Η τροπολογία Αθανασίου είναι «βαρύ κατασταλτικό μέτρο» λέει η πλευρά Ρωμανού

Ραγκούσης: «Δεν έχει βάλει ποτέ ορό ο Ρωμανός ούτε θα βάλει»

Συνεχίζει την απεργία πείνας για 25η μέρα ο 21χρονος – Αρνούνται οι γονείς του να συναντήσουν τον υπουργό Δικαιοσύνης – Ανησυχία στην κυβέρνηση για το ενδεχόμενο επεισοδίων στις εκδηλώσεις μνήμης του Σαββάτου για την συμπλήρωση έξι χρόνων από το θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου

Την πλήρη αντίθεση στα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για την ομαλή ρύθμιση της υπόθεσης του Νίκου Ρωμανού, εξέφρασε η πλευρά του 21χρονου απεργού πείνας.

Ο συνήγορος του Ρωμανού Φραγκίσκος Ραγκούσης, το πρωί της Δευτέρας, χαρακτήρισε το νομοθέτημα βαρύ κατασταλτικό μέτρο, δηλώνοντας ρητά πως δεν πρόκειται να υποχωρήσει ο 21χρονος από την απεργία πείνας που συνεχίζει για 25η ημέρα σήμερα.

«Εάν το δούμε από την ουσία του είναι ένα βαρύ κατασταλτικό μέτρο, με το οποίο λένε ότι σε χτίζουμε μέσα στη φυλακή, σου βάζουμε μια τηλεόραση για να σπουδάζεις και να μιλάς αργότερα με την οικογένειά σου, δεν χρειάζεται να βγεις. Δεν είναι αυτή η έννοια του φρονηματισμού αυτή», είπε ο κ. Ραγκούσης, μιλώντας στην τηλεόραση του ANT1.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου πάντως επέμεινε στην άποψή του πως η τροπολογία που ετοιμάζει και που «θα κατατεθεί το συντομότερο στη Βουλή, με το πρώτο νομοθέτημα», δίνει ουσιαστική λύση στο αίτημα του Νίκου Ρωμανού να σπουδάσει και να μορφωθεί. «Αν το ζήτημα είναι να μορφωθεί, αυτό θα το εξασφαλίσουμε» είπε στον ΣΚΑΪ το πρωί της Πέμπτης. Ο κ. Αθανασίου είπε ακόμα ότι ενημερώνεται 3-4 φορές την ημέρα για την κατάσταση της υγείας του απεργού πείνας, «και για ανθρωπιστικούς λόγους».

«Δεν σταματά την απεργία ο Ρωμανός» είπε ακόμα ο κ. Ραγκούσης, εν όψει της πρόθεσης της κυβέρνησης να καταθέσει από Δευτέρα νομοθετική ρύθμιση για το ζήτημα των εκπαιδευτικών αδειών κρατουμένων.

Ο κ. Ραγκούσης ακόμα, διέψευσε ότι ο Νίκος Ρωμανός λαμβάνει υγρή τροφή: «Ζει μόνο με νερό, διαψεύδω κατηγορηματικά ότι έχει λάβει οποιαδήποτε υγρή τροφή. Δεν έχει βάλει ποτέ ορό ο Ρωμανός ούτε θα βάλει», επισήμανε.

«Κάνω έκκληση προς όλο τον κόσμο» συνέχισε ο δικηγόρος. «Αυτή τη στιγμή ο Ρωμανός διάλεξε επανένταξη, διάλεξε μέσα από το σύστημα αυτό να συνυπάρξει, να δοκιμαστεί και πάλι».

Όσον αφορά στη πρόσκληση του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου προς τους γονείς του Νίκου Ρωμανού για να συναντηθούν, ο κ. Ραγκούσης ήταν ξεκάθαρος: «Δεν επιθυμούν οι γονείς αυτή τη στιγμή συνάντηση με τον υπουργό. Αυτή τη στιγμή, έχουν έναν άνθρωπο που σβήνει, πεθαίνει. Κατα συνέπεια, οι συναντήσεις ή οι ρυθμίσεις αφήνουν τους γονείς αδιάφορους. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να σωθεί το παιδί. Οι συναντήσεις είναι επικοινωνιακού χαρακτήρα, δεν λύνουν το θέμα».

Για το συγκεκριμένο ζήτημα ο κ. Αθανασίου διευκρίνησε πως οι γονείς του Ρωμανού ζήτησαν να τον δουν την Παρασκευή, κάτι που δεν κατέστη δυνατό, λόγω των υποχρεώσεών του. «Χθες επικοινώνησα μαζί τους μέσω του συνηγόρου» είπε ο κ. Αθανασίου, τονίζοντας ότι «και βέβαια θέλει να τους συναντήσει».

Μετά τον προϋπολογισμό μπορεί να κατατεθεί στη Βουλή

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το protoThema.gr, η τροπολογία Αθανασίου δεν μπορεί να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή πριν τα μεσάνυχτα της Κυριακής, όταν και ψηφίζεται ο προϋπολογισμός. Το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου όμως προγραμματίζονται εκδηλώσεις μνήμης για το δολοφονημένο Αλέξη Γρηγορόπουλο, στην επέτειο των έξι χρόνων από τη δολοφονία του καρδιακού φίλου του Νίκου Ρωμανού. Στις προγραμματιζόμενες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, στην κυβέρνηση ανησυχούν ότι θα εκδηλωθεί κύμα διαμαρτυρίας για την απαγόρευση στο Νίκο Ρωμανό να συνεχίσει τις σπουδές του και την αδυναμία της κρατικής μηχανής να επιλύσει το πρόβλημα που έγινε ευρέως γνωστό μετά την έναρξη απεργίας πείνας από τον 21χρονο νέο που βρισκόταν δίπλα στον Αλέξη Γρηγορόπουλο τη στιγμή που δολοφονήθηκε από το όπλο του αστυνομικού Επαμεινώνδα Κορκονέα στα Εξάρχεια.

Τι θα προβλέπει η προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση

Σύμφωνα με όσα είπε στη χθεσινή του συνάντηση με τους δημοσιογράφους, ο κ. Αθανασίου «θα εξασφαλιστούν όλες οι υποδομές, ο φοιτητής-κρατούμενος θα διαβάζει στη φυλακή και θα δίνει εξετάσεις επί της εξεταστέας ύλης, αν έχει απορίες θα μπορεί να έρχεται σε επαφή με τους καθηγητές του τηλεφωνικά ή διά ζώσης, και να δίνει εξετάσεις σε ειδικό χώρο στις φυλακές με επιτηρητή καθηγητή, την ίδια ώρα που θα δίνουν εξετάσεις και οι συμφοιτητές του».

Ειδικά για τον Νίκο Ρωμανό, ο κ. Αθανασίου είπε ότι «τα δύο εργαστήρια που έχει στο τρέχον εξάμηνο μπορούν να αντικατασταθούν με εργασίες που θα κάνει μέσα στις φυλακές. Όσον αφορά στο μάθημα της πληροφορικής, θα του δοθεί, όπως σε όλους τους φοιτητές, δωρεάν ηλεκτρονικός υπολογιστής, τα εγχειρίδια και θα εκπαιδευτεί». Ο κ. Αθανασίου είπε ότι σε περιπτώσεις εργαστηρίων που απαιτείται φυσική παρουσία θα έρθει σε επαφή με τεχνικούς φορείς ώστε να διασφαλιστούν οι συνθήκες παρακολούθησής τους».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει