Η Ρωσία ανακοίνωσε πως έχουν γίνει 27 ανταλλαγές αιχμαλώτων και πτωμάτωνΠρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 4 Αυγούστου 2022, 05:56

Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε χθες Τετάρτη ότι Κίεβο και Μόσχα έχουν προχωρήσει σε ανταλλαγές κρατουμένων και πτωμάτων πεσόντων 27 φορές αφότου άρχισε η ένοπλη σύρραξη την 24η Φεβρουαρίου.

«Με τη συμμετοχή του Ερυθρού Σταυρού, κατέστη δυνατό να οργανωθεί διάλογος με το Κίεβο για την ανταλλαγή αιχμαλώτων και νεκρών στρατιωτικών. Μέχρι στιγμής, έχουν διεξαχθεί 27 τέτοιες επιχειρήσεις», δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Άμυνας Αλεξάντερ Φαμίν κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των στρατιωτικών ακολούθων ξένων πρεσβειών, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Η μεγαλύτερη ανταλλαγή έγινε τον Ιούνιο, όταν κάθε πλευρά παρέδωσε στην άλλη 144 αιχμαλώτους πολέμου.

Οι διαπραγματεύσεις για τις ανταλλαγές αιχμαλώτων συγκαταλέγονται στους τελευταίους διπλωματικούς διαύλους ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο, καθώς οι συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου έχουν πρακτικά καταρρεύσει.

Έχει προταθεί τελευταία να αξιοποιηθούν οι συγκεκριμένοι δίαυλοι για να ξαναρχίσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Η εκκένωση της χαλυβουργίας Αζοφστάλ της Μαριούπολης συμφωνήθηκε επίσης μέσω αυτών των διαύλων, είπε ο κ. Φαμίν. Πάνω από 3.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους εκατοντάδες άμαχοι, μπόρεσαν να φύγουν από εκεί. Η επιχείρηση «είχε αποκλειστικά ανθρωπιστικό χαρακτήρα», σύμφωνα με τον κ. Φαμίν.

Ωστόσο πρόσφατος βομβαρδισμός εγκατάστασης όπου κρατούνταν αιχμάλωτοι πολέμου στην ανατολική Ουκρανία είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες μέλη του ακροδεξιού τάγματος Αζόφ που μάχονταν στη χαλυβουργία της Μαριούπολης ως τον Μάιο.

Η Μόσχα και το Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για τον βομβαρδισμό στην εγκατάσταση αυτή, στην Ολένιβκα.


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 4 Αυγούστου 2022, 05:57Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει