Η Σβετλάνα Αλεξέιβιτς, με Νόμπελ λογοτεχνίας και φιγούρα της αντιπολίτευσης, κατέφυγε στη Γερμανία


Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2020, 08:56

Η ίδια λέει ότι το ταξίδι δεν συνδέεται με την πολιτική και  θα επιστρέψει… Την Κυριακή, η αστυνομία πραγματοποίησε δεκάδες συλλήψεις ανθρώπων σε διαδηλώσεις ενάντια στον Πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο, μετά τις αμφισβητούμενες εκλογές του περασμένου μήνα.

Ξεχωριστά, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν πρόκειται να συναντηθεί με την φιγούρα της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχάνοφσκαγια την Τρίτη.

Ο κ. Macron ξεκινά διήμερο ταξίδι στη Λιθουανία, όπου η κ. Tikhanovskaya κατέφυγε μετά τις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου, τις οποίες λέει ότι κέρδισε.

Γιατί έφυγε η Αλεξέιβιτς;

Η Σβετλάνα Αλεξέιβιτς κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας του 2015 “για τα πολυφωνικά γραπτά της, ένα μνημείο για βάσανα και θάρρος στην εποχή μας”.

Ήταν επίσης το τελευταίο ηγετικό μέλος του συντονιστικού συμβουλίου της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία που δεν είχε συλληφθεί.

Μιλώντας στο Reuters, η βοηθός της, η Τατιάνα Τιουρίνα, δήλωσε ότι η Αλεξέιβιτς είχε εγκαταλείψει τη χώρα για θεραπεία και για λόγους εργασίας.

“Θα επιστρέψει”, είπε ο βοηθός.

Η κυρία Tyurina είπε ότι η συγγραφέας θα συμμετάσχει σε έκθεση βιβλίου στη Σουηδία και σε τελετή απονομής βραβείων στη Σικελία. “Φυσικά, η επιστροφή θα εξαρτηθεί επίσης από το αν οι αρχές θα της επιτρέψουν να επιστρέψει”, πρόσθεσε η Tyurina.

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

 


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2020, 08:59

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει