Η KGB της Λευκορωσίας χαρακτηρίζει τον Προτάσεβιτς τρομοκράτη και μισθοφόρο μαχητήΟ συλληφθείς την περασμένη Κυριακή στο αεροδρόμιο του Μινσκ, αντιφρονών δημοσιογράφος Ρομάν Προτάσεβιτς, σύμφωνα με τον αρχηγό της KGB Λευκορωσίας Ιβάν Τέρτελ, είναι ένας τρομοκράτης και μισθοφόρος μαχητής, που συμμετείχε σε αιματηρά γεγονότα ως μέλος του τάγματος Azov, το οποίο σχετίζεται όπως είπε με έκτροπα και θανάτους αμάχων στην νοτιοανατολική Ουκρανία.

Ο Τέρτελ είπε, μιλώντας στην Βουλή κατά την διάρκεια συνάντησης βουλευτών με τον πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκασένκο, ότι όλα αυτά δεν είναι όπως είπε «μόνο δικά μας στοιχεία και στοιχεία της ανάκρισης, αλλά και στοιχεία που παρουσιάζονται στα ΜΜΕ και που έχει παραδεχθεί προσωπικά ο Προτασέβιτς, και τα οποία είναι ευρέως προσβάσιμα».

Σύμφωνα με τον Τέρτελ, την εμπειρία που απόκτησε στην Ουκρανία ο Προτάσεβιτς την «εφάρμοσε ενεργά» στην Λευκορωσία. «Υπήρξε διοργανωτής και συντονιστής μαζικών ταραχών, που έθεταν υπό απειλή την ζωή και την υγεία απλών πολιτών και των δυνάμεων επιβολής της τάξης. Ο ίδιος είναι καθοδηγητής ενός από τα κανάλια του διαδικτύου, που η νομοθεσία μας έχει χαρακτηρίσει ως εξτρεμιστικό».

Ο Τέρτελ είπε ακόμη ότι ο Προτάσεβιτς συνεργάζεται ενεργά με την ανάκριση και ομολογεί παραδεχόμενος τις πράξεις του, περιγράφοντας τους χορηγούς της υπονομευτικής του δραστηριότητας κατά της Λευκορωσίας, τους μηχανισμούς υλοποίησής της, τις μυστικές υπηρεσίες που βρίσκονται από πίσω του, τους πολιτικούς και τις οργανώσεις.

«Ο Προτάσεβιτς ήταν μαζί μας στην ανατολική Ουκρανία αλλά ως δημοσιογράφος»

Την δήλωση αυτή έκανε ο ιδρυτής του τάγματος Azov, Αντρέι Μπιλέτσκι, την οποία παραθέτει η εφημερίδα Novaya Gazeta.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Novaya Gazeta, ο Προτάσεβιτς είχε επισκεφθεί το 2015 το Ντονμπάς (ανατολική Ουκρανία).

«… Ευθέως θέλω να ξεκαθαρίσω τα πράγματα. Ναι, ο Ρομάν πράγματι μαζί με την Azov και άλλα στρατιωτικά τμήματα αγωνίσθηκε κατά της κατοχής της Ουκρανίας. Ήταν μαζί μας κοντά στο Σιρόκινο, όπου τραυματίσθηκε. Όμως το όπλο του ως δημοσιογράφος δεν ήταν το αυτόματο, αλλά ο λόγος του».

Αυτή την εγγραφή ανέβασε στο κανάλι του στο Telegram ο Αντρέι Μπιλέτσκι, ιδρυτής και πρώην διοικητής του τάγματος Azov, συνταγματάρχης της Εθνικής Φρουράς, και πρώην βουλευτής της ουκρανική Βουλής. Ο ίδιος αντιδρούσε στα δημοσιεύματα που εμφανίσθηκαν στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης τα οποία αποκαλούν ήδη τον Προτάσεβιτς μαχητή, που πολέμησε στο πλευρό των Ουκρανών εθνικιστών. Ο Μπιλέτσκι επανέλαβε ότι ο Προτασέβιτς αυτή τη στιγμή «είναι όμηρος, συλληφθείς με τρομοκρατικό τρόπο».

Παρόλα αυτά, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι χρήστες δημοσίευσαν το εξώφυλλο του περιοδικού του Azov «Τσόρνε σόντσε» του Ιουλίου του 2015. Στην φωτογραφία δίπλα στο σύνθημα «Χτίζουμε το μέλλον μας» στέκεται ένας νεαρός με στολή παραλλαγής και κράνος, με τα διακριτικά του συντάγματος, που κρατάει ένα αυτόματο στο στήθος του, ενώ δίπλα του είναι μια κοπέλα. Ο νεαρός μοιάζει πολύ με τον Προτασέβιτς. Ωστόσο ο ιστότοπος Insider, επικαλούμενος άτομα που υπηρέτησαν στο τάγμα Azov, έγραψε ότι στην φωτογραφία είναι άλλο άτομο και συγκεκριμένα ο Αντρέι Σνίτκο, ο οποίος υπηρέτησε στο τάγμα το 2014 και σκοτώθηκε από έκρηξη χειροβομβίδας στις μάχες που γίνονταν για το Ιλοβάισκ. Αργότερα ο ιστότοπος Insider απέσυρε την είδηση αυτή.

Ο αρχισυντάκτης του Euroradio και πρώην συνάδελφος του Προτάσεβιτς, Πάβελ Σβερντλόφ, δήλωσε επίσης στην Novaya Gazeta ότι ο Ρομάν βρέθηκε στην περιοχή των εχθροπραξιών στην ανατολική Ουκρανία ως freelancer δημοσιογράφος

Επίσης ο ιστότοπος Tut.by γράφει ότι η δικηγόρος του Προτάσεβιτς, Ινέσσα Ολένσκαγια, για δεύτερη ημέρα δεν μπορεί να συναντήσει τον εντολέα της καθώς δεν της επιτρέπουν την είσοδο στην φυλακή όπου κρατείται.

Πηγές : TASS, Novaya GazetaZougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει