«Η Τεχεράνη έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου πέραν του 20%»Το Ιράν έχει την ικανότητα να αυξήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου πάνω από 20%, αν και δεν σχεδιάζει προς το παρόν να το κάνει, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της ιρανικής υπηρεσίας ατομικής ενέργειας, σημειώνοντας ότι πλέον έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τα άλλα μέρη για να διασώσουν την διεθνή πυρηνική συμφωνία που υπέγραψαν με το Ιράν το 2015.

«Αρχίσαμε να αίρουμε τους περιορισμούς στην δική μας Έρευνα και Ανάπτυξη τους οποίους επέβαλε η συμφωνία (…) σε αυτό θα περιληφθεί η ανάπτυξη πιο γρήγορων και εξελιγμένων συστημάτων φυγοκέντρησης (…) όλα αυτά τα βήματα είναι αναστρέψιμα αν η άλλη πλευρά εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της» δήλωσε ο εκπρόσωπος της ιρανικής υπηρεσίας ατομικής ενέργειας Μπεχρούζ Καμαλβαντί σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε και μεταδόθηκε απευθείας από την ιρανική κρατική τηλεόραση.

Στη συνέντευξη αυτή ο Καμαλβαντί εξέθεσε τα μέτρα που λαμβάνει η Τεχεράνη στο πλαίσιο του περιορισμού των δεσμεύσεών της απέναντι στη διεθνή κοινότητα όσον αφορά το πυρηνικό της πρόγραμμα βάσει της συμφωνίας του 2015.

Στην σημερινή ατζέντα της Τεχεράνης βρίσκεται η ανάπτυξη νέων ειδών συσκευών φυγοκέντρησης για τον εμπλουτισμού ουρανίου, πρόσθεσε ο Καμαλβαντί στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Προς το παρόν δεν το χρειαζόμαστε, αλλά η ανάπτυξη νέων ειδών συσκευών φυγοκέντρησης υπάρχει στην ατζέντα μας» δήλωσε.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) «έχει ενημερωθεί για τα νέα βήματά μας στον πυρηνικό τομέα και εξακολουθεί να έχει πρόσβαση στις πυρηνικές μας εγκαταστάσεις» σημείωσε επίσης ο Ιρανός αξιωματούχος, υπογραμμίζοντας ότι οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει το Ιράν για «διαφάνεια» στις πυρηνικές του δραστηριότητες θα «τιμηθούν όπως και προηγουμένως».

Το Ιράν άρχισε τον Μάιο να περιορίζει την τήρηση κάποιων δεσμεύσεών του βάσει της συμφωνίας που είχε συνάψει το 2015 με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Γερμανία για το πυρηνικό του πρόγραμμα σε αντίποινα για την απόφαση πέρυσι της Ουάσινγκτον να καταγγείλει το κείμενο αυτό, να αποχωρήσει από την συμφωνία και να επιβάλει εκ νέου οικονομικές κυρώσεις στην Τεχεράνη.

Ο Ιρανός πρόεδρος κήρυξε την Τετάρτη το βράδυ την έναρξη της τρίτης φάσης του σχεδίου περιορισμού των δεσμεύσεων της Τεχεράνης, δίδοντας εντολή στην ιρανική υπηρεσία ατομικής ενέργειας να μην θέτει πλέον κανένα όριο στην έρευνα και την ανάπτυξη στον πυρηνικό τομέα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου 2019, 10:49

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει