Θέμα κυριαρχίας νησιών στο Αιγαίο έθεσε ο Τσαβούσογλου


Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 6 Μαΐου 2020, 21:23

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θέτοντας θέμα κυριαρχίας νησιών στο Αιγαίο. Άμεσα απάντησε η ελληνική πλευρά.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας σε τηλεοπτική του συνέντευξη δήλωσε πως «στο Αιγαίο, όπως ξέρετε, υπάρχουν προβλήματα με την Ελλάδα τα οποία δεν έχουν επιλυθεί… Υπάρχει η υφαλοκρηπίδα, ο έλεγχος του FIR και των πτήσεων πολιτικής αεροπορίας. Όπως υπάρχουν τα νησιά οι νησίδες που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους».

Ακόμη, αναφερόμενος στην παρενόχληση του ελικοπτέρου του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, έκανε λόγο για «πρακτική ρουτίνας».

«Έχουμε ανακοινώσει και τονίσει η αντίδραση μας πως ως Πολεμική Αεροπορία, ως Ένοπλες Δυνάμεις και ως υπουργείο Άμυνας η δραστηριότητα μας εδώ είναι πρακτική ρουτίνας. Τέτοιες εντάσεις μπορούμε να τις ξεπεράσουμε με διάλογο και ΜΟΕ όμως το τελευταίο γεγονός ήταν η αντίδραση της Ελλάδας στη δική μας πρακτική ρουτίνας».

Η απάντηση της Αθήνας

«Οι προκλητικές παραβιάσεις της κυριαρχίας μας στον αέρα ή τη θάλασσα δεν νομιμοποιούνται επειδή επαναλαμβάνονται ή επενδύονται τον χαρακτηρισμό “ρουτίνας”», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας.

Ο κ. Γεννηματάς κατέστησε σαφές πως «παραμένουν παράνομες, σε πλήρη αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και τις ανειλημμένες υποχρεώσεις μιας χώρας που δηλώνει ότι θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ και υπονομεύουν την ειρήνη και ασφάλεια της περιοχής».


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 6 Μαΐου 2020, 21:23

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει