Η Τουρκία έχει εισέλθει σε ένα «σκοτεινό τούνελ»Ο πρώην αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν προειδοποίησε σήμερα για τους κινδύνους του «απολυταρχισμού» και δήλωσε ότι ελπίζει ότι θα έχει ιδρύσει ένα νέο πολιτικό κόμμα μέχρι το τέλος του έτους για να αμφισβητήσει την κυριαρχία του κυβερνώντος Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ΑΚP του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο άλλοτε σύμμαχος του Τούρκου προέδρου ανακοίνωσε την 8η Ιουλίου ότι παραιτείται και αποχωρεί από το ΑΚP επικαλούμενος τις «βαθιές διαφωνίες» του με την ηγεσία και την ανάγκη που υπάρχει κατ’ αυτόν να διαμορφωθεί «νέο όραμα». Ο Μπαμπατζάν υπηρέτησε ως υπουργός Οικονομίας και ως υπουργός Εξωτερικών τα πρώτα χρόνια της κυβέρνησης του AKP, πριν γίνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ένα αξίωμα που κατείχε από το 2009 έως το 2015.

«Έχουμε δει ότι η Τουρκία έχει εισέλθει σε ένα σκοτεινό τούνελ, με τα προβλήματά της σε κάθε θέμα να αυξάνονται κάθε μέρα μέρα», δήλωσε ο Μπαμπατζάν στον τηλεοπτικό σταθμό HaberTurk στην πρώτη του ζωντανή συνέντευξη που παραχώρησε μετά από την παραίτησή του από AKP.

«Συνεπώς, έχουμε ξεκινήσει τις προσπάθειές μας για τη δημιουργία ενός νέου κόμματος», είπε.

Ο Μπαμπατζάν απέφυγε σε μεγάλο βαθμό να επικρίνει ευθέως τον Ερντογάν, αλλά επανειλημμένα τόνισε ότι η έλλειψη δημοκρατίας υπό τον «απολυταρχισμό» κατέστρεψε τη χώρα.

«Υπήρξαν σημαντικές αρχές και αξίες κατά την ίδρυση του ΑΚP, αλλά υπήρξε μεγάλη απομάκρυνση από αυτές τις αρχές. Αυτό έχει γίνει ένα εθνικό ζήτημα και αισθανθήκαμε μια σοβαρή ευθύνη απέναντι στη χώρα μας», είπε.

Από καιρό υπήρχαν φημολογίες ότι ο Μπαμπατζάν, μαζί με τον πρώην πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, άλλο ιδρυτή του ΑΚΡ, σχεδίαζαν να ιδρύσουν ένα αντίπαλο κόμμα. Ο Μπαμπατζάν διευκρίνισε ότι ο Γκιουλ δεν θα συμμετέχει ενεργά στο κόμμα, αλλά εργάζεται ως σύμβουλος ή «μεγάλος αδελφός».

Ο Τούρκος πρώην πρωθυπουργός και από τους στυλοβάτες του κυβερνώντος κόμματος, ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ανακοίνωσε επίσης τον Σεπτέμβριο ότι θα ιδρύσει έναν αντίπαλο πολιτικό σχηματισμό. Ο Μπαμπατζάν απέκλεισε να προσχωρήσει στο κόμμα του Νταβούτογλου.

Οι επόμενες εκλογές στην Τουρκία είναι προγραμματισμένες για το 2023.

 


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2019, 00:28

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει