρίσεις.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η περισσότερο πληγείσα από την επιδημία χώρα του κόσμου με περισσότερους από 300.000 θανάτους έχει δημόσια κατηγορήσει το Πεκίνο για απόκρυψη στοιχείων και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι υποχώρησε στις βουλήσεις των κινεζικών αρχών. Αλλά και άλλα κράτη μέλη του Οργανισμού, σε λιγότερο επικριτικούς τόνους, υποψιάζονται ότι το Πεκίνο καθυστερεί τη διαδικασία έρευνας.

Οι επιστήμονες πιθανολογούν ότι ο φορέας του ιού είναι μία νυχτερίδα, αλλά δεν γνωρίζουν τον ξενιστή μέσω του οποίου έγινε η μετάδοσή του στον άνθρωπο.

Αυτό το κομμάτι του παζλ αναζητά η επιστημονική κοινότητα και ο Π.Ο.Υ. ελπίζοντας ότι θα γίνει καλύτερα κατανοητό αυτό που συνέβη, ώστε να εντοπιστούν οι επικίνδυνες πρακτικές και να αποτραπεί νέα πανδημία.


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2020, 17:05Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει