Η χώρα οδεύει σε «υγειονομική καταστροφή», προειδοποιούν οι γιατροί

Συνδικαλιστικό όργανο που εκπροσωπεί τους γιατρούς της Αιγύπτου προειδοποιεί πως είναι «πιθανή η πλήρης κατάρρευση του συστήματος υγείας, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε υγειονομική καταστροφή (…) αν το Υπουργείο Υγείας επιμείνει να δείχνει παθητικότητα και αμέλεια».

Περισσότεροι από 350 γιατροί έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 και 19 έχουν υποκύψει στην COVID-19, διευκρίνισε η συνδικαλιστική ένωση. Εν τω μεταξύ, τέσσερις γιατροί πέθαναν μέσα σε μία μέρα λόγω κορωνοϊού.

Τον Μάρτιο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας πως το 13% των κρουσμάτων μόλυνσης στην Αίγυπτο εντοπίζεται στις τάξεις του υγειονομικού προσωπικού.

Η «ευθύνη» για την αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης και των θανάτων γιατρών ανήκει «εξ ολοκλήρου» στο Υπουργείο Υγείας, έκρινε η συνδικαλιστική ένωση. Η οργάνωση απείλησε το υπουργείο ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη για αυτούς που χαρακτήρισε «φόνους εξ αμελείας» επαγγελματιών της υγείας.

Στην Αίγυπτο καταγράφονται μέχρι στιγμής 783 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 17.967 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Από το ξέσπασμα της πανδημίας, το συνδικάτο των γιατρών έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα της αρχές για την κατάσταση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, που βρέθηκε αντιμέτωπο τόσο με εκτεταμένες ελλείψεις μέσων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ), αλλά και προετοιμασίας.

Η έλλειψη ΜΑΠ, η έλλειψη εκπαίδευσης του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που οφείλει να προσφέρει περίθαλψη σε ασθενείς μολυσμένους από τον κορωνοϊό, καθώς και η άρνηση των αρχών να υποβάλλεται σε τεστ είναι τα προβλήματα που επισημαίνονται περισσότερο από τους γιατρούς.

Η ανακοίνωση αυτή είδε το φως της δημοσιότητας μετά τον θάνατο του 32χρονου γιατρού, Ουάλιντ Γιαχία, λόγω COVID-19. Ο ίδιος, αν και γιατρός στο επάγγελμα, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει μία κλίνη για τον εαυτό του.

Παράλληλα, το γεγονός ότι μπήκε πολύ γρήγορα σε νοσοκομείο η Ραγκάα αλ Γκιντάουι, μια σταρ της μικρής οθόνης που μολύνθηκε από τον κορωνοϊό, άφησε εμβρόντητους πολλούς Αιγύπτιους, οι οποίοι στηλίτευσαν την προνομιακή μεταχείρισή της σε αναρτήσεις τους σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Από τις αρχές του Μαΐου, τα 17 νοσοκομεία στα οποία οι ασθενείς βρίσκονται σε απομόνωση έφθασαν σε κορεσμό. Παρά τις ελλείψεις, το Κάιρο έστειλε τους τελευταίους μήνες τόνους ιατρικού εξοπλισμού σε διάφορες πλούσιες χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ.

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει