Θ. Θεοδώρου: Τουρισμός και Τοπική Αυτοδιοίκηση

ΑΡΘΡΟ του Θ. Θεοδώρου,Υποψήφιου Δημοτικού Συμβούλου Βόλου με το συνδυασμό “Νέα Εποχή – Νέα Δυναμική”

Ο Τουρισμός αποτελεί αδιαμφισβήτητα έναν από τους σημαντικότερους οικονομικούς τομείς για τη χώρα μας.

Είναι ένας δυναμικά αναπτυσσόμενος τομέας που στήριζε και στηρίζει τη χώρα μας σε μια δύσκολη εποχή, για την δημοσιοοικονομική προοπτική της.

Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διαδικασία διαχείρισης, ανάδειξης αλλά και προώθησης ενός τουριστικού προορισμού είναι ιδιαίτερα σημαντικός.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται αφενός μεν να δημιουργήσει όλες εκείνες τις απαιτούμενες υποδομές και να προσφέρει όλες εκείνες τις διευκολύνσεις έτσι ώστε ένας προορισμός να καταστεί ελκυστικός για τον τουρίστα και αφετέρου δε, θα πρέπει να φροντίσει την εικόνα του Δήμου (προορισμού) έτσι ώστε όταν έρθει ο τουρίστας, να φύγει ευχαριστημένος από τα απλά τα καθημερινά.

Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι στο οποίο ένας Δήμος θα πρέπει να ανταποκριθεί είναι ο συντονισμός των ενεργειών όλων των εμπλεκομένων φορέων προκειμένου κάθε ενέργεια να παράγει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα με μετρήσιμες καταγραφές .

Για τον Δήμο Βόλου θεωρώ ότι η Τουριστική δραστηριότητα είναι μια πολύ σημαντική και αν «δουλευτεί» σωστά και ουσιαστικά θα μπορέσει να κρατήσει τον τόπο μας όρθιο μέσα σ΄αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία προστατεύοντας τις θέσεις εργασίας και την οικονομική ευημέρια στην περιοχή μας σ όλους τους κλάδους, που συμπαρασύρει στην λειτουργία του.

Στον εσωτερικό τουρισμό στόχος είναι ο Βόλος και το Πήλιο να καθιερωθούν ως ιδανικός προορισμός τριημέρου κυρίως από τα μεγάλα αστικά κέντρα με βασικούς άξονες τον συνεδριακό, αθλητικό, σχολικό τουρισμό και βασικό ορμητήριο για δραστηριότητες στο βουνό των Κενταύρων αναβαθμίζοντας τις υποδομές του.

Η αξιοποίηση των μύθων της περιοχής ,του τραίνου του Πηλίου θα πρέπει να πάρουν κυρίαρχο ρόλο στο βάθρο της προβολής και προώθησης του τουριστικού προφίλ του Δήμου , ενώ η σοβαρή αντιμετώπιση της Αργούς και του Μουντζούρη, θα πρέπει επιτέλους να πάρουν κυρίαρχη θέση στην προσέλκυση επισκεπτών για να υποστηρίξει την επισκεψιμότητα της περιοχής 12 μήνες τον χρόνο.

Η διαφορετικότητα της περιοχής στην εναλλακτική πρόταση διακοπών και η ανάδειξη της μέσα από τις δυνατότητες των υποδομών πρέπει να εξασφαλισθεί.

Η δημιουργία και η ετήσια θεσμική καθιέρωση, θεματικών events και εκδηλώσεων, όπως στην περίοδο των Χριστουγέννων ,Αποκριών, καλοκαιρινών πολιτιστικών γεγονότων, με δράσεις που θα έχουν στόχο να συνδεθούν με τον τόπο μας , αλληλένδετες με το BRAND name της περιοχής μας .

Σε ότι αφορά τον τουρισμό από το Εξωτερικό , ο Δήμος πρέπει να αναδείξει ότι ο Βόλος και το Πήλιο εχει κυρίαρχο ρόλο στο τουριστικό προιόν της περιοχής.

Το αεροδρόμιο του Βόλου είναι υποδομή «δώρο» για τον Βόλο και το Πήλιο και οι δράσεις της Δημοτικής Αρχής θα πρέπει να είναι σοβαρές, με στοχευμένες συνέργειες, με την ιδιωτική πρωτοβουλία εσωτερικού και εξωτερικού να βοηθήσουν με τον εμπλουτίσμό πτήσεων ώστε να αυξήσουν τους επισκέπτες, αλλά δίνοντας συχρόνως διέξοδο στους κατοίκους της περιοχή μας με άμεση προσβασιμότητα στην Ευρώπη και όχι μόνο.

Σημαντικό ρόλο παίζει και το Λιμάνι του Βόλου που κινείται σε 2 άξονες, τον εμπορικό και το τουριστικό και θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις σ’ ότι αφορά την αναβάθμιση του λιμανιού μας ειδικά στο τουριστικό άξονα με τις κρουαζιέρες και τα σκάφη αναψυχής ενώ οι υποδομές επισκεψιμότητας στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου θα πρέπει να αναβαθμισθούν και να συμπληρωθούν για να είναι σοβαροι υποδοχείς των επισκεπτών.

Το βέβαιο είναι πως ο τομέας του Τουρισμού είναι τόσο σύνθετος που από μόνη της η Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να φέρει να επιθυμητά αποτελέσματα. Χρειάζονται συνέργειες με τους ανθρώπους του Τουρισμού και κυρίως χρειάζεται να ακούς τα αιτήματα και τις συμβουλές δίοτι η εμπλοκή τους στην διαδικασία σημαίνει συνυπευθυνότητα για το αποτέλεσμα.

Προσωπικά μεγάλωσα σε τουριστικό περιβάλλον και σε δύσκολες εποχές.

Δεν θέλω να είμαι παρατηρητής και κριτής. Θέλω να προσφέρω, θέλω μαζί με τους ανθρώπους του τουριστικού επιχειρείν να διαμορφώσουμε μια τουριστική συνέργεια για καλύτερες «τουριστικές μέρες» στον Δήμο μας.

Στην Νέα Εποχή – Νέα Δυναμική αυτό θέλουμε αυτό επιδιώκουμε, την συνέργεια όλων, θα το κάνουμε πράξη, θα σχεδιάζουμε σύμφωνα με τις γνώμες των ειδικών και των επαγγελματιών του τουρισμού της περιοχής μας, γιατί πιστεύω ότι ο τουρισμός είναι υπόθεση όλων μας!!!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει