Θετικά αποτελέσματα από τις δοκιμές του εμβολίου της AstraZeneca


Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2020, 09:46

Θετικά είναι τα τελευταία αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών του εμβολίου κατά του κορωνοϊού του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca, καθώς παράγει σε ενήλικες μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας ισχυρή ανοσοαπόκριση.

Πρόκειται για άλλη μια σημαντική εξέλιξη στον τομέα ανάπτυξης των εμβολίων κατά του Covid-19, μετά τις ανακοινώσεις της Moderna και των Pfizer/BioNTech για τα δικά τους εμβόλια.

Το εμβόλιο ChAdOx1 nCov-2019 των AstraZeneca/Πανεπιστημίου της Οξφόρδης αποδείχθηκε αποτελεσματικό σε υγιείς ενήλικες ηλικίας 56 έως 69 ετών καθώς και σε άτομα ηλικίας άνω των 70.

Τα δεδομένα από τη Β΄φάση των κλινικών δοκιμών δημοσιεύτηκαν στην έγκυρη ιατρική επιθεώρηση The Lancet και υποδεικνύουν ότι μία από τις πλέον ευάλωτες ομάδες στον κορωνοϊό μπόρεσε να αποκτήσει ανοσία.

Ανάλογη ανοσοαπόκριση εμφάνισαν και οι τρεις ηλικιακές ομάδες (18-55, 56-69 και άνω των 70), ενώ η έρευνα, στην οποία μετείχαν 560 υγιείς ενήλικες (οι 240 εκ των οποίων ηλικίας 70 και άνω) έδειξε ότι οι ηλικιωμένοι εμφάνισαν μεγαλύτερη ανεκτικότητα στο εμβόλιο σε σχέση με τους νεότερους ενήλικες.

Οι εθελοντές έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου ή εικονικό φάρμακο και δεν εντοπίστηκαν σοβαρές παρενέργειες στην υγεία τους. Όπως δήλωσε η δρ Μαχέσι Ραμασάμι της ομάδας των ερευνητών της Οξφόρδης «οι ηλικιωμένοι είναι μια από τις ομάδες στις οποίες θα δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό, επειδή διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν βαριά, αλλά γνωρίζουμε ότι έχουν την τάση να εμφανίζουν χαμηλότερη ανοσοαπόκριση. Και μας προκάλεσε μεγάλη ικανοποίηση η διαπίστωση ότι το εμβόλιό μας όχι μόνον ήταν καλά ανεκτό στους μεγαλύτερους σε ηλικία, αλλά προκάλεσε παρόμοια ανοσοαπόκριση με εκείνη που διαπιστώθηκε σε νεότερους εθελοντές. Το επόμενο βήμα είναι να δούμε αν αυτό μεταφράζεται και σε προστασία από την ίδια την ασθένεια».


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2020, 09:48

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει