Η πρώτη «βουτιά» του υποβρύχιου ρομπότ του 2ου ΕΠΑΛ Ν.Ιωνίας

Το Ίδρυμα Ευγενίδου, σε συνεργασία με το εργαστήριο Sea Grant του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης (MIT), έφερε στην Ελλάδα το Hydrobot, ένα πρόγραμμα θαλάσσιας ρομποτικής βασισμένο σε ένα πρωτότυπο πρόγραμμα ρομποτικής, μέσω του οποίου εκπαιδεύονται οι καθηγητές – και με τη σειρά τους εκπαιδεύουν τους μαθητές τους – στην κατασκευή ενός υποβρύχιου ROV (remotely operated vehicle – τηλεκατευθυνόμενου οχήματος). Το πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε στο MIT Sea Grant (MITSG) το 2003, έχει ως στόχο να κινήσει το ενδιαφέρον των μαθητών για τις επιστήμες, την τεχνολογία και τις εφαρμογές τους.
Ένα τέτοιο ρομπότ σύνθεσε ομάδα εκπαιδευτικών και μαθητών του Ηλεκτρολογικού Τομέα του 2ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας. Οι εκπαιδευτικοί Απόστολος, Βαμβάκος, Δημήτριος Κόκκινος και Νικόλαος Τσομπάνογλου, μετέφεραν στην τάξη και τα εργαστήρια του 1ου ΣΕΚ όση τεχνογνωσία απαιτούνταν ώστε οι μαθητές τους μετά από πολύωρες συναντήσεις -εκτός των συμβατικού προγράμματος μαθημάτων τους- να συνθέσουν στη βασική λειτουργική του μορφή το τηλεκατευθυνόμενο υποβρύχιο ρομπότ.
Το ρομπότ μπορεί να αναπτυχθεί με την εγκατάσταση ηλεκτρονικών προσθηκών, όπως κάμερες, βραχίονες κ.λπ. και να χρησιμοποιηθεί σε υποθαλάσσιες έρευνες, μικρού βεληνεκούς οι οποίες μπορεί να είναι τεχνικού τύπου (π.χ. έλεγχος υφάλων σκαφών), περιβαλλοντικού τύπου (π.χ. συλλογές δεδομένων), αρχαιολογικού τύπου κ.λπ.

Το Hydrobot είναι έτοιμο να κάνει την πρώτη του «βουτιά».

Αυτή θα πραγματοποιηθεί σε προστατευμένο περιβάλλον και συγκεκριμένα στην πισίνα του Δημοτικού Κολυμβητηρίου της Νέας Ιωνίας την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου στις 11:00 πμ.
Πριν τη «βουτιά» οι μαθητές του Ηλεκτρολογικού Τομέα του 2ου ΕΠΑΛ θα παρουσιάσουν την πορεία της κατασκευής, τα προβλήματα που αντιμετώπισαν και τις τεχνικές επίλυσης που αξιοποιήθηκαν, τις δυνατότητες εξέλιξης και το μέλλον του ρομπότ.
Την εκδήλωση θα παρακολουθήσουν σχολικοί σύμβουλοι, εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς του σχολείου και άλλοι προσκεκλημένοι.
Την οπτικοακουστική υποστήριξη της εκδήλωσης ανέλαβαν οι μαθητές του τομέα Ηλεκτρονικής του 2ου ΕΠΑΛ.
Ο Διευθυντής του Σχολείου Δρ. Σωκράτης Σαβελίδης, η Διευθυντρια του 1ου ΣΕΚ κ. Αγάπη Κουτσοκώστα, οι Υποδιευθυντές και οι Σύλλογοι των Εκπαιδευτικών, προσκαλούν τους μαθητές και εκπαιδευτικούς των σχολείων αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο να κατευοδώσει το Hydrobot στην πρώτη του «βουτιά» προς το μέλλον.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει