Η πώληση του ΑΔΜΗΕ, ανοίγει τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση του Ανεξάρτητου βουλευτή Μαγνησίας Πάρι Μουτσινα ,όπως έφτασε στο e-Volos.gr:
Η τελευταία πράξη για την εκχώρηση σε ιδιώτες του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, άρχισε να εξελίσσεται με την εισαγωγή στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής Εμπορίου της Βουλής του σχεδίου πρόσκλησης ενδιαφέροντος για την πώληση του 66% του μετοχικού του κεφαλαίου.
Όπως για μια ακόμη φορά κατάγγειλε ο βουλευτής Μαγνησίας κ. Πάρις Μουτσινάς κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην επιτροπή, «ο ΑΔΜΗΕ με περιουσία 8 δις σήμερα θα ξεπουληθεί έναντι ‘‘πινακίου φακής’’ μέχρι 400 έως 450 εκατομμύρια και αυτό η κυβέρνηση το θεωρεί ‘‘επιτυχία’’.»
Μολονότι ο νόμος 4001/11 είχε προσαρμόσει τις λειτουργίες του ΑΔΜΗΕ στις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και πλέον δεν υπήρχε καμιά μνημονιακή υποχρέωση για ιδιωτικοποίησή του, η κυβέρνηση προχωρά στην πώληση με περισσή σπουδή και με τρόπο που δημιουργεί εύλογες υπόνοιες για εξυπηρέτηση συγκεκριμένων επενδυτών.
Το επιχείρημα δε ότι, αυτό γίνεται για την άντληση εσόδων είναι τουλάχιστον προσχηματικό, αφού οι διάφορες λίστες με όσους έχουν βγάλει χρήματα στο εξωτερικό, με τις off shores κ.λ.π. από όπου θα μπορούσαν να αντληθούν τεράστια ποσά για το δημόσιο, παραμένουν πλήρως αναξιοποίητες.
Το ακόμα πιο σοβαρό ζήτημα που προκύπτει είναι ότι, με την πώληση αυτού του φορέα προλειαίνεται το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, ή τη δραματική συρρίκνωση του δημόσιου χαρακτήρα της, ιδιωτικοποιώντας το μεγαλύτερο τμήμα της, και με στόχο τη δημιουργία μιας «μικρής ΔΕΗ».
Έτσι, στο φάσμα των δημόσιων πυλώνων και κορυφαίων θεσμών της ανάπτυξης που ιδιωτικοποιούνται με οριζόντιο και ισοπεδωτικό τρόπο και με αντιδημοκρατική πρακτική, μπαίνει και η ΔΕΗ, μετά τον ΟΤΕ, την ΑΤΕ, τον ΟΠΑΠ, τα Αμυντικά Συστήματα που βρίσκονται στην ίδια διαδικασία, κ.λ.π.
Για την εξυγίανση του Δημόσιου Τομέα, πρέπει να ξεφύγουμε απ τις οριζόντιες μνημονιακές επιταγές. Πρέπει να κοιτάξουμε κατάματα τις κοινωνικές και ανθρώπινες ανάγκες και με ευρεία πολιτική και κοινωνική συναίνεση, και όχι με στείρα λογιστική αντίληψη, να δημιουργήσουμε το Δημόσιο Τομέα του μέλλοντος. Αυτό πρέπει να γίνει με την προστασία του Δημόσιου Πλούτου της χώρας προς όφελος της κοινωνίας, αλλά και με την κατάλληλη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού που τον στελεχώνει».