Η Τσεχία αλλάζει για τέταρτη φορά υπ. Υγείας από την αρχή της πανδημίαςΠρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 7 Απριλίου 2021, 13:12

Ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις θα αντικαταστήσει τον υπουργό Υγείας σήμερα, φέρνοντας έναν τέταρτο επικεφαλής για τον υγειονομικό κλάδο από την αρχή της πανδημίας, που έχει πλήξει την κεντροευρωπαϊκή χώρα σκληρά εν μέσω διαμάχης για τον τρόπο αντιμετώπισης της Covid-19.

Ο Γιαν Μπλάτνι ανέλαβε τη θέση τον Οκτώβριο καθώς τα κρούσματα COVID-19 αυξάνονταν, ενώ τρεις κορυφώσεις της πανδημίας έχουν στοιχίσει έκτοτε τη ζωή σε πάνω από 27.000 ανθρώπους και έχουν θέσει τη χώρα των 10,7 εκατ. κατοίκων στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης με τους κατά κεφαλήν θανάτους, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Our World in Data.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι τον Μπλάτνι θα αντικαταστήσει ο Πετρ Αρενμπέργκερ, διευθυντής νοσοκομείου της Πράγας.

Ο Μπάμπις επέπληξε τον Μπλάτνι τον περασμένο μήνα για θέματα όπως για το ότι δεν εξέφρασε τη στήριξή του σε νέα φάρμακα κατά της COVID-19 και στους χειρισμούς του υπουργείου αναφορικά με τα σχέδια να χρησιμοποιηθούν rapid τεστ για να ξανανοίξουν τα σχολεία, ενώ ο απερχόμενος υπουργός Μπλάτνι βρέθηκε αντιμέτωπος με γεμάτα νοσοκομεία και πιέσεις να κρατήσει ανοιχτά τα εργοστάσια και να ξανανοίξει τις επιχειρήσεις.

Ο Μπλάτνι ήταν επίσης σφόδρα αντίθετος στη χρήση του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V πριν δώσουν την έγκρισή τους οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Μπάμπις έκανε πολλές φορές στροφή 180 μοιρών σε ό,τι αφορά την πιθανή προμήθεια του ρωσικού εμβολίου, ενώ την περασμένη εβδομάδα φέρεται να δήλωσε ότι η έλλειψη εμβολίων στο ευρωπαϊκό μπλοκ μπορεί να οδηγήσει τη χώρα του στο να αναζητήσει ρωσικά εμβόλια.

Ο πρόεδρος Μίλος Ζέμαν, ο οποίος έχει πιέσει για στενότερες σχέσεις με την Κίνα και τη Ρωσία, έχει επιδιώξει την απομάκρυνση του Μπλάτνι λόγω της αντίθεσης του τελευταίου στο εμβόλιο Sputnik.

Εστιατόρια, μη απαραίτητα καταστήματα λιανικής πώλησης και οι περισσότερες τάξεις των σχολείων είναι κλειστά, σχεδόν χωρίς διακοπή, από τον Οκτώβριο, με εξαίρεση μερικές εβδομάδες του Δεκεμβρίου όταν υπήρξε κάποιο άνοιγμα πριν από τα Χριστούγεννα, που οδήγησε σε νέα έξαρση του ιού.

Με τα κρούσματα να μειώνονται και τις πιέσεις στα νοσοκομεία κάπως να χαλαρώνουν, η κυβέρνηση σχεδιάζει να ξανανοίξει κάποιες σχολικές τάξεις από τη Δευτέρα και να επιτρέψει τις ελεύθερες μετακινήσεις σε όλη τη χώρα.


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 7 Απριλίου 2021, 13:22Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει