Η Ρωσία πωλεί άνω των 20 μαχητικών Su-35 στην ΑίγυπτοΗ Αίγυπτος έχει υπογράψει συμφωνία με την Ρωσία για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών Su-35 , γράφει σήμερα η ρωσική εφημερίδα Kommersant επικαλούμενη ως πηγές δύο ανώτατα διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων της ρωσικής πολεμικής βιομηχανίας. Σύμφωνα με τις εν λόγω πηγές η συμφωνία τέθηκε σε ισχύ στα τέλη του 2018, ενώ η παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών θα ξεκινήσει το πιθανότερο στο διάστημα 2020-2021.

Οι πηγές της εφημερίδας δηλώνουν ότι η αξία των «είκοσι και πλέον μαχητικών» αεροσκαφών φθάνει περίπου τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά δεν προσδιορίζουν το ποσό της αγοράς που αναγράφεται στη συμφωνία. Δηλώνουν ωστόσο ότι η συμφωνία αυτή διασφαλίζει για πολλά χρόνια την λειτουργία του εργοστασίου που βρίσκεται στην πόλη Κομσομόλσκ επί του Αμούρ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το εργοστάσιο έχει την δυνατότητα να παράγει επιπλέον και άλλα είκοσι μαχητικά Su-35 για τις ανάγκες της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, χωρίς κανένα πρόβλημα όσον αφορά την λειτουργία του.

Η Αίγυπτος, γράφει η εφημερίδα, είναι ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ρωσικών οπλικών συστημάτων, συσχετίζοντας τις αγορές της με τον νυν πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ –Φατάχ αλ Σίσι. Υπενθυμίζει μάλιστα ότι ένα χρόνο αφότου ο αλ Σίσι ανέλαβε την εξουσία, το 2013, το Κάιρο σύναψε συμφωνία με την Μόσχα για την αγορά διαφόρων τύπου αντιαεροπορικών συστημάτων αξίας 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αργότερα είχαν υπογραφεί συμφωνίες για την πώληση 46 μαχητικών MIG-29M/M αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 46 μαχητικών ελικοπτέρων Ka-52 αξίας μεγαλύτερης του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Μέχρι σήμερα είχαν γίνει γνωστές δύο συμφωνίες για πωλήσεις μαχητικών αεροσκαφών Su-35. Τον Νοέμβριο του 2015 είχε υπογραφεί συμφωνία για την πώληση 24 μαχητικών Su-35 με την Κίνα, η αξία των οποίων υπερέβαινε το ποσό των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Για την συμφωνία αυτή είχαν επιβληθεί για πρώτη φορά αμερικανικές κυρώσεις στην Κίνα, με βάση τον αμερικανικό νόμο «για την αντιμετώπιση αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων» (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act- (CAATSA).

Το 2018 η Ινδονησία υπέγραψε συμφωνία για την αγορά 11 μαχητικών Su-35 και, παρά τις πιέσεις που δέχθηκε από τις ΗΠΑ, είχε δηλώσει ότι δεν θα ακυρώσει την συμφωνία. Οι πρώτες παραδόσεις ρωσικών μαχητικών Su-35 στην Ινδονησία θα ξεκινήσουν το πιθανότερο στα τέλη του 2019 με αρχές του 2020.


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2019, 13:37

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει