Η «Όμικρον» επικρατούσα παραλλαγή στο Λονδίνο εντός 48 ωρών
Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2021, 19:19

Στα 200.000 υπολογίζονται τα πραγματικά ημερήσια περιστατικά της παραλλαγής «Όμικρον» στη Μεγάλη Βρετανία, είπε σήμερα στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο υπουργός Υγείας Σατζίντ Τζάβιντ, ο οποίος εκτίμησε ότι  θα γίνει η επικρατούσα παραλλαγή του Sars-CoV-2 στο Λονδίνο μέσα στις επόμενες 48 ώρες.

«Καμία άλλη παραλλαγή της Covid-19 δεν εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα», επισήμανε ο υπουργός μιλώντας στο Κοινοβούλιο.

«Η “Όμικρον” αντιστοιχεί στο 20% των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί στην Αγγλία, αλλά ήδη την είδαμε να αυξάνεται σε πάνω από 44% των κρουσμάτων στο Λονδίνο και αναμένουμε ότι θα γίνει η επικρατούσα παραλλαγή στην πρωτεύουσα μέσα στις επόμενες 48 ώρες», εξήγησε. Σήμερα οι βρετανικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι κατέγραψαν 54.661 νέα περιστατικά της Covid-19 και 38 θανάτους το τελευταίο 24ωρο. Τα κρούσματα είναι αυξημένα κατά 9,9% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ οι θάνατοι (ο αριθμός αφορά μόνο όσους βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό τις τελευταίες 28 ημέρες) παρουσιάζουν μείωση κατά 0,6%.

Νέα μέτρα

Ο υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να επεκτείνει τη χρήση του υγειονομικού πάσου, μόλις δοθεί μια «εύλογη δυνατότητα» σε όλους τους ενήλικες να κάνουν την ενισχυτική δόση του εμβολίου. Σημείωσε, επίσης, ότι λόγω των έκτακτων υγειονομικών συνθηκών ματαιώνονται προγραμματισμένα ιατρικά ραντεβού τα οποία δεν έχουν τον χαρακτήρα του επείγοντος.

Από την Τετάρτη, υπό την προϋπόθεση ότι θα εγκριθεί αύριο το μέτρο από το κοινοβούλιο, οι Βρετανοί θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ αντισωμάτων για να μπουν σε νάιτ κλαμπ και σε εκδηλώσεις όπου επικρατεί συνωστισμός. Εξαιρούνται από το μέτρο μόνο όσοι έχουν κάνει δύο δόσεις του εμβολίου. «Από τη στιγμή που όλοι οι ενήλικες θα έχουν την εύλογη δυνατότητα να κάνουν την ενισχυτική δόση τους, σκοπεύουμε να αλλάξουμε αυτήν την εξαίρεση ώστε να απαιτείται» να έχει κάνει κανείς και την τρίτη δόση για να μπει σε τέτοιους χώρους, πρόσθεσε ο Τζάβιντ.

Ο Σαβίντ Τζάβιντ επισήμανε ότι όσοι μολύνονται από την παραλλαγή «Όμικρον» δεν θα μπαίνουν σε απομόνωση και θα μπορούν να υποβάλλονται σε καθημερινά rapid – test. Ανέφερε ότι στη χώρα υπάρχει επάρκεια test παρά το γεγονός ότι οι πολίτες που επιθυμούν να τα προμηθευτούν δωρεάν μέσω της κυβερνητικής ιστοσελίδας συνειδητοποιούν ότι δεν υπάρχουν άλλα διαθέσιμα.

Για ο,τι αφορά τα σχολεία, η Ντάουνινγκ Στριτ ξεκαθάρισε, λίγο μετά την ομιλία του υπουργού Υγείας, ότι αυτά θα κλείσουν μόνο στην περίπτωση ακραίων καταστάσεων.

Επικρατούσα και στη Δανία η «Όμικρον»

Στη Δανία, η παραλλαγή «Όμικρον» αναμένεται να γίνει επίσης η επικρατούσα εντός αυτής της εβδομάδας, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Σέρουμ. Στη χώρα καταγράφονται καθημερινά σχεδόν 10.000 νέα κρούσματα και από τις 22 Νοεμβρίου έχουν εντοπιστεί 3.437 κρούσματα με την παραλλαγή Όμικρον.Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει