Η πανδημία ασκεί ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ


Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2020, 08:10

Η δραματική αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα ανησυχεί τους ειδικούς που βλέπουν γεμάτες από ασθενείς τις κλίνες τόσο σε δωμάτια νοσηλείας όσο και στις ειδικά διαμορφωμένες ΜΕΘ για τον κορωνοϊό. Η εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα τα νοσοκομεία αναφοράς της Αθήνας δεν είναι καθόλου καλή αφού είναι ήδη καλυμμένο το 70% των ΜΕΘ, ενώ σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία νοσηλεύονται τουλάχιστον 427 άτομα διαφόρων ηλικιών οι οποίοι βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό και η νοσηλεία τους κρίνεται απαραίτητη για την βελτίωση της υγείας τους.  

Η αύξηση των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ προβληματίζει τους ειδικούς που τονίζουν διαρκώς ότι «μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα μπορούμε να δούμε εκτόξευση κρουσμάτων ή μείωση αυτών». Προς το παρόν οι θετικοί στον κορωνοϊό αυξάνονται καθημερινά αφού χθες ο νέος αριθμός κρουσμάτων ήταν 453, εκ των οποίων τα 174 εντοπίστηκαν στην Αττική.

Ήδη από αύριο, Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου θα είναι προς αξιοποίηση ακόμη 40 νέες εντατικές κυρίως στα νοσοκομεία της Αθήνας, καθώς στόχος του υπουργείου Υγείας να δοθεί προτεραιότητα στην αύξηση του αριθμού των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Μέχρι στιγμής, στις ΜΕΘ είναι διασωληνωμένοι 79 ασθενείς ενώ οι 427 μολυσμένοι ασθενείς βρίσκονται σε απλές κλίνες covid-19.


Πρόκειται για άτομα διαφόρων ηλικιών αλλά κυρίως ανήκουν στην ομάδα από 45 έως 65 ετών.

Να σημειωθεί ότι σήμερα το 40% των απλών κλινών covid-19 είναι κατειλημμένες, ενώ οι εντατικές για τον κορωνοϊό είναι σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70% γεμάτες.

Προσπάθεια για την μείωση κρουσμάτων στο κέντρο της Αθήνας

Στο δήμο Αθηναίων εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα της Αττικής. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα, τα 966 από τα 2.100 ενεργά κρούσματα της Αττικής εντοπίζονται στο δήμο Αθηναίων. Περιοχές όπως η Κυψέλη, τα Σεπόλια, τα Πατήσια έχουν μεγάλο αριθμό κρουσμάτων – λόγω και των πολλών μεταναστών που κατοικούν στις συνοικίες αυτές.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι ομάδες αυτές πρέπει να ενημερωθούν, να υποβληθούν σε ελέγχους για Covid-19 και να περιοριστούν οι μετακινήσεις τους για να ελεγχθεί η διασπορά. 

Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή, όπως είπε σε τηλεοπτικό σταθμό ο λοιμωξιολόγος κ. Νίκος Σύψας, είναι στο κέντρο της Αθήνας επειδή η ιχνηλάτηση είναι δύσκολη, καθώς υπάρχει μεγάλη συρροή μεταναστών.

«Το lockdown βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων», παραδέχτηκε ο ίδιος. «Θα κάνουμε lockdown περιοδικά, θα γίνει για 2 βδομάδες μέχρι να πέσει η καμπύλη της επιδημίας, μετά αν ξαναχρειαστεί θα ξαναγίνει για άλλες δυο βδομάδες.», ενώ όπως όλα δείχνουν, κλειστά θα είναι και τα σχολεία.

Επίσης, «το πιο αποτελεσματικό όπλο που έχουμε είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας. Ελπίζουμε το 10 ήμερο αυτό, μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα δούμε την επίδραση των μέτρων. Αν χρειαστεί θα πάρουμε μέτρα και νωρίτερα», είπε.

Επίσης, μαζί με την απαγόρευση κυκλοφορίας επιστρέφουν και τα SMS στο 13033. «Αλίμονο αν υπάρχει η κατάσταση αυτή τους μήνες Οκτώβρη και Νοέμβρη» είπε ο κ. Σύψας και πρόσθεσε πως μέχρι στιγμής ο δείκτης (R) μεταδοτικότητας στην Αττική είναι πάνω από 1, ενώ όπως εκτιμά το καλοκαίρι του 2021 το φαινόμενο θα αρχίσει να ξεθυμαίνει και θα εξαφανιστεί.

 

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει