Η Ουγγαρία και η Πολωνία τερματίζουν τις απομακρύνσεις πολιτών από την ΚαμπούλΗ Ουγγαρία και η Πολωνία τερματίζουν σήμερα τις πτήσεις με τις οποίες απομακρύνουν πολίτες από το Αφγανιστάν, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι των δύο χωρών.

Η Ουγγαρία τερματίζει τις πτήσεις απομάκρυνσης πολιτών από το Αφγανιστάν αφού μετέφερε αεροπορικώς 540 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων Ούγγροι πολίτες, καθώς και Αφγανοί με τις οικογένειές τους, οι οποίοι είχαν προγουμένως εργαστεί για τις ουγγρικές δυνάμεις, δήλωσε σήμερα ο Ούγγρος υπουργός Άμυνας Τιμπόρ Μπένκο.

Τα δύο στρατιωτικά επιβατικά αεροπλάνα και όλοι οι στρατιώτες που συμμετείχαν στην επιχείρηση επέστρεψαν με ασφάλεια στην Ουγγαρία, δήλωσε ο Μπένκο σε συνέντευξη Τύπου.

Η Ουγγαρία απομάκρυνε αεροπορικώς από το Αφγανιστάν συνολικά 540 ανθρώπους, περιλαμβανομένων Ούγγρων, Αυστριακών, Αφγανών και Αμερικανών, μεταφέροντάς τους με στρατιωτικό αεροπλάνο από την Καμπούλ στο Ουζμπεκιστάν και στη συνέχεια με εμπορική πτήση στη Βουδαπέστη.

Ο Μπένκο δήλωσε πως 57 οικογένειες μεταφέρθηκαν αεροπορικώς, μεταξύ των οποίων 180 παιδιά.

«Όσο για τους Αφγανούς υπηκόους, 87% εξ αυτών απομακρύνθηκαν, όσους ήρθαν σε επαφή μαζί μας εγκαίρως και μπόρεσαν να παραμείνουν σε επαφή, τους απομακρύναμε όλους», δήλωσε ο Μπένκο.

Η Ουγγαρία ήταν παρούσα με στρατεύματα στο Αφγανιστάν από την αρχή της αποστολής του ΝΑΤΟ το 2003.

Εξάλλου, στη Βαρσοβία, οι αρχές ανακοίνωσαν πως η Πολωνία ολοκλήρωσε «για λόγους ασφαλείας» την αποστολή της να απομακρύνει πολίτες από το Αφγανιστάν, αφού μετέφερε από τη χώρα αυτή περισσότερους από 1.300 ανθρώπους.

«Περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στην Πολωνία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Πολωνός υφυπουργός Εξωτερικών Μάρτσιν Πρζίντατς, υπογραμμίζοντας πως η αποστολή ολοκληρώνεται σήμερα «για λόγους ασφαλείας».

«Λόγω της εντεινόμενης τρομοκρατικής απειλής και της αυξανόμενης αστάθειας, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να διακινδυνεύουμε τη ζωή των ανθρώπων μας», δήλωσε ο Πρζίντατς.

Νωρίτερα σήμερα το πρωί ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι ανακοίνωσε πως η Πολωνία απομάκρυνε 937 ανθρώπους, χωρίς να διευκρινίσει αν επρόκειτο αποκλειστικά για Αφγανούς συνεργάτες της Πολωνίας.

«Σήμερα τερματίζεται η επιχείρηση απομάκρυνσης που οργανώσαμε για τους Πολωνούς και για τους συνεργάτες της Πολωνίας», δήλωσε.

Το τελευταίο από τα 14 πολωνικά αεροπλάνα, που μετέφεραν ανθρώπους από το Αφγανιστάν στη Βαρσοβία μέσω του Ουζμπεκιστάν, προσγειώθηκε σήμερα το πρωί στην πολωνική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με τον Πρζίντατς, από χθες, Τετάρτη, οι Ταλιμπάν δεν επιτρέπουν τις αναχωρήσεις παρά μόνο πολιτών τριών χωρών και απαγορεύουν αυτές Αφγανών πολιτών.

Μεταξύ των ανθρώπων που απομάκρυνε η Πολωνία περιλαμβάνονται 175 άτομα που απομακρύνθηκαν κατόπιν αιτήματος της Λιθουανίας, μερικοί Εσθονοί συνεργάτες καθώς και περίπου 30 συνεργάτες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, διευκρίνισε.

Μια ολλανδική οικογένεια, καθώς και ένα άτομο που απομακρύνθηκε έπειτα από αίτημα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής περιλαμβάνονται επίσης στους ανθρώπους που μεταφέρθηκαν στη Βαρσοβία.

Αυτή τη στιγμή, περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι που απομακρύνθηκαν από το Αφγανιστάν βρίσκονται σε καραντίνα στο πολωνικό έδαφος, δήλωσε ακόμη ο υφυπουργός.Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει