Η Συμφωνία των Πρεσπών στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης


Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2020, 23:22

Στο κέντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης και σε επίπεδο κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, τέθηκε και το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, που άνοιξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για την στήριξη των θυμάτων του «Ιανού» και της πανδημίας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Σπήλιος Λιβανός, αφού καταλόγισε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι «ήρθε σήμερα στη Βουλή για να πει ψέματα, για να κερδοσκοπήσει πολιτικά πάνω στον πόνο των πολιτών της Καρδίτσας, της Θεσσαλίας και όσων επλήγησαν από την καταστροφή» αναφέρθηκε και στις αναφορές του κ. Τσίπρα σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο κ. Λιβανός, απάντησε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε προεκλογικά τις πλημμέλειες της Συμφωνίας των Πρεσπών και σας είχε καλέσει τότε, όταν δυστυχώς ήσαστε πλειοψηφία, να μην την ψηφίσετε». Από την στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε την συμφωνία, πλέον «αποτελεί ευθύνη της χώρας μας και της κυβέρνησής μας για να την εφαρμόσουν» συμπλήρωσε.

Ο κ. Λιβανός επισήμανε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, πως η κυβέρνηση της ΝΔ «σε αντίθεση με σας, τιμούμε την υπογραφή της χώρας και την συνέχεια της χώρας». Μάλιστα, κάλεσε τον κ. Τσίπρα «επιτέλους να αντιληφθεί πως είναι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και όχι πρόεδρος δεκαπενταμελούς» ζητώντας του «να σταματήσει να ερμηνεύει την εξωτερική πολιτική με όρους ρεβανσισμού και να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων». Κατανοώ, είπε, ότι «σας είναι δύσκολο, αλλά πρέπει να το κάνει για το καλό του τόπου».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, αναφέρθηκε όμως και στα όσα λέγονται από την Τουρκία περί «αποστρατικοποίησης των νησιών», επισημαίνοντας πως αυτό «είναι ένα σοβαρό θέμα και καλό είναι κάποιοι – και μέσα σε αυτή την αίθουσα – να παρακολουθούν τι λέει μεν το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, αλλά να μην τα υιοθετούν, και βεβαίως να μην το επαναλαμβάνουν για λόγους προπαγάνδας και επικοινωνίας η οποία θα γυρίσει απέναντι στη χώρα μας». Μάλιστα, επισήμανε πως «αυτές οι ανακοινώσεις της Τουρκίας στερούνται ερείσματος στο διεθνές δίκαιο».

Σχετικά με το θέμα του νομοσχεδίου που αφορά την στήριξη των πληγέντων από την θεομηνία, καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι παρουσιάζει μια εικονική πραγματικότητα από αυτά που έχουν συμβεί και καταλόγισε στην αξιωματική αντιπολίτευση πως προσπαθεί να κερδοσκοπήσει, όπως άλλωστε κάνει και με το ζήτημα της ενημέρωσης των πολιτών για τον κορονοϊό. «Η ενημέρωση είναι απαραίτητη» τόνισε ο Σπήλιος Λιβανός, καθώς όπως έχει αναφέρει και ο πρωθυπουργός, το δίλημμα που έχουμε μπροστά μας είναι «αυτοπροστασία ή καραντίνα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος, για το θέμα με τη Βόρεια Μακεδονία ανέφερε πως και το δικό του κόμμα όταν είχε έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών για κύρωση στην Βουλή είχε αναφέρει ότι αυτή θα μας δεσμεύει. Επιβεβαίωσε δε, πως πράγματι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «ουδέποτε είπε ως αρχηγός, τότε, της αντιπολίτευσης, ότι θα καταργήσει τη συμφωνία». Επέκρινε όμως τον κ. Μητσοτάκη, για το ότι, ενώ «ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε αναφέρει ότι όταν θα γινόταν κυβέρνηση, θα εμπόδιζε την πρόοδο της πορείας της Βόρειας Μακεδονίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού το ΝΑΤΟ είχε κλείσει, τον Φεβρουάριο-Μάρτιο του 2020, όταν επιταχυνόταν η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, δεν αξιοποίησε εκείνες τις στιγμές».Ειδικά για την Συμφωνία των Πρεσπών, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ ανέφερε πως «τα ψιλά γράμματα της συμφωνίας δεν έχουν ακόμα ελεγχθεί κατά πόσο εφαρμόζονται. Υπάρχουν εκεί προβλήματα» εκτίμησε, αλλά όπως είπε, αυτά θα τα δούμε όταν θα έρθουν οι τρεις συμβάσεις Ελλάδας-Β. Μακεδονίας στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας για επεξεργασία.

Ο κ. Λοβέρδος παράλληλα, σχολίασε και την επιστολή του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην εφημερίδα «Καθημερινή» προ δεκαπέντε ημερών, λέγοντας πως «το πιο αξιοσημείωτο ζήτημα ήταν φυσικά η εκ μέρους του Τσαβούσογλου αναδίπλωση και παραδοχή, ότι τα θέματα που είναι υπό συζήτηση με την Ελλάδα αφορούν τις θαλάσσιες ζώνες. Και αυτό είναι νίκη για τη χώρα». Πρόσθεσε ωστόσο, ότι τεχνηέντως «μιλούν και για την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών περιοχών υπέρ των κατεχομένων. Δηλαδή προσπαθούν να βγάλουν έξω την Κύπρο» εκτίμησε, και ανέφερε πως το ΚΙΝΑΛ σήμερα εξέδωσε για το θέμα σχετική ανακοίνωση.

Σχετικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ ανέφερε πως από κανέναν, ούτε από την αντιπολίτευση, δεν πρέπει να υπάρχει ένας διαγωνισμός πλειοδοσίας σε ανθρώπους, οικογένειες και επιχειρήσεις που έχουν καταστραφεί από μια τέτοια θεομηνία. Αυτό είπε, είναι και «κωμικό, και μας γελοιοποιεί όλους στα μάτια των πλημμυρισμένων συμπολιτών μας». Ζήτησε όμως από το υπουργείο να ενταχθούν και συμπολίτες μας που επλήγησαν από τον Ιανό, όπως της Ηλείας και του Ηρακλείου, που δεν είναι στις τρεις περιφερειακές ενότητες που αναφέρονται στο νομοσχέδιο.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, σχολίασε δηκτικά τα περί «ιστορικής» Συμφωνίας των Πρεσπών, λέγοντας πως «ένας Πομπέο ενώνει ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ: τους ενώνει η εξυπηρέτηση των αμερικανικών σχεδιασμών για να συμμετέχουν στο πλιάτσικο σε βάρος των λαών και για όφελος των επιχειρηματικών ομίλων».

Για τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία και το Ιόνιο, ο Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων και του κράτους. Μίλησε «για κροκοδείλια δάκρυα» και για «ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα στο βωμό της εξυπηρέτησης των αναγκών των επιχειρηματικών ομίλων του τουρισμού και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας». Το κράτος είπε, «είναι παντοδύναμο να εισπράττει φόρους και να τσακίζει του λαϊκούς αγώνες, αλλά είναι αδύναμο για να αντιμετωπίσει πλημμυρικά φαινόμενα και να θωρακίσει την χώρα από αυτά».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας, αναφερόμενος στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, εξαπέλυσε διμέτωπη επίθεση σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για «κοκορομαχία με φόντο το ξεπούλημα της Μακεδονίας».

Για την κυβέρνηση της ΝΔ, ο κ. Χήτας ανέφερε πως «πραγματικά τώρα αρχίζουν τα δύσκολα». «Έχει – είπε – ενδιαφέρον να δούμε ποιος από εσάς θα κληθεί να βγάλει το φίδι από την τρύπα. Διότι οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το κυβερνών κόμμα δυσκολεύεται να βρει εισηγητές για τις κυρώσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών. Εγώ βέβαια έχω στο μυαλό μου δύο-τρεις που θα μπορούσαν να το κάνουν και οι οποίοι μάλλον δεν θα στενοχωρηθούν κιόλας να υπεραμυνθούν της Συμφωνίας των Πρεσπών». Παράλληλα ανέφερε πως σήμερα ο κ. Τσίπρας έκανε ένα δώρο στον κ. Μητσοτάκη, καθώς τον προειδοποίησε «για τις διαθέσεις του» όταν θα έρθουν οι κυρώσεις για ψήφιση στην ολομέλεια – και γι’ αυτό ο πρωθυπουργός «τις απέσυρε για ένα χρονικό διάστημα, και έτσι είστε μια χαρά».

Ο Κωνσταντίνος Χήτας, αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επανέφερε το θέμα της οχύρωσης των νησιών , κάτι που προκάλεσε την απάντηση του παριστάμενου υφυπουργού και κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, που του είπε ότι «δεν υπάρχει καμία ελληνική κυβέρνηση που να συζητά το θέμα της οχύρωσης των νησιών μας. Το έχω πει από την Παρασκευή σε συνέντευξή μου, όταν ρωτήθηκα στον κ. Χατζηνικολάου στον Real, το Σάββατο στο ΣΚΑΙ, σήμερα στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Τι παραπάνω θέλετε, για να πείτε ότι δεν έχετε ακούσει την απάντηση της κυβέρνησης; Δεν υπάρχει καμία ελληνική κυβέρνηση, όχι μόνο αυτή, αλλά καμία ελληνική κυβέρνηση που να δέχεται τέτοιο θέμα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, νωρίτερα επέκρινε μεταξύ άλλων προσωπικά τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό, Στέλιο Πέτσα, λέγοντάς του πως «σήμερα φέρνετε μια νέα ‘λίστα Πέτσα’ πριν στεγνώσει ακόμα το μελάνι της πρώτης. Πρόκειται – συμπλήρωσε ο κ. Χήτας – για νέα δωράκια στους μεγαλοεπιχειρηματίες και τους καναλάρχες. Αυτή είναι η αλήθεια, καθώς τα κοινωνικά μηνύματα είναι υποχρεωτικά να τα βάζουν τα κανάλια δωρεάν».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης, αναφορικά με την στήριξη των πληγέντων αλλά και για την αντιμετώπιση της πανδημίας, κάλεσε την κυβέρνηση να μην επικαλείται τι έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά τι πράττει αυτή.

Αναφερόμενος στους πληγέντες από την πανδημία, ο Κλέων Γρηγοριάδης ανέφερε ότι «8 μήνες τώρα, όλοι αυτοί οι συμπολίτες μας που έχουν χάσει τις δουλειές τους, ή είναι σε αναστολή εργασίας, πληροφορούνται από τα φιλικά σας ιδιωτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι είναι πολύ καλά και δεν τους λείπει απολύτως τίποτα». Υποστήριξε ότι «όλες οι οφειλές σε δάνεια και υποχρεώσεις που δεν εξυπηρέτησαν, θα έλθουν τελικά μαζεμένες στο προσεχές, ή λιγότερο μετά, να πληρωθούν» και σημείωσε πως πλέον «έχουμε αποκτήσει την τάση να αναρωτιόμαστε κάθε φορά που κάνετε κάτι, που εκ πρώτης όψεως φαντάζει φιλικό προς τον λαό μας, μήπως η ‘φάβα’ κρύβει πάλι κάποιον ‘λάκκο’. Και πράγματι αυτό το νομοσχέδιο έχει πέντε ‘λάκκους’».Ο πρώτος «λάκκος» σύμφωνα με τον κ. Γρηγοριάδη, είναι πως η οικονομική ενίσχυση των 8.000 ευρώ σε πληγείσες από την θεομηνία επιχειρήσεις, θα δοθεί «υπό την προϋπόθεση ότι οι επιχειρήσεις ήταν σε λειτουργία τη συγκεκριμένη μέρα, ενώ από τις 5.000 ευρώ εξαιρείτε και τους ιδιοκτήτες κενών, εγκαταλελειμμένων ή ημιτελών κατοικιών και επαγγελματικών χώρων. Δεύτερος ‘λάκκος’, είναι ότι προβλέπετε πως οι επιχειρήσεις, οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα στις περιοχές που έπληξε ο «Ιανός», θα μπορούν να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή όλων των εργαζομένων τους, όπως έγινε και με τον covid 19, που σημαίνει ότι ένα μόνο μικρό ποσοστό θα πάρει αυτό το επίδομα. Τρίτος ‘λάκκος’ είναι ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις καταστροφές αυτές ως κάτι έκτακτο, όταν πλέον σημειώνονται κάθε εβδομάδα πια. Ο τέταρτος ‘λάκκος’ αφορά τη μείωση συντελεστών για συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες που δεν είναι βασικά. Και πέμπτος και έκτος ‘λάκκος’ είναι η φοροαπαλλαγή στις διαφημιστικές δαπάνες των επιχειρήσεων, στους μεγάλους διαφημιζόμενους επιχειρηματίες, και κυρίως στους φίλους σας στα τηλεοπτικά κανάλια».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει