Η Σομαλία διέκοψε τις διπλωματικές της σχέσεις με την ΚένυαΠρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2020, 12:27

Η Σομαλία διέκοψε σήμερα Τρίτη τις διπλωματικές της σχέσεις με την Κένυα, την οποία κατηγόρησε ότι παρεμβαίνει στις εσωτερικές της υποθέσεις, την ώρα που το Μογκαντίσου προετοιμάζεται για τη διεξαγωγή βουλευτικών και προεδρικών εκλογών, όπως έγινε γνωστό από επίσημη πηγή.

«Η κυβέρνηση της Σομαλίας αποφάσισε να διακόψει τις διπλωματικές της σχέσεις με την Κένυα. Η Σομαλία καλεί όλους της τους διπλωμάτες στην Κένυα να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και ζήτησε από τους Κενυάτες διπλωμάτες στη Σομαλία να εγκαταλείψουν τη χώρα μέσα στις επόμενες επτά ημέρες», δήλωσε ο Σομαλός υπουργός Ενημέρωσης Οσμάν Αμπουκάρ Ντούμπλε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Σομαλίας έλαβε την απόφαση αυτή σε απάντηση στις επανειλημμένες και επονείδιστες πολιτικές αποφάσεις της Κένυας κατά της κυριαρχίας της χώρας μας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι σχέσεις μεταξύ Κένυας και Σομαλίας, δύο χωρών που μοιράζονται 700 χιλιόμετρα συνόρων, επιδεινώνονται εδώ και μήνες.

Η κυβέρνηση του Σομαλού προέδρου Μοχάμεντ Αμπντουλαχί Μοχάμεντ, γνωστού και ως “Φαρμάζο”, κατηγορεί εδώ και μήνες τις κενυατικές αρχές για παρεμβάσεις, χωρίς ωστόσο να δίνει περισσότερες διευκρινίσεις. Η Κένυα από την πλευρά της έχει επισημάνει στο παρελθόν ότι αρνείται να τη χρησιμοποιήσουν σαν “αποδιοπομπαίο τράγο” στις εσωτερικές, πολιτικές διαμάχες της Σομαλίας.

Η απόφαση για διακοπή των διπλωματικών τους σχέσεων ελήφθη την ώρα που ο Κενυάτης πρόεδρος Ουχούρου Κενυάτα δέχεται από τη Δευτέρα στο Ναϊρόμπι τον πρόεδρο της σομαλικής αυτοανακηρυχθείσας ανεξάρτητης περιοχής του Σομάλιλαντ, τον Μούσε Μπίχι Άμπντι.

Το Μογκαντίσου θεωρεί το Σομάλιλαντ αναπόσπαστο μέρος της Σομαλίας και οποιαδήποτε επίσημη επίσκεψη των αρχών της περιοχής στο εξωτερικών προκαλεί την οργή της σομαλικής κυβέρνησης.


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2020, 12:27Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει