Η Ύπατη Αρμοστεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα συμφώνησε στη διεξαγωγή κοινής έρευνας στο Τιγκράι



Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 18 Μαρτίου 2021, 09:14

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ αποδέχθηκε το αίτημα της Αιθιοπίας για τη διεξαγωγή κοινής έρευνας σχετικά με τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις της σύγκρουσης στο Τιγκράι, μιας βόρειας επαρχίας της χώρας, ανακοίνωσε την Τετάρτη εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

Κάτοικοι του Τιγκράι κατήγγειλαν σε οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοσιογράφους μεγάλης κλίμακας σφαγές και σεξουαλική βία εναντίον αμάχων από μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν επίσης καταγγείλει ότι το σύστημα υγείας στο Τιγκράι έχει επηρεαστεί σοβαρά από τη σύγκρουση και προειδοποίησαν για τον κίνδυνο μεγάλου εύρους λιμού.

«Η Ύπατη Αρμοστής απάντησε τη Δευτέρα θετικά στο αίτημα της Αιθιοπικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σχετικά με τη διεξαγωγή κοινής έρευνας», επεσήμανε ο Τζόναθαν Φάουλερ, εκπρόσωπος της Μπατσελέτ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι έχει εκπονηθεί σχέδιο ώστε να μπορέσει να συσταθεί μια επιτροπή έρευνας το συντομότερο δυνατό.

Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Άμπιι Άχμεντ, που το 2019 τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης, εξαπέλυσε στις αρχές Νοεμβρίου στρατιωτική επίθεση στο Τιγκράι με στόχο να ανατρέψει το κόμμα που βρισκόταν στην εξουσία στην επαρχία, το Απελευθερωτικό Μέτωπο του Λαού του Τιγκράι (TPLF), το οποίο κατηγόρησε ότι επιτέθηκε σε βάσεις του ομοσπονδιακού στρατού.

Ο Άμπιι κήρυξε τη νίκη του ομοσπονδιακού στρατού στις 28 Νοεμβρίου, όμως κάποια ηγετικά στελέχη του TPLF έχουν διαφύγει και έχουν δεσμευθεί να συνεχίσουν τη μάχη.

Η πρόσβαση στο Τιγκράι έχει βελτιωθεί πρόσφατα, όμως επί εβδομάδες είχαν αποκοπεί εντελώς οι επικοινωνίες και είχαν τεθεί σε ισχύ περιορισμοί στις μετακινήσεις που είχαν καταστήσει δύσκολη την αποτίμηση της κατάστασης στην περιοχή.


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 18 Μαρτίου 2021, 09:14



Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει