Η Ρωσία παρέδωσε στον πρωθυπουργό του Ισραήλ τα λείψανα ισραηλινού στρατιώτη, που αγνοείτο από το 1982

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου στην Μόσχα, δήλωσε ότι οι ρωσικές ειδικές δυνάμεις βρήκαν στη Συρία τα λείψανα του ισραηλινού στρατιώτη που είχε γεννηθεί στις ΗΠΑ, η τύχη του οποίου αγνοείτο από το 1982, και ότι τώρα θα μπορεί να ταφεί.

Η εξαφάνιση του ισραηλινού στρατιώτη Ζάκαρι Μπράουμελ, ο οποίος ήταν 21 ετών όταν πολεμούσε κατά την διάρκεια της ισραηλινής επέμβαση στον Λίβανο και θεωρείτο αγνοούμενος μαζί με δύο άλλους στρατιώτες στην μάχη του Σουλτάν Γιακούμπ, είχε απασχολήσει επί χρόνια το Ισραήλ.

Ο Ρώσος πρόεδρος, κατά την διάρκεια των συνομιλιών που είχε στην Μόσχα με τον Νετανιάχου, ο οποίος επιδιώκει να επανεκλεγεί στις εκλογές που διεξάγονται την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ότι συριακές και ρωσικές δυνάμεις είχαν εντοπίσει τα λείψανα του Μπράουμελ και πως ήταν ένα δύσκολο θέμα.

«Χαιρόμαστε που θα μπορέσουν να του αποδώσουν τις πρέπουσες στρατιωτικές τιμές στην χώρα του και το πιο ενδιαφέρον είναι ότι οι οικείοι του θα μπορούν να του φέρνουν λουλούδια στον τάφο του», δήλωσε ο Πούτιν.

Η Ρωσία παρέδωσε το φέρετρο που περιέχει τα προσωπικά αντικείμενα του Μπράουμελ μεταξύ τον οποίων και τη στρατιωτική του στολή.

Η παράδοση των λειψάνων του Μπράουμελ έγινε σε μια επίσημη τελετή, στην οποία αναφέρεται σε ανακοίνωση του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. «Σήμερα το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας παρέδωσε στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμιν Νετανιάχου τα λείψανα του ισραηλινού στρατιώτη για να ταφεί από τους συγγενείς του στην πατρίδα του» αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Ο Μπράουμελ είχε μεταναστεύσει στο Ισραήλ μαζί με τους γονείς του από την Νέα Υόρκη το 1970. Επί χρόνια σε διάφορα ρεπορτάζ, τα οποία ωστόσο δεν είχαν επιβεβαιωθεί, υπήρχαν αναφορές, για το ότι ο Μπράουμελ και οι δύο άλλοι στρατιώτες που θεωρούνταν αγνοούμενοι στο Σουλτάν Γιακούμπ, να είχαν ενδεχομένως επιζήσει και να είναι αιχμάλωτοι.

Η ακριβής τοποθεσία στην οποία βρέθηκαν τα λείψανα του δεν αποκαλύφθηκε, αλλά ο Νετανιάχου δήλωσε ότι οι Ρώσοι στρατιώτες ρίσκαραν την ζωή τους για να τα πάρουν.

Η ανεύρεση των λειψάνων χαιρετίσθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, που είναι η γενέτειρα του Μπράουμελ. «Για πολλά χρόνια προσευχόμασταν για την ασφαλή επιστροφή του Ζαχάρι Μπραόυμελ» έγραψε ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Ισραήλ Ντέιβιντ Φρίντμαν στην σελίδα του στο twitter προσθέτοντας τα ακόλουθα λόγια : «Καλωσόρισες στην πατρίδα σου, αναπαύσου εν ειρήνη».

Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι είχε ζητήσει από τον πρόεδρο Πούτιν να συνδράμει στην ανεύρεση των λειψάνων του Μπράουμελ πριν από δύο χρόνια κι είναι ευγνώμων στον Ρώσο ηγέτη για την βοήθεια του αυτή, προσθέτοντας ότι ο Μπράουμελ θα ταφεί στο Ισραήλ αργότερα σήμερα». «Είμαστε και πάλι βαθύτατα ευγνώμονες προς εσάς κύριε πρόεδρε για την προσωπική σας φιλία, για την στάση σας και για το γεγονός ότι η Ρωσία μοιράζεται με το Ισραήλ αυτές τις κοινές αξίες», δήλωσε ο Νετανιάχου.

 

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει