Θα μπορούσε η Τουρκία να διώξει τους Αμερικανούς από την αεροπορική βάση Incirlik;


Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2019, 11:57

Αντιμέτωπη με την αναζωπύρωση της απειλής κυρώσεων από το αμερικανικό Κογκρέσο, η Άγκυρα έχει ένα άλλο ατού, προειδοποιώντας ότι ο αμερικανικός στρατός θα μπορούσε να χάσει την πρόσβαση σε δύο βάσεις στην Τουρκία.

Σε τηλεοπτική συνέντευξη του, ο υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu προειδοποίησε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να εμποδίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να χρησιμοποιήσουν δύο βάσεις στη χώρα, απαντώντας σε ενδεχόμενες κυρώσεις για την αγορά ρωσικών πυραύλων από την Άγκυρα και τη στρατιωτική της εκστρατεία στη βορειοανατολική Συρία.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που η Άγκυρα έκανε παρόμοιες προειδοποιήσεις, αλλά με την προοπτική να πλησιάζουν οι κυρώσεις, ο τόνος της φαίνεται να σκληραίνει.

Στη συνέντευξη στην φιλοκυβερνητική A Haber, ο Cavusoglu ρωτήθηκε πώς η Άγκυρα θα απαντήσει σε ενδεχόμενες κυρώσεις από το Κογκρέσο των ΗΠΑ και εάν θα μπορούσε να αναθεωρηθεί το καθεστώς της αμερικανικής βάσης στο Incirlik, κοντά στα συριακά σύνορα.

Ο Τούρκος υπουργός απάντησε ότι το καθεστώς των «Incirlik και Kurecik» θα μπορούσε να αναθεωρηθεί.

Αναφέρθηκε επίσης σε βάση του ΝΑΤΟ στην ανατολική επαρχία της Μαλάτια που φιλοξενεί σταθμό ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης στο πλαίσιο του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ.

Όπως πρόσθεσε, «δεν θέλω να σχολιάσω κακά σενάρια, βασισμένα σε υποθέσεις. Δεν τελειώνουν με απόφαση του Κογκρέσου. Η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης θα έχει επίσης σημασία».  Αναφερόμενος στον νόμο για την αντιμετώπιση των αμερικανικών κυρώσεων κατά της κυβέρνησης (CAATSA), πρόσθεσε: «Υπάρχουν 12 άρθρα στο CAATSA. Ποιο θα επιλέξει η αμερικανική κυβέρνηση; Εάν ληφθεί απόφαση εναντίον της Τουρκίας, ποια αρχή θα έχει η κυβέρνηση Trump σχετικά με την εφαρμογή; Πρέπει να εξετάσουμε όλα αυτά. Αν πρέπει τελικά να εξετάσουμε το χειρότερο σενάριο, θα εξετάσουμε και τις απαιτήσεις του λαού μας και στη συνέχεια θα λάβουμε απόφαση. Θα ληφθούν υπόψη όλες οι εναλλακτικές λύσεις».

Οι φράσεις  του Τούρκου υπΕξ έγιναν αμέσως πρωτοσέλιδα. Αλλά παρατηρητές αναρωτιούνται αν θα μπορούσε η Άγκυρα να τολμήσει να κλείσει τη βάση Incirlik και το ραντάρ Kurecik.

Το 2017, ο Cavusoglu είχε προειδοποιήσει ότι η Τουρκία θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο να κλείσει τη βάση Incirlik επειδή ήταν «ενοχλημένη» με «τη στάση ορισμένων μελών του ΝΑΤΟ» έναντι του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK). (Την αντάρτικη ομάδα που θεωρούν ως τρομοκρατική οργάνωση τόσο η  Άγκυρα και μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας).

 Τον περασμένο Ιούλιο, υπαινίχθηκε ξανά τη χρήση του   Incirlik σε περίπτωση κυρώσεων στο πλαίσιο του CAATSA.

Ο Cavusoglu ξεχωρίζει ως σκληρή φιγούρα τους τελευταίους μήνες, που φαίνεται να παίζει τον κακό αστυνομικό σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τον υπουργό Άμυνας Hulusi Akar να παίζει τον καλό αστυνόμο.

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει