«Η προϋπόθεση εμβολιασμού για τα ταξίδια στο εξωτερικό οδηγεί σε διακρίσεις»Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2021, 14:37

Το να αποτελεί ο εμβολιασμός κατά του Covid-19 προαπαιτούμενο για τα ταξίδια στο εξωτερικό, είναι παρόμοιο με τις διακρίσεις στον εργασιακό τομέα και είναι κάτι που θα πρέπει να απορριφθεί, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού (WTTC).

«Ποτέ δεν θα πρέπει να απαιτούμε τον εμβολιασμό για να πάρουμε μια δουλειά ή να ταξιδέψουμε» δήλωσε η Γκλόρια Γκεβάρα, διευθύνουσα σύμβουλος του WTTC στο πάνελ της διάσκεψης Reuters Next.

Καθώς οι κυβερνήσεις σπεύδουν να εμβολιάσουν τους πολίτες τους και να ανακόψουν την εξάπλωση του κορωνοϊού, κάποιοι αρμόδιοι για τη χάραξη πολιτικής έχουν προτείνει ότι ο εμβολιασμός θα πρέπει να αποτελέσει προϋπόθεση για τα αεροπορικά ταξίδια. Η Qantas Airways έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να εφαρμόσει μια τέτοια προϋπόθεση.

«Διαφωνώ εντελώς με την προσέγγιση της Qantas» δήλωσε η Γκεβάρα, της οποίας ο οργανισμός αντιπροσωπεύει έναν κλάδο ο οποίος αντιστοιχεί έως και στο 10% της παγκόσμιας απασχόλησης. «Εάν απαιτήσουμε τον εμβολιασμό πριν από τα ταξίδια, αυτό μας οδηγεί σε διακρίσεις» ανέφερε.

Τα πρωτόκολλα ασφαλείας των αεροπορικών εταιρειών και το φιλτράρισμα του αέρα στην καμπίνα του αεροσκάφους σημαίνουν ότι οι επιβάτες έχουν «λιγότερες πιθανότητες να κολλήσουν COVID σε ένα αεροπλάνο απ’ ό,τι σε ένα σούπερ μάρκετ» πρόσθεσε η ίδια. «Χρειάζεται να προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες και να θέσουμε ως προτεραιότητα τον εμβολιασμό γι’ αυτούς» υπογράμμισε.

Τα σχόλια της Γκεβάρα έρχονται σε αντίθεση με την πλειονότητα όσων παρακολουθούν το online πάνελ, οι οποίοι τάσσονται υπέρ της προϋπόθεσης του εμβολιασμού, σύμφωνα με μια γρήγορη έρευνα από τους διοργανωτές της διάσκεψης. Ωστόσο η Γκεβάρα βρήκε στήριξη στον διευθύνοντα σύμβουλο της AirAsia Group Τόνι Φερνάντες, που δήλωσε ότι τα παγκόσμια πρωτόκολλα διενέργειας τεστ συνεχίζουν να είναι το «κλειδί» για την απελευθέρωση των ταξιδίων.

Ο Φερνάντες δήλωσε πως σε κάθε περίπτωση είναι «απαισιόδοξος» για την ετοιμότητα των χωρών να δεχθούν η μία τα τεστ και τα πιστοποιητικά της άλλης, με πολλές ασιατικές χώρες να είναι επίσης πιθανόν να απαιτούν τον εμβολιασμό.

«Υπάρχει τεράστια έλλειψη εμπιστοσύνης εκεί έξω» δήλωσε ο Φερνάντες. «Κάποιες χώρες θα πουν ”αυτό το τεστ PCR διενεργείται πραγματικά σύμφωνα με τα δικά μας πρότυπα;”. Οι κυβερνήσεις γίνονται ολοένα και πιο εθνικιστικές» σχολίασε.

Mε πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2021, 14:43Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει