Η σχέση αγροτών και κτηνοτρόφων με τον ΕΛΓΑ στο επίκεντρο ευρείας σύσκεψης στην Περιφέρεια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Ευρεία σύσκεψη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας παρουσία του Προέδρου του ΕΛΓΑ κ. Νίκου Στουπή πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου. Αντικείμενο της σύσκεψης όπου συμμετείχαν αυτοδιοικητικοί, γεωτεχνικοί, αγρότες, κτηνοτρόφοι και άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς απ’ όλη τη Θεσσαλία καθώς και πλειάδα στελεχών της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας, ήταν η συζήτηση σειράς ζητημάτων που αφορούν τη λειτουργία του ΕΛΓΑ.

Ο αναπληρωτής Περιφερειάρχης και αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης (σ.σ. ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός βρίσκεται στην Αθήνα όπου έχει αλλεπάλληλες συσκέψεις σε υπουργεία με αντικείμενο το ΕΣΠΑ) στάθηκε στην ανάγκη αφενός επιτάχυνσης της διαδικασίας καταβολής των αποζημιώσεων στους αγρότες στο σωστό τους ύψος, αλλά και στη δημιουργία ενός νέου κανονισμού του ΕΛΓΑ που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του αγρότη, καλύπτοντας όλους τους σημερινούς κινδύνους για το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Μιχαλάκη: «Είχαμε μία συνάντηση με τον διοικητή του ΕΛΓΑ. Ο Περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός ζήτησε αυτή τη συνάντηση. Είμαστε εδώ με τους γεωργούς, με τους κτηνοτρόφους μας, για να ζητήσουμε από τη διοίκηση του ΕΛΓΑ να είναι δίκαιη και γρήγορη στις αποζημιώσεις απέναντι στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους μας. Θέλουμε ένα χρονοδιάγραμμα για όλους αυτούς τους ανθρώπους που πραγματικά με το μόχθο τους στηρίζουν την τοπική και εθνική οικονομία. Θα είμαστε δίπλα σ’ αυτούς τους ανθρώπους πιστεύοντας πως θα εισακουστούμε και όλοι μαζί θα εργαστούμε για να δώσουμε ελπίδα στη χώρα μας.

Χρειαζόμαστε λοιπόν να υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα ώστε ο αγρότης να γνωρίζει πότε θα πληρωθεί για να κάνει τον προγραμματισμό του.

Βέβαια ενόψει και των επιβεβλημένων αλλαγών στον κανονισμό του ΕΛΓΑ – που αποτελούν πάγιο αίτημα του αγροτικού κόσμου – θεωρούμε πως οφείλουν να γίνουν δραστικές αλλαγές στις ασφαλιστικές καλύψεις προκειμένου να αποζημιώνονται κίνδυνοι που σήμερα υφίστανται αλλά δεν υπάρχουν στο πλαίσιο του Οργανισμού».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Νίκος Στουπής δήλωσε τα εξής: «Βρισκόμαστε στη Λάρισα στο πλαίσιο των προγραμματισμένων περιοδειών σε όλη τη χώρα, για να συζητήσουμε και να διαβουλευτούμε τους προβληματισμούς και τις προτάσεις για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον ΕΛΓΑ και να θέσουμε υπόψη ορισμένες σκέψεις γύρω από αυτές τις αλλαγές.

Προχωράμε σε ορισμένες βασικές αλλαγές που διασφαλίζουν το δημόσιο χαρακτήρα του ως πραγματικά αποζημιωτικού οργανισμού και όχι επιδοματικού, τον χαρακτήρα που θα υποστηρίζει τη γεωργική παραγωγή και όχι τη διασφάλιση της εμπορευματικής αξίας.

Οι αλλαγές αφορούν κυρίως τη δημιουργία δύο ταμείων εντός του ΕΛΓΑ, του ταμείου κτηνοτροφίας και του ταμείου φυτικής παραγωγής. Επίσης τις παρεμβάσεις στο έργο της εκτιμητικής διαδικασίας όπου ξεχωρίζουμε το έργο της πραγματογνωμοσύνης που αυτονομείται από το έργο της οικονομικής εκτιμητικής. Ορισμένες αλλαγές που σκεφτόμαστε είναι το πώς θα δομείται το ασφάλιστρο, να μην είναι δηλαδή οριζόντιο αλλά να χτίζεται και ορισμένες αλλαγές που θέλουμε να κάνουμε στους εσωτερικούς κανονισμούς σε σχέση με προβλήματα που ήδη έχουν φανεί από την εφαρμογή των προηγούμενων.

Σε ότι αφορά τις αποζημιώσεις, στη Θεσσαλία δε χρωστάμε σχεδόν τίποτα. Υπάρχουν κάποια λίγα χρήματα που αφορούν την κτηνοτροφία και εκκαθαρίζονται και πληρώνονται.

Με τις αλλαγές που θα κάνουμε στην εκτιμητική διαδικασία μπορούμε να συντομεύσουμε το διάστημα αποζημίωσης ωστόσο δεν μπορούμε να υπερβούμε ορισμένα κρίσιμα πράγματα.»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει