Η Π.Θ μέσω της ΕΚΠΟΛ θέλει να συμβάλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της ενδοοικογενειακής βίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση,όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας μέσω της ΕΚΠΟΛ προσπαθεί να συμβάλει στην όσο το δυνατόν καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων της ενδοοικογενειακής βίας τα οποία είναι αυξημένα κυρίως λόγω της υπάρχουσας οικονομικής κρίσης.

Σκοπός της ΕΚΠΟΛ μέσω του ΚΑΠΑ είναι η καταγραφή των προβλημάτων που παρουσιάζονται και στην συνέχεια αναλόγως με την υπόθεση και την σοβαρότητα του προβλήματος ενημερώνει τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να παρέμβουν και να δώσουν τις απαιτούμενες λύσεις.

Μεταξύ των προβλημάτων που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων συνήθως είναι προβλήματα ενδοοικογενειακής βίας, καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης, υποθέσεις θυμάτων βιασμού και εμπορίας ανθρώπων .

Το Υπουργείο Εσωτερικών μέσω της Γενικής Γραμματείας έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών με δυνατότητες επικοινωνίας, με την τηλεφωνική γραμμή 15900 που λειτουργεί επί 24ωρου βάσεως επτά ημέρες την εβδομάδα 365 μέρες το χρόνο και κοστίζει μια αστική μονάδα, καθώς και με την ηλεκτρονική διεύθυνση www.womensos.gr.

Οι υπηρεσίες επικοινωνίας στελεχώνονται από ψυχολόγους και κοινωνικούς επιστήμονες ειδικευμένους σε θέματα βίας .

Να σημειωθεί ότι οι υπηρεσίες αυτές καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής .

Μεταξύ των παροχών είναι η άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά, υπηρεσίες ενημέρωσης και διασύνδεσης,και ψυχοκοινωνική συμβουλευτική σε θύματα όλων των μορφών βίας.

Στις μετανάστριες παρέχοντα υπηρεσίες και στην αγγλική γλώσσα .

Η επικοινωνία με το ΚΑΠΑ μέσω της ΕΚΠΟΛ έχει αναβαθμιστεί με δύο τηλεφωνικές γραμμές που λειτουργούν ώρες εργασίας στους τηλεφωνικούς αριθμούς 2421352533 & 2421352535 , όπου εθελοντές συνεργάτες της ΕΚΠΟΛ καταγράφουν τα περιστατικά και ενημερώνουν το διοικητικό συμβούλιο.

Ο κ. Κώστας Χαλέβας πρόεδρος της ΕΚΠΟΛ της Περιφέρειας Θεσσαλίας προβάλλοντας τις ενημερώσεις της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων δήλωσε ότι :

· Η ενδοοικογενειακή βία δεν αποτελεί ιδιωτική υπόθεση άλλα είναι ποινικό αδίκημα. Ο νόμος 3500/2006,για την αντιμετώπιση της, καθώς και το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, παρέχουν αυξημένη προστασία σε όλα τα μέλη της οικογενείας,σε πλαίσιο γάμου ή και συγκατοίκησης , εξασφαλίζοντας σε όλους το δικαίωμα σε μια συμβίωση που σέβεται την αυτοδιάθεση , την ελευθερία και την αξιοπρέπεια τους.
· Ο βιασμός καθώς και άλλα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ζωής και αξιοπρέπειας τιμωρούνται,ακόμη και όταν τελούνται μεταξύ συζύγων.
· Τα εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας διώκονται αυτεπάγγελτα και,σε περίπτωση καταγγελίας, η αστυνομία υποχρεούται να μεταβεί και να συλλάβει τον βίαιο δράστη.
· Για την υποβολή μήνυσης για έγκλημα ενδοοικογενειακής βίας δεν απαιτείται παράβολο.
· Τα ανήλικα μέλη μίας οικογένειας αντιμετωπίζονται ως θύματα , ακόμη κι όταν η βία δεν στρέφεται άμεσα εναντίον τους,αλλά ασκείται παρουσία τους.
· Η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί σοβαρό λόγο διαζυγίου με ευθύνη του δράστη.
· Τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας δικαιούνται να ζητήσουν από το δικαστήριο να απομακρύνουν άμεσα τον δράστη από την οικία του και να του απαγορεύσει να πλησιάζει στον χώρο διαμονής ή και εργασίας τους.

Τέλος ο κ. Χαλέβας δήλωσε ότι στις προτεραιότητες της Εταιρείας Κοινωνικής Παρέμβασης και Πολιτισμού για την περίοδο 2014-2020 θα είναι η καλύτερη προβολή και ενημέρωση της ύπαρξης όλων των συμβουλευτικών κέντρων και των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση των σοβαρών αυτών προβλημάτων ούτως ώστε να παρέχονται τόσο οι απαιτούμενες πληροφορίες όσο και οι απαραίτητες υπηρεσίες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει