Η Πολωνία ανακοίνωσε σήμερα περαιτέρω περιορισμούς λόγω πανδημίας


Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 4 Νοεμβρίου 2020, 19:19

Η Πολωνία ανακοίνωσε σήμερα περαιτέρω περιορισμούς προκειμένου να ανακόψει την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού και είπε ότι θα επιβάλει ένα πλήρες εθνικό λοκντάουν αν τα περιστατικά της COVID-19 εξακολουθήσουν να αυξάνονται με γρήγορους ρυθμούς.

Γιατροί έχουν δηλώσει σε πολωνικά ΜΜΕ ότι η χώρα θα αντιμετωπίσει ελλείψεις σε νοσοκομειακές κλίνες, αναπνευστήρες, οξυγόνο και ιατρικό προσωπικό καθώς οι ημερήσιες μολύνσεις και οι θάνατοι έχουν σημειώσει νέα ρεκόρ.

Ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι είπε πως τα περισσότερα καταστήματα που βρίσκονται σε εμπορικά κέντρα, τα θέατρα, τα μουσεία, οι αίθουσες τέχνης και οι κινηματογράφοι θα κλείσουν από το ερχόμενο Σάββατο. Όλοι οι μαθητές που δεν παρακολουθούν μαθήματα εξ αποστάσεως θα αρχίσουν να το κάνουν από τη Δευτέρα, είπε, ενώ τα ξενοδοχεία θα παραμείνουν ανοικτά μόνο για επιχειρηματίες φιλοξενούμενους.

«Αν το σχέδιο αυτό αποτύχει, τότε σε μία εβδομάδα ή σε δέκα ημέρες θα έχουμε εθνική καραντίνα, η οποία θα είναι πολύ αυστηρή», δήλωσε ο Μοραβιέτσκι σε συνέντευξη Τύπου, παραπέμπτοντας σε καθολικό λοκντάουν.

Η Πολωνία έχει ήδη κλείσει μπαρ και εστιατόρια, έχε περιορίσει τη λειτουργία των κολυμβητηρίων και έχει απευθύνει συστάσεις στους ηλικιωμένους να μένουν στο σπίτι.

Νωρίτερα η χώρα ανακοίνωσε 24.962 νέα περιστατικά COVID-19 και 373 θανάτους.

Το κυβερνών υπερσυντηρητικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) έχει πει πως οι πρόσφατες μεγάλες διαδηλώσεις στους δρόμους εναντίον μιας νέας, σχεδόν συνολικής απαγόρευσης των αμβλώσεων συνέβαλε στην εξάπλωση της COVID-19.

«Είχαμε την ελπίδα ότι οι διαμαρτυρίες που αντιμετωπίσαμε… δεν θα οδηγούσαν σε τόσες νέες μολύνσεις, αλλά όλες οι ενδείξεις σε ουρανό και γη δείχνουν πως… δυστυχώς οδήγησαν σε περισσότερα περιστατικά», είπε ο Μοραβιέτσκι.

Ορισμένοι ανοσολόγοι, ωστόσο, σημείωσαν πως οι διαδηλωτές φορούσαν μάσκες, τηρούσαν τα μέτρα κοινωνικής απόστασης και διαδήλωσαν σε ανοικτό χώρο, μέτρα που μειώνουν τον κίνδυνο μόλυνσης. Οι διοργανωτές των συγκεντρώσεων είπαν πως είναι λάθος η κυβέρνηση να επιχειρεί να επιρρίψει στους διαδηλωτές την ευθύνη για τη δική της αποτυχία να αναχαιτίσει την πανδημία.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις έχουν δείξει πως η υποστήριξη στο PiS έχει μειωθεί σημαντικά καθώς αυξήθηκε η οργή για τη διαχείριση της πανδημίας και του θέματος των αμβλώσεων.

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει