Η υπηρεσία φύλαξης συνόρων ανακοίνωσε ότι έχει υπό κράτηση πλέον μόνο 200 ανήλικους μετανάστες

Η υπηρεσία φύλαξης συνόρων των ΗΠΑ (CBP) είχε υπό κράτηση χθες Τετάρτη περίπου 200 ασυνόδευτους ανήλικους μετανάστες στα νότια σύνορα της χώρας, σε σχέση με περισσότερους από 2.500 τον Μάιο, χάρη στην αύξηση των πόρων που της δόθηκαν από το Κογκρέσο, ανακοίνωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

Η μείωση στον αριθμό των ασυνόδευτων ανηλίκων έγινε μετά τις επιθεωρήσεις που έγιναν και αποκάλυψαν τις φρικτές συνθήκες διαβίωσης των παιδιών σε υπερπλήρη κέντρα κράτησης, πυροδοτώντας εκ νέου τη συζήτηση για τη σκληρή στάση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στη μετανάστευση.

Εξάλλου στη διάρκεια της κατάθεσης στο Κογκρέσο μιας μετανάστριας από τη Γουατεμάλα, η οποία διηγήθηκε την ιστορία του θανάτου της 19 μηνών κόρης της η οποία μολύνθηκε από θανατηφόρα μόλυνση τους πνεύμονες στη διάρκεια της εικοσαήμερης κράτησής της, έκανε τη βουλευτή Αλεξάντρια Οκάζιο-Κορτές να δακρύσει, ενώ άλλοι συνάδελφοί της ήταν εμφανώς συγκινημένοι.

«Ο κόσμος θα πρέπει να γνωρίζει», δήλωσε η Γιασμίν Χουαρές σε μια υποεπιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, προσθέτοντας ότι ένιωσε «σαν να μου έκοψαν ένα κομμάτι της καρδιάς μου», όταν, λίγες εβδομάδες μετά την απελευθέρωσή της, η κόρη της Μαρί πέθανε.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση Τραμπ επανέλαβε τις απειλές της για ευρείες επιχειρήσεις σύλληψης μεταναστών που δεν διαθέτουν νόμιμα έγγραφα παραμονής στις ΗΠΑ.

«Θα πραγματοποιηθούν οπωσδήποτε», δήλωσε ο Κεν Κουτσινέλι υπηρεσιακός διευθυντής της υπηρεσίας μετανάστευσης των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ έχει αναφερθεί στο ενδεχόμενο να συλληφθούν «εκατομμύρια» άνθρωποι, ενώ ο Κουτσινέλι επεσήμανε ότι περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εξαντλήσει τα ένδικα μέσα για να αμφισβητήσουν την απέλασή τους.

Εν μέσω αυτής της προκλητικής ρητορικής ανώτερος αξιωματούχος της CBP ενημέρωσε ότι ο αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων που κρατούνται στα αμφιλεγόμενα κέντρα κράτησης της υπηρεσίας μειώθηκε σε περίπου 200.

Από τα τέλη Μαΐου ως τις αρχές Ιουνίου οι αρχές κρατούσαν περίπου 2.500 με 2.700 ανηλίκους που συνελήφθησαν είτε μόνοι είτε που χωρίστηκαν από τους ενήλικες που τους συνόδευαν οι οποίοι δεν ήταν οι γονείς τους, επεσήμανε ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Σχεδόν όλοι οι ασυνόδευτοι ανήλικοι που συνελήφθησαν από την υπηρεσία φύλαξης συνόρων παραδόθηκαν στην αμερικανική Υπηρεσία Υγείας και Ανθρωπίνων Πόρων (HHS) μέσα σε 72 ώρες, εξήγησε.

«Το να βλέπουμε αυτόν τον αριθμό να είναι πλέον περίπου στους 200 ανήλικους είναι πολύ θετικό. Η διαφορά είναι πολύ μεγάλη από τότε που η HHS έλαβε πόρους», πρόσθεσε.

Το Κογκρέσο ενέκρινε επιπλέον έκτακτη χρηματοδότηση 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη βελτίωση των συνθηκών στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, περιλαμβανομένων 2,88 δισεκατομμυρίων για την HHS προκειμένου να προσφέρει καταφύγιο και φροντίδα στους ασυνόδευτους ανήλικους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει