Η Ρωσία ετοιμάζει «παράνομα δημοψηφίσματα» στις περιοχές που ελέγχει στην ΟυκρανίαΠρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2022, 22:36

Η Μόσχα ενδέχεται να ανακοινώσει, ακόμη και εντός της τρέχουσας εβδομάδας, ένα ή περισσότερα «παράνομα» δημοψηφίσματα στην κατεχόμενη Ουκρανία, στην προσπάθειά της να δικαιολογήσει την προσάρτηση των ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία, δήλωσε την Τετάρτη στους δημοσιογράφους ένας εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ο Τζον Κίρμπι.

«Έχουμε πληροφορίες με βάση τις οποίες η Ρωσία συνεχίζει να προετοιμάζει μια προσομοίωση δημοψηφίσματος» στη Χερσώνα, στη Ζαπορίζια, στις αυτονομιστικές επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, καθώς επίσης και στο Χάρκοβο, σύμφωνα με τον Κίρμπι, ο οποίος είναι εκπρόσωπος αρμόδιος για θέματα εθνικής ασφάλειας.

«Η ρωσική διοίκηση έδωσε οδηγίες να προετοιμαστούν για τη διεξαγωγή αυτών των δημοψηφισμάτων», πρόσθεσε. «Μάλιστα, αναμένουμε μια ρωσική ανακοίνωση για τις πρώτες προσομοιώσεις δημοψηφισμάτων πριν από τα τέλη της εβδομάδας», σημείωσε. «Οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα ήταν πολύ σαφείς: κάθε απόπειρα με στόχο να τεθεί υπό (ρωσικό) έλεγχο κάποιο έδαφος της Ουκρανίας θα θεωρηθεί παράνομη», προειδοποίησε.

Οι ΗΠΑ πιστεύουν επίσης ότι η Ρωσία θα παραποιήσει τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων αυτών για να δείξει ότι ο ουκρανικός λαός θέλει να ενωθεί με τη Ρωσία. «Πολύ απλά, είναι λάθος», είπε ο Κίρμπι, επικαλούμενος πολλές δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες μεταξύ Ουκρανών που ζουν σε περιοχές ελεγχόμενες από το Κίεβο και δείχνουν ότι πάνω από το 90% δεν θέλει να ενωθεί με τη Ρωσία.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που ανακοίνωσε σήμερα ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, ύψους σχεδόν 3 δισεκ. δολαρίων, για την Ουκρανία, θα συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Ουκρανό ομόλογό του, τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Εξακολουθούμε να κινητοποιούμε τον ελεύθερο κόσμο, να ενθαρρύνουμε τους συμμάχους και εταίρους μας να στηρίξουν την Ουκρανία, η οποία υπερασπίζεται την εθνική κυριαρχία της», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος.


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2022, 22:36Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει