Θα λάβουμε αντίμετρα εάν οι ΗΠΑ αναπτύξουν πυραύλους μέσου βεληνεκούς στην Ασία

Η Κίνα προειδοποίησε σήμερα τις ΗΠΑ εναντίον της ανάπτυξης πυραύλων μέσου βεληνεκούς στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού προτρέποντας ταυτόχρονα τις χώρες της περιοχής, ιδίως την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Αυστραλία, να επιδείξουν «σύνεση».

«Η Κίνα δεν θα μείνει με τα χέρια σταυρωμένα και θα είναι υποχρεωμένη να λάβει μέτρα ανταπόδοσης εάν οι ΗΠΑ αναπτύξουν πυραύλους επιφανείας μέσου βεληνεκούς σε αυτή την περιοχή του κόσμου, στο κατώφλι της», τόνισε σε δημοσιογράφους ο γενικός διευθυντής του τμήματος ελέγχου των εξοπλισμών του υπουργείου Εξωτερικών, Φου Κονγκ, επιμένοντας πως σε αυτή την περίπτωση «τα πάντα θα είναι στο τραπέζι».

Στο πλαίσιο της περιοδείας του στην περιοχή ο νέος επικεφαλής του Πενταγώνου, ο Μαρκ Έσπερ, δήλωσε το Σάββατο ότι θέλει να αναπτυχθούν «το συντομότερο δυνατόν» στην Ασία νέα συμβατικά όπλα μέσου βεληνεκούς, αφού οι ΗΠΑ απαλλάχθηκαν πλέον από τη συνθήκη INF.

Δεν διευκρίνισε πού έχουν πρόθεση να αναπτύξουν τέτοια όπλα οι ΗΠΑ, πάντως κατά την περιοδεία του στην περιοχή επισκέφθηκε την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Ιαπωνία, τη Μογγολία και τη Νότια Κορέα.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Φου δεν θέλησε να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες για τα μέτρα αντιποίνων που θα μπορούσε να θέσει σε εφαρμογή το Πεκίνο.

«Προτρέπουμε τις γειτονικές χώρες να επιδείξουν σύνεση και να μην επιτρέψουν την ανάπτυξη αμερικανικών πυραύλων στο έδαφός τους, διότι αυτό δεν θα είναι προς το συμφέρον της εθνικής τους ασφάλειας», διεμήνυσε.

Οι ΗΠΑ, που κατηγορούσαν τη Ρωσία ότι την παραβίαζε εδώ και χρόνια, αποσύρθηκαν την Παρασκευή από τη συνθήκη αφοπλισμού INF, η οποία συνήφθη προς το τέλος του ψυχρού πολέμου και απαγόρευσε πλήρως τους πυραύλους εδάφους-εδάφους μέσου βεληνεκούς (500-5.500 χιλιομέτρων).

Η Ουάσινγκτον είναι πλέον ελεύθερη να ανταγωνιστεί την Κίνα, το οπλοστάσιο της οποίας κατά μεγάλο μέρος αποτελείται από τέτοια όπλα, απαγορευμένα από την INF, την οποία όμως το Πεκίνο ουδέποτε υπέγραψε.

Ο Έσπερ έκανε τη δήλωση αυτή διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν νέα κούρσα εξοπλισμών: στην τρέχουσα συγκυρία και είπε, «δεν σχεδιάζουμε να κατασκευάσουμε νέα όπλα μέσου βεληνεκούς [ικανά να εφοδιάζονται] με πυρηνικές κεφαλές».

Τοποθετούμενη για το ίδιο θέμα, η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ είπε ότι σε περίπτωση που η Ουάσινγκτον αναπτύξει τέτοιου είδους όπλα το Πεκίνο θα λάβει τα «απαραίτητα μέτρα» για να υπερασπίσει τα συμφέροντά της και προέτρεψε τις ΗΠΑ να μην προχωρήσουν σε κινήσεις οι οποίες θα κλιμακώσουν τις πολιτικές εντάσεις.

Ο Φου Κονγκ επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι το Πεκίνο δεν έχει την πρόθεση να συμμετάσχει σε τριμερείς συνομιλίες με τη Μόσχα και την Ουάσινγκτον για να συναφθεί μια νέα συμφωνία προς αντικατάσταση της INF, όπως έχει πει ότι θα επιδιώξει ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Για τον ίδιο, δεν συντρέχει τέτοια ανάγκη αφού

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει