Θαύμα, θαύμα: Όταν οι μνημονιακοί υποδύονται τους αντιμνημονιακούς!

ΑΡΘΡΟ του Γιάννη Μακρυγιάννη

Δεν ήταν μόνο η ανάσταση το θαύμα του περασμένου τριημέρου. Κάποιοι φαίνεται ότι είδαν το… φως το αληθινό και μεταμορφώθηκαν ξαφνικά από τους εμπνευστές και εφαρμοστές του μνημονίου σε αντιμνημονιακούς. Με… σχέδια εξόδου, λέει, από το μνημόνιο (βλέπε Στουρνάρας) ή και με ευαισθησίες για τις μειώσεις σε μισθούς και για τους υπέρογκους φόρους, που έχουν επιβληθεί στους Έλληνες (βλέπε Λαγκάρντ).

Βέβαια υπάρχει και η άλλη εκδοχή: Να μην έγινε κανέναν θαύμα, να μην είδαν κανένα φως αληθινό, αλλά απλώς να μας δουλεύουν. Βλέποντας ότι η κοινωνική κατάσταση δεν πάει άλλο, προσπαθούν να κοροϊδέψουν για να αγοράσουν χρόνο.

Και ο Στουρνάρας κοροϊδεύει όταν λέει ότι στόχος είναι να φύγουμε από το μνημόνιο και να βγούμε στις αγορές το 2014 και επίσης μας δουλεύει ψιλό γαζί η Λαγκάρντ όταν λέει ότι δεν πρέπει να επιβληθούν άλλες μειώσεις σε μισθούς και άλλοι φόροι και πως η ελληνική οικονομία πάει καλά.

Ο Στουρνάρας ξέρει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει στις αγορές το 2014, όπως ήξερε και ο Παπακωνσταντίνου το 2010 ότι δεν θα μπορούσαμε να βγούμε στις αγορές το 2011, παρότι το έλεγε και το ξανάλεγε. Ακόμη όμως κι αν βγούμε στις αγορές το 2014 και αυτές δεχθούν να μας δανείσουν, αυτό θα γίνει υπό μία απαράβατη προϋπόθεση: Να είμαστε στο μνημόνιο. Να καθορίζει την πολιτική της χώρας η τρόικα. Και αυτή να εγγυάται προς τις αγορές, ότι θα πάρουν τα λεφτά τους πίσω. Τα υπόλοιπα είναι κουραφέξαλα. Το πρόγραμμα για ένα βιώσιμο δημόσιο χρέος – όπως το καθορίζει η τρόικα – θα διαρκέσει έως το 2020 ή και το 2022. Έως τότε θα είμαστε στο μνημόνιο, εάν δεν αλλάξει η πολιτική κατεύθυνση. Ο Στουρνάρας μας λέει ότι με την πολιτική του «θα βγούμε από το μνημόνιο». Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν μπορούμε να του πούμε «αληθώς, θα βγούμε».

Ο Στουρνάρας επίσης μας πουλάει για μία ακόμη φορά την «κινέζικη ελπίδα». Ότι δηλαδή θα μας σώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον των Κινέζων! Αν μας έδιναν χίλια ευρώ για κάθε παρόμοια δήλωση έλληνα κυβερνητικού παράγοντα, τώρα θα είχαμε σωθεί ήδη. Αλλά φευ!

Μας κοροϊδεύει ο Στουρνάρας, μας κοροϊδεύει όμως φόρα παρτίδα και η Λαγκάρντ. Παραλείπω το πόσες προβλέψεις του ΔΝΤ ήταν για τα μπάζα, όπως και τι θεωρεί «θετική εξέλιξη» το ΔΝΤ. Και μένω μόνο σε τούτο: Δεν αντέχει, δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, ο έλληνας άλλους φόρους και μειώσεις μισθών. Μα, μαντάμ Λαγκάρντ, όταν έχεις ήδη επιβάλλει μία ραγδαία μείωση των μισθών και μία φοροκαταιγίδα, τι νόημα έχει να μας λες τώρα ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια; Το ΔΝΤ άλλωστε δεν ήταν που επέβαλε την εξίσωση στους φόρους των πετρελαίων θέρμανσης και κίνησης, με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα; Εάν το πιστεύεις αυτό που λες, δώσει πράσινο φως να μειωθεί από αύριο κιόλας ο ΦΠΑ στην εστίαση και σειρά άλλων φόρων. Αλλά, φυσικά δεν είναι έτσι: Όταν θέλεις μία ταχύτατη δημοσιονομική προσαρμογή και ένα «βιώσιμο» όπως το λες χρέος, το συντομότερο και ταυτόχρονα ξέρεις ότι οι μηχανισμοί του κράτους δεν έχουν πολλές δυνατότητες, είναι προφανές ότι η μείωση των μισθών είναι μονόδρομος για να εξοικονομηθούν λεφτά.

Στουρνάρας και Λαγκάρντ βρήκαν ευκαιρία να μας πουν πασχαλιάτικες ιστορίες. Δεν ξέρουν όμως ότι οι άπιστοι Θωμάδες έγιναν πολλοί…

Πηγή – ProtoThema.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει