Η παραλλαγή Όμικρον χτυπάει την Ινδία
Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 7 Ιανουαρίου 2022, 10:19

Με έντονες ακόμη τις μνήμες από το καταστροφικό κύμα της covid-19 που έπληξε την Ινδία την προηγούμενη άνοιξη, οι Aρχές πολλών μεγάλων πόλεων της χώρας προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν μία ακόμη μεγάλη άνοδο των περιστατικών λόγω του ιδιαίτερα μεταδοτικού παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον του κορωνοϊού, λαμβάνοντας νέα περιοριστικά μέτρα προκειμένου να περιορίσουν την εξάπλωσή του.

Στην κορύφωση του κύματος της πανδημίας τον προηγούμενο Μάιο καταγράφονταν στην Ινδία περισσότερα από 400.000 περιστατικά Covid-19 την ημέρα και περίπου 4.000 θάνατοι. Κανείς στη χώρα δεν μπορεί να ξεχάσει τις σκηνές με τα γεμάτα νοσοκομεία, τους ασθενείς να λαμβάνουν θεραπεία σε σκηνές ή στα πεζοδρόμια, την έλλειψη οξυγόνου, τα αποτεφρωτήρια και τα νεκροταφεία που δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στη ζήτηση. Όμως το στέλεχος Όμικρον εγείρει φόβους ότι η ιστορία θα επαναληφθεί τις επόμενες ημέρες.

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 117.100 περιστατικά του SARS-CoV-2, τα περισσότερα από τις αρχές του Ιουνίου, ενώ υπέκυψαν 302 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19.

«Αυτοί οι αριθμοί είναι πραγματικά ανησυχητικοί», δήλωσε ο Γκάουταμ Μενόν, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Ασόκα στην Ινδία, ο οποίος εργάζεται στη μοντελοποίηση της εξάπλωσης του ιού.

Η κατάσταση, πρόσθεσε, «ενδέχεται να ασκήσει πίεση στα συστήματα υγείας σε αντίστοιχα ή χειρότερα επίπεδα» από αυτά της προηγούμενης άνοιξης.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι σε ιδιωτικές δηλώσεις τους έχουν σημειώσει ότι εργάζονται βάσει της εικασίας ότι ο ημερήσιος αριθμός των μολύνσεων θα ξεπεράσει το ρεκόρ των 414.000 κρουσμάτων του Μαΐου, όπως συνέβη στις ΗΠΑ.

«Σίγουρα θα ξεπεράσουμε σύντομα το ρεκόρ μας και θα φτάσουμε σε νέα κορύφωση ως τις αρχές Φεβρουαρίου», σχολίασε ο Μ.Ντ. Γκούπτε, πρώην διευθυντής του κρατικού Εθνικού Ινστιτούτου Επιδημιολογίας και σύμβουλος της κυβέρνησης.

«Με δεδομένο το μέγεθος του πληθυσμού μας, θα καταγράψουμε περισσότερα ημερήσια περιστατικά από τις ΗΠΑ. Αλλά αυτό που έχουμε δει είναι ότι αυτά είναι πάρα πολύ πιο ήπια, οπότε οι ανάγκες για νοσηλεία και οξυγόνο δεν αυξάνονται», πρόσθεσε.

Εμβόλια και προηγούμενη νόσηση

Ο ίδιος σημείωσε ότι ο αριθμός των μολύνσεων κατά το προηγούμενο κύμα της επιδημίας, κυρίως τον Απρίλιο και τον Μάιο, καθώς και το ποσοστό εμβολιασμού προμηνύουν ηπιότερη νόσηση για όσους μολυνθούν από το Όμικρον.

Σχεδόν το 70% των Ινδών είχαν εκτεθεί στον κορωνοϊό ως τα μέσα του έτους πέρυσι, ενώ σχεδόν αντίστοιχο είναι το ποσοστό των ενηλίκων που έχει ανοσοποιηθεί κατά της Covid-19.

Παράλληλα, οι Aρχές στην Ινδία άρχισαν τη Δευτέρα να εμβολιάζουν τους εφήβους, ενώ η εκστρατεία χορήγησης αναμνηστικής δόσης στους άνω 60 ετών θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα.

Αξιωματούχοι στο Νέο Δελχί και στο κρατίδιο Μαχαράστρα, πρωτεύουσα του οποίου είναι το Μουμπάι, οι δύο περιοχές όπου καταγράφονται οι περισσότερες μολύνσεις, έχουν επισημάνει ότι τα νοσοκομεία και τα κέντρα όπου πραγματοποιούνται διαγνωστικά τεστ δεν υφίστανται πίεση ακόμη, καθώς πολλοί άνθρωποι αναρρώνουν γρήγορα στα σπίτια τους.

Στο Μουμπάι περίπου το ένα τέταρτο των διαγνωστικών τεστ είναι θετικά, αλλά λιγότερο από το ένα πέμπτο όσων προσβάλλονται από την Covid-19 χρειάζεται να νοσηλευθούν, δήλωσε ο Ρατζές Τόπε, υπουργός Υγείας του Μαχαράστρα.

Στην πόλη, που αποτελεί την οικονομική πρωτεύουσα της Ινδίας,  εντοπίστηκαν χθες 20.181 περιστατικά, πολύ περισσότερα από το περσινό ρεκόρ των περισσότερων από 11.000 κρουσμάτων, και οι Aρχές επέβαλαν απαγόρευση της κυκλοφορίας τη νύχτα.

«Περίπου το 80% των κλινών στα νοσοκομεία είναι ακόμη ελεύθερο», πρόσθεσε. «Η ζήτηση σε οξυγόνο δεν αυξάνεται αναλογικά με τα κρούσματα. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν σχέδια για την επιβολή lockdown. Αν χρειαστεί, ενδέχεται να αυξήσουμε τους περιορισμούς».

Ωστόσο η Μπραμάρ Μουχερτζί, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, ανησυχεί ότι η ανεξέλεγκτη εξάπλωση του κορωνοϊόύ ενδέχεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην Ινδία.

«Όπως το είδαμε στις ΗΠΑ και στη Βρετανία, το ότι μεγάλο μέρος του ενεργού πληθυσμού έχει αρρωστήσει επηρεάζει την κοινωνία και προκαλεί χάος», δήλωσε. «Φοβάμαι ότι κάποια στιγμή στην Ινδία θα συμβεί το ίδιο», πρόσθεσε, «δεν χρειάζονται πολλά για να καταρρεύσει το σύστημα».

Απαγόρευση κυκλοφορίας

Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο οι Αρχές στο Νέο Δελχί αποφάσισαν να επιβάλουν αυτή την εβδομάδα απαγόρευση της κυκλοφορίας τη νύκτα και περιορισμούς στις μετακινήσεις τα Σαββατοκύριακα.

Και η Μπανγκαλόρ, τεχνολογικό κέντρο της Ινδίας, επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας αυτό το Σαββατοκύριακο.

Γιατροί και νοσηλευτές δήλωσαν αισιόδοξοι, παρατηρώντας ότι οι ασθενείς που εισάγονται στα νοσοκομεία με Covid-19 παρουσιάζουν ηπιότερα συμπτώματα, ενώ οι υγειονομικοί έχουν πλέον μεγαλύτερη εμπειρία στην αντιμετώπιση της νόσου. «Πέρυσι δεν γνωρίζαμε ακριβώς με τι είχαμε να κάνουμε. Πιστεύω ότι τώρα, πνευματικά, είμαστε λίγο καλύτερα», σχολίασε μια νοσηλεύτρια σε νοσοκομείο του Νέου Δελχί.

Σύμφωνα με τον Σουρές Κουμάρ, διευθυντή του νοσοκομείου Lok Nayak Prakash στο Νέο Δελχί, ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 που νοσηλεύονται εκεί έχει τετραπλασιαστεί, περνώντας από πέντε – έξι στην αρχή της εβδομάδας σε 20 μέσα σε δύο ημέρες. Η αύξηση αυτή προς το παρόν «δεν έχει προκαλέσει πανικό», σχολίασε.Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει