Η Τουλουπάκη προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων


Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2020, 15:30

Με δύο προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απαντά η Ελένη Τουλουπάκη στις επιθέσεις που δέχεται το τελευταίο ιδιαίτερα διάστημα αναφορικά με τους χειρισμούς της στην υπόθεση Novartis αλλά και την ποινική δίωξη σε βάρος της.

Η επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, υπερασπιζόμενη, σύμφωνα με τον πληρεξούσιο δικηγόρο της που υπογράφει  τις προσφυγές της, το κύρος του φορέα που εκπροσωπεί, μεταφέρει το θέμα στο Στρασβούργ, με την ελπίδα, όπως τονίζει, ότι θα αποκατασταθεί η αδικία σε βάρος της και θα θωρακιστεί η Δικαιοσύνη και η ανεξαρτησία των δικαστικών και εισαγγελικών θεσμών.

 Αφορμή για την κίνηση αυτή της κ. Τουλουπάκη ήταν η «παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητάς της από υψηλόβαθμους κρατικούς λειτουργούς» καθώς και η «μη τήρηση της νοιμότητας» με την ποινική δίωξη σε βάρος της παρά την αρχειοθέτηση της υπόθεσής της από το δεύτερο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου   που διενήργησε την έρευνα για τους χειρισμούς της στην υπόθεση της Νοvartis.

Με τον τρόπο αυτό η κ. Τουλουπάκη φέρνει την υπόθεση στα ευρωπαϊκά δικαστικά όργανα καθώς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είναι πλέον αρμόδιο να εξετάσει τις δικές της καταγγελίες. Άλλωστε υπενθυμίζεται πως η προκαταρκτική εξέταση που είχε διαταχθεί για τις δικές της αιτιάσεις εξακολουθεί να είναι σε εξέλιξη κι ο χρόνος ολοκλήρωσης της παραμένει άγνωστος.

Στη δήλωση που υπογράφει ο πληρεξούσιος δικηγόρος της Ελένης Τουλουπάκη, Βασίλης Χειρδάρης αναφέρεται:

« Ως πληρεξούσιος δικηγόρος της κας Ελένης Τουλουπάκη οφείλω να ενημερώσω ότι η εντολέας μου στο πλαίσιο υπεράσπισης του θεσμικού ρόλου της ως Εισαγγελέας Διαφθοράς, της αξιοπρέπειας της προσωπικότητάς της και του κύρους του φορέα που εκπροσωπεί, προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με δύο προσφυγές, παραπονούμενη για σοβαρές παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων. 

Η πρώτη αφορούσε την ευθεία παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητάς της από υψηλόβαθμους κρατικούς λειτουργούς και η δεύτερη την σοβαρή παραβίαση της δίκαιης δίκης και του τεκμηρίου αθωότητάς της μέσω του τρόπου άσκησης σε βάρος της ποινικής δίωξης, παρά την αρχειοθέτηση της υπόθεσής της από εμπεριστατωμένο πόρισμα Αντεισαγγελέα του ΑΠ, διαμαρτυρόμενη  για την μη τήρηση της νομιμότητας. 

Οι προσφυγές της, εκτός της  ουσίας της παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων, διαθέτουν έντονα συμβολικό χαρακτήρα για την υπεράσπιση του εισαγγελικού θεσμού, της ανεξαρτησίας και αυτονομίας της δικαιοσύνης στη χώρα μας και την προάσπιση των δημοκρατικών θεσμών.

Μετά τις πρόσφατες έγγραφες απαντήσεις του Δικαστηρίου του Στρασβούργου και τις επίσημες καταχωρήσεις των προσφυγών, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα ξεκινήσει τη διαδικασία  εξέτασης των σοβαρών καταγγελιών της. 

Η προσφεύγουσα έχει τη βεβαιότητα ότι το Στρασβούργο θα εξετάσει σε βάθος τις προσφυγές, όπως κάνει πάντα, αλλά και τη βάσιμη ελπίδα ότι οι αναμενόμενες αποφάσεις του θα θωρακίσουν για μια ακόμη φορά τη δίκαιη δίκη, τη δικαιοσύνη, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την προστασία και ανεξαρτησία των δικαστικών και εισαγγελικών θεσμών και θα αποκαταστήσουν τις αδικίες!» 

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει