Θεσσαλονίκη: Μαθητές με αναπηρία μένουν εκτός εκπαίδευσης λόγω έλλειψης μεταφορικού μέσου


Τριτοκοσμικές θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κάποιος τις συνθήκες εκπαίδευσης για τις μαθήτριες και τους μαθητές με αναπηρία στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία καθώς 600 και πλέον παιδιά στερούνται το κατοχυρωμένο δικαίωμά τους για μεταφορά από και προς τα σχολεία που φοιτούν.

«Απευθυνόμαστε στην πολιτεία θεσμικά για να δοθεί λύση επιτέλους σε αυτό το χρόνιο πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή κι ενώ η σχολική χρονιά έχει ξεκινήσει μαθητές με αναπηρία, μετακινούνται με ευθύνη των γονέων τους με όποιον τρόπο αυτοί μπορούν. Η προσβασιμότητα είναι ζητούμενο στις μέρες μας» σημειώνει μέσω του ThessToday το μέλος της εκτελεστικής γραμματείας της ΕΣΑμεΑ, Φωτεινή Ζαφειροπούλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία θέλοντας να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου απέστειλε προς το υπουργείο Εσωτερικών επιστολή εκφράζοντας την αγανάκτηση εκατοντάδων οικογενειών μαθητών και μαθητριών.

«Αν και ο 3ος διαγωνισμός είναι άγονος δεν μπορώ να φανταστώ ποια θα είναι η εξέλιξη” επισημαίνει η κ. Ζαφειροπούλου. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το ThessToday υπάρχουν περιπτώσεις που γονείς αναγκάζονται να πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο με τα πόδια, περιπτώσεις που θα χρειαστεί να ναυλώσουν ταξί ή και ακόμη χειρότερα αν δεν υπάρχει το οικονομικό περιθώριο να μείνουν αποκλεισμένα από την εκπαίδευση. «Σκεφτείτε πως υπάρχουν γονείς που εργάζονται τις ώρες που χρειάζεται να πάνε αλλά και να επιστρέψουν από το σχολείο τα παιδιά τους. Πώς θα γίνει αυτό; Μιλάμε για ένα κατοχυρωμένο δικαίωμα που αυτή τη στιγμή είναι ζητούμενο» περιγράφει η κ. Ζαφειροπούλου.

Η ΕΣΑμεΑ ενημερώθηκε ότι οι υποψήφιοι ανάδοχοι τουριστικοί πράκτορες-ιδιοκτήτες μεταφορικών μέσων μαζικής μεταφοράς θεωρούν ασύμφορη την τιμή για τα σχολικά δρομολόγια, με αποτέλεσμα 13 από αυτά, που αφορούν στα Ειδικά Σχολεία της πόλης της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής, να μην εκτελούνται. Σε περίπτωση που κηρυχθεί άγονος και ο τρίτος διαγωνισμός της Π.Κ.Μ., που πρόκειται να πραγματοποιηθεί σήμερα, για την ανάληψη των μετακινήσεων των μαθητών/τριών με αναπηρία, εξαιτίας της μη συμμετοχής υποψήφιων ανάδοχων τουριστικών πρακτόρων και ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων, απομένει σύμφωνα με τον νόμο, η προβλεπόμενη αποζημίωση από την Π.Κ.Μ. των γονέων και κηδεμόνων για τη μεταφορά των παιδιών τους, και η οποία ενέργεια σαφώς σε καμία περίπτωση δεν συνιστά λύση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή:  Thesstoday.grZougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει