Η Ρωσία κάνει τα πάντα για να σπάσει την αντίσταση της Ουκρανίας και της Ευρώπης
Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου 2022, 05:22

Η Μόσχα ελπίζει να σπάσει την ουκρανική αντίσταση τον χειμώνα ποντάροντας στα προβλήματα θέρμανσης στην Ουκρανία και σε ενδεχόμενη εξασθένηση της δυτικής υποστήριξης προς το Κίεβο εξαιτίας της αύξησης των τιμών της ενέργειας στην Ευρώπη, προειδοποιεί ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Η Ρωσία κάνει τα πάντα για να σπάσει την αντίσταση της Ουκρανίας, της Ευρώπης και του κόσμου κατά την διάρκεια των 90 ημερών αυτού του χειμώνα», δήλωσε ο Ζελένσκι κατά την διάρκεια των εργασιών του ετήσιου διεθνούς φόρουμ Yalta European Strategy (YES) στο Κίεβο. «Είναι το τελευταίο της χαρτί».

«Η βαρβαρότητα του χειμώνα καλείται να βοηθήσει όταν η βαρβαρότητα του ανθρώπου δεν αρκεί», πρόσθεσε, την ώρα που ανακοινώνεται η ανάκτηση από τις ουκρανικές δυνάμεις εδαφών στην ανατολική Ουκρανία.

Η Ρωσία πιθανόν επίσης να στοχεύσει με τα πλήγματά της «επιχειρήσεις και υποδομές που εξασφαλίζουν την θέρμανση» στην Ουκρανία, είπε καλώντας στο πλαίσιο αυτό την Δύση να εξοπλίσει το Κίεβο με περισσότερα αντιαεροπορικά όπλα.

Σύμφωνα με τον ουκρανό πρόεδρο, η Μόσχα μπορεί επίσης «να μηδενίσει τις αποστολές φυσικού αερίου στην Ευρώπη για να αναγκάσει τις δυτικές πρωτεύουσες να αναζητήσουν συμβιβασμό με την Μόσχα.

«Οφείλουμε να προετοιμάσουμε τις κοινωνίες μας (…) ο χειμώνας θα είναι σκληρός για όλους, από την Λετονία και την Πολωνία μέχρι την Μ. Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες…Πρέπει να επιβιώσουμε αυτού του χειμώνα», είπε καλώντας του Δυτικούς να παραμείνουν ενωμένοι απέναντι στην Ρωσία προειδοποιώντας για την «κούραση» απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Η υποστήριξη της Ουκρανίας στον πόλεμό της πρέπει να διατηρηθεί…Εχουμε ανάγκη από συγκεκριμένα πράγματα: όπλα, πυραύλους, οικονομική και πολιτική υποστήριξη».

«Μην περιμένετε να πούμε “φτάνει”. Δεν θα υπάρξει “φτάνει” μέχρι να νικήσουμε», επέμεινε προειδοποιώντας τους Δυτικούς να μην «πιέζουν» το Κίεβο για συμβιβασμό με την Μόσχα.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να σταματήσουν. Αυτό είναι το βασικό μου μήνυμα σε (…) ορισμένους ηγέτες που μας σπρώχνουν στην αγκαλιά της Ρωσίας», είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την ώρα που η Ουκρανία, σύμφωνα με την κυβέρνηση, εξαρτάται από την δυτική βοήθεια για το 40% του αμυντικού της προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με ουκρανική ενημερωτική ιστοσελίδα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν αναφέρθηκε στην ιδέα της επανάληψης των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με την Μόσχα, ιδέα που απορρίπτεται κατηγορηματικά από το Κίεβο, κατά την διάρκεια της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Ουκρανίας την Πέμπτη στο Κίεβο.Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει