Η «Πλεύσις» παρουσιάζει τη νέα της δουλειά «Personas» στα 54α ΔημήτριαΠαράσταση σωματικού θεάτρου είναι το Personas που παρουσιάζεται στα 54α Δημήτρια από την ομάδα «Πλεύσις» του Αντώνη Κουτρουμπή.

Το πρόσωπο ως ύπαρξη και η σχέση του με τον περιβάλλοντα χώρο, αλλά και το ποιητικό έργο του John Ashbery «Αυτοπροσωπογραφία σε κυρτό κάτοπτρο», αποτέλεσαν την έμπνευση για την ομάδα «Πλεύσις» και τη νέα καλλιτεχνική της πρόταση Personas.

Πρόκειται μια multimedia performance σωματικού θεάτρου με θέμα την ποιητική εισαγωγή του θεατή στον «κόσμο του εαυτού» που καθορίζεται από τις έννοιες «παρατηρώ, ανακαλύπτω, συνδέομαι, κουβαλώ μέσα μου ως μνήμη». Η παράσταση έρχεται στα 54α Δημήτρια και φιλοξενείται στα Παλιά Δημοτικά Σφαγεία της Θεσσαλονίκης στις 5 και 6 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του show case.

Η παράσταση κινείται ανάμεσα σε δύο πόλους: την εικονική πραγματικότητα και τη σχέση του performer με τα σκηνικά αντικείμενα και τα φυσικά υλικά που χρησιμοποιούνται στη παράσταση με ένα άμεσο, χειροποίητο τρόπο. Με το ύφος της να εναλλάσσεται μεταξύ σοβαρότητας και χιουμοριστικής διάθεσης, διάφορα ερωτήματα εγείρονται κατά τη διάρκεια της παράστασης που λειτουργούν ως οδηγός στο θεατή για την εισαγωγή του στην ποιητική αφήγησή της: «Τι κρύβεται πίσω από ένα πορτραίτο; Πώς αντικρίζω τον άλλο; Ποια η βαθύτερη ανάγκη μου για έκθεση;». Επιπλέον, αναζητά συγγένειες και παραλληλίες με το έργο του ποιητή John Ashbery, τα γλυπτά του Juan Muñoz και τα πορτρέτα του Γιώργου Ρόρρη. Συνομιλεί γόνιμα με τα έργα τους, στα οποία εμπεριέχονται αναφορές στο πρόσωπο ως ύπαρξη και στη σχέση του με τον περιβάλλοντα χώρο.

Η σύλληψη, η σκηνοθεσία και τα σκηνικά είναι του Αντώνη Κουτρουμπή, ενώ στην ερμηνεία και τη χορογραφία εμφανίζονται μαζί του η Όλγα Γερογιαννάκη, Τζάνος Μάζης και Δανάη Παζιργιαννίδη. Συμμετέχει η σοπράνο Καλλιόπη Αγγελοπούλου, η μουσική σύνθεση είναι του Μηνά Εμμανουήλ, οι φωτισμοί της Ελίζας Αλεξανδροπούλου, τα κοστούμια της Όλγας Γερογιαννάκη.

«Η ομάδα “Πλεύσις” του ακούραστου και ταλαντούχου σκηνοθέτη Αντώνη Κουτρουμπή δεν είναι ούτε καθαρό θέατρο ούτε καθαρός χορός. Είναι μια ευφάνταστη απόλυτα σύγχρονη μείξη παραστατικών γλωσσών που εκμεταλλεύεται όσο καμία άλλη στο ελληνικό θέατρο, το σώμα, την κίνηση και την τεχνολογία για τη δημιουργία μαγευτικών εικόνων γεμάτων σημασίες», αναφέρει ο καθηγητής Θεατρολογίας στο ΑΠΘ και πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών, Σάββας Πατσαλίδης.

Η παράσταση Personas είναι ένα μαγευτικό ταξίδι με οδηγούς τέσσερις ταλαντούχους και δοσμένους performers, οι οποίοι αναλαμβάνουν μέσα σε ένα άκρως δηλωτικό εικαστικό και ηχητικό περιβάλλον να μετατρέψουν τις μεταμορφώσεις τους σε ακαριαία δρώμενα.

Από την ίδρυσή της το 1996, η ομάδα «Πλεύσις», κινείται στον χώρο του σωματικού θεάτρου αναπτύσσοντας μια ιδιότυπη γλώσσα θεάματος, η οποία προκύπτει μέσα από το συνδυασμό θεάτρου, σύγχρονου χορού και μιμικής. Οι παραστάσεις στηρίζονται στη σωματική εκφραστικότητα των ερμηνευτών, στον πολυμορφικό σκηνικό χώρο, που διαμορφώνεται κατά περίσταση, και στο θέατρο αντικειμένων ως βασικό ερευνητικό πεδίο της ομάδας.

 

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει