«Θα ήθελαν να με κρεμάσουν στις Βρυξέλλες»Σε συνέντευξή του στο DER SPIEGEL, ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς συζητά τις νέες εντάσεις στα Βαλκάνια, τις προσπάθειες της χώρας του να βελτιώσει τις σχέσεις με τη Ρωσία και την οργή του για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ως πρόεδρος της Σερβίας, ο 49χρονος Αλεξάνταρ Βούτσιτς υποστηρίζει την προσέγγιση μεταξύ της χώρας του και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ταυτόχρονα φλερτάρει με τη Μόσχα και το Πεκίνο.

Θεωρείται εθνικιστής σκληροπυρηνικός και την εποχή του Σλομπόνταν Μιλόσεβιτς, διετέλεσε υπουργός Πληροφοριών.

Ο Βούτσιτς αγνοεί εκείνους που τον επικρίνουν και καταγράφει τη δική του πορεία. Δικηγόρος ο Βούτσιτς θεωρεί ότι είναι ο ρόλος του να παράσχει ισχυρότερη φωνή στα Δυτικά Βαλκάνια, τα οποία έχουν παραμεληθεί από την ΕΕ.

Θέλουμε να εμβαθύνουμε περαιτέρω τις άριστες και φιλικές σχέσεις μας με την ΕΕ. Φυσικά, η Σερβία θέλει να δείξει ότι είναι ανεξάρτητη χώρα που ξέρει να προστατεύει την στρατιωτική της ουδετερότητα. Έχουμε μια σοβαρή και υπεύθυνη προσέγγιση στην παρούσα κατάσταση.

Η Σερβία εξακολουθεί να βρίσκεται στο δρόμο προς την ένταξη στην ΕΕ. Αυτός είναι ο στρατηγικός μας στόχος. Ταυτόχρονα, όμως, έχουμε καλές σχέσεις με την Κίνα και τη Ρωσία. Πρέπει να παρακολουθούμε την επιβίωση και τα συμφέροντα της Σερβίας.

Όπως είπε ακόμη ο πρόεδρος της Σερβίας, «θα ήταν πολύ εύκολο να διαμαρτυρηθείτε για τον Macron. Το πραγματικό ερώτημα είναι αυτό: Ποια είναι η μελλοντική στάση που θα τηρήσουμε εμείς εδώ στα Βαλκάνια; Μπορείτε να υπολογίζετε σε εμάς ή απλά θέλετε να αγοράσετε χρόνο; Να είστε δίκαιοι για εμάς και να σταματήσετε να μιλάτε για κριτήρια αποδοχής που σχετίζονται με την απόδοση, αν τελικά, όπως είπε ο γερμανός φιλόσοφος Leibniz, μπορεί να βρεθούν πάντα επαρκείς λόγοι για να απορριφθεί μια χώρα. Αυτό που απαιτούμε είναι η σαφήνεια και η προνοητικότητα – τίποτα άλλο.

SPIEGEL ONLINE

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2019, 12:15

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει