Η 29η Σεπτεμβρίου η πιθανότερη ημερομηνία πρόωρων εκλογών στην Αυστρία

Η 29η Σεπτεμβρίου είναι η επικρατέστερη ημερομηνία διεξαγωγής των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στην Αυστρία, τέσσερις μήνες από την πρόσφατη διάλυση της κυβέρνησης συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος του πρώην καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων.

Αιτία της διάλυσης του συνασπισμού και στη συνέχεια της ανατροπής της κυβέρνησης μειοψηφίας του Σεμπάστιαν Κουρτς από την πλειοψηφία της αυστριακής Βουλής υπήρξε η αποκαλούμενη «Υπόθεση Ίμπιζα», το πρωτοφανές σκάνδαλο διαφθοράς και πολιτικής συναλλαγής, στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται άμεσα ο πρώην αντικαγκελάριος και πρώην αρχηγός των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

Η Επιτροπή Συντάγματος της Βουλής αποδέχθηκε το μεσημέρι το αίτημα διεξαγωγής πρόωρων εκλογών και εξαιτίας του γεγονότος ότι η 29η Σεπτεμβρίου υποστηρίζεται ως ημερομηνία διεξαγωγής τους τόσο από τους Σοσιαλδημοκράτες όσο και το Κόμμα των Ελευθέρων, που διαθέτουν μαζί την πλειοψηφία, θεωρείται σίγουρο πως η ημερομηνία αυτή θα επιβεβαιωθεί και επίσημα στην αυριανή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής.

Εξάλλου, το αίτημα διεξαγωγής πρόωρων εκλογών τίθεται σε ισχύ από την 3η Ιουλίου και ως εκ τούτου, βάσει του αυστριακού Συντάγματος και τηρουμένων των προθεσμιών, η πιο κοντινή ημερομηνία διεξαγωγής βουλευτικών εκλογών είναι η 29η Σεπτεμβρίου.

Κανονικά, οι επόμενες βουλευτικές εκλογές θα διεξάγονταν τον Οκτώβριο του 2022, η πρόωρη προσφυγή στην κάλπη κρίνεται ωστόσο αναγκαία ως επακόλουθο της κυβερνητικής κρίσης που συνταράσσει εδώ και πάνω από τρεις εβδομάδες τη χώρα, εξαιτίας της «Υπόθεσης Ίμπιζα».

Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε από τη δημοσιοποίηση βίντεο με πρωταγωνιστή τον παραιτηθέντα, εξαιτίας του, αντικαγκελάριο και αρχηγό του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε που συγκυβερνούσε με το Λαϊκό Κόμμα του πρώην καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς από τον Δεκέμβριο του 2017.

Αύριο, Τετάρτη, και την Πέμπτη, η Ολομέλεια της Βουλής συνέρχεται για πρώτη φορά μετά την ορκωμοσία, την περασμένη Δευτέρα, ενώπιον του ομοσπονδιακού προέδρου Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, της υπηρεσιακής κυβέρνησης υπό την Μπριγκίτε Μπίρλαϊν, την έως πρόσφατα πρόεδρο του Αυστριακού Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Με την ανάθεση, την 30η Μαΐου από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, εντολής σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης στην Μπριγκίτε Μπίρλαϊν, η οποία ηγείται πλέον αυτής ως η πρώτη γυναίκα καγκελάριος στην ιστορία της χώρας, η Αυστρία βιώνει πλέον την τέταρτη κατά σειρά κυβέρνησή της μέσα σε τρεις εβδομάδες, κάτι που αποτελεί ένα άνευ προηγουμένου ρεκόρ.

Πριν από τρεις εβδομάδες, τη διακυβέρνηση της χώρας είχε ακόμη ο συνασπισμός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, που βρίσκονταν στην εξουσία από τον Δεκέμβριο του 2017.

Μετά τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού εξαιτίας της αποκάλυψης της «Υπόθεσης Ίμπιζα», του πρωτοφανούς σκανδάλου διαφθοράς με πρωταγωνιστή τον αντικαγκελάριο στην κυβέρνηση και αρχηγό των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, που οδήγησε στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών, ακολούθησε μία πρώτη μεταβατική κυβέρνηση μειοψηφίας του Λαϊκού Κόμματος.

Τις κενές θέσεις των υπουργών, μελών του Κόμματος των Ελευθέρων που είχαν αποπεμφθεί ή παραιτηθεί, ανέλαβαν τεχνοκράτες, ωστόσο την κυβέρνηση αυτή μειοψηφίας, υπό τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, ανέτρεψε την προπερασμένη Δευτέρα με πρόταση δυσπιστίας η πλειοψηφία της αυστριακής Βουλής.

Στη συνέχεια, ο Αυστριακός πρόεδρος, επικυρώνοντας την ανατροπή της κυβέρνησης και ζητώντας από τα μέλη της να συνεχίσουν να ασκούν τα καθήκοντα τους μέχρι τον σχηματισμό μίας καθαρά υπηρεσιακής κυβέρνησης, όρκισε εκ νέου το παλιό-νέο κυβερνητικό σχήμα με προσωρινό καγκελάριο τον έως τότε υπουργό Οικονομικών Χάρτβιγκ Λέγκερ.

Την 30η Μαΐου, ο πρόεδρος Βαν ντερ Μπέλεν, έπειτα από σειρά διερευνητικών επαφών του με τους αρχηγούς των πέντε κοινοβουλευτικών κομμάτων και με μία σειρά προσωπικότητες, ανέθεσε την εντολή σχηματισμού της οριστικής πλέον υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα στις πρόωρες εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου στην πρόεδρο του Αυστριακού Συνταγματικού Δικαστηρίου Μπριγκίτε Μπίρλαϊν.

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει