Ιδρύθηκε ΚΗΦΗ στο Δήμο Ρήγα Φεραίου

Διαβάστε την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr

Αιτήσεις για τη συμμετοχή τους στο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) το οποίο θα λειτουργήσει στον Άγιο Γεώργιο Φερών, μπορούν να υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι δημότες του Δήμου Ρήγα Φεραίου.

Από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης Αυτοδιοίκησης εγκρίθηκε η ίδρυση και λειτουργία της δομής στο Δήμο Ρήγα Φεραίου με στόχο την ακόμη μεγαλύτερη εξυπηρέτηση των ηλικιωμένων.

Στο ΚΗΦΗ οι ηλικιωμένοι θα μπορούν να περνούν ένα σημαντικό μέρος της ημέρας κάνοντας διάφορες δραστηριότητες και δεχόμενοι πολύπλευρη βοήθεια σε νοσηλευτικό, ψυχολογικό και κοινωνικό επίπεδο.

Οι ηλικιωμένοι δημότες που θέλουν να συμμετάσχουν στη συγκεκριμένη δομή, μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 2425350209 και 2425024290.

Από τη Δημοτική Αρχή επισημάνθηκε ότι θα εξυπηρετηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα αιτήματα των ενδιαφερομένων. Εξάλλου εκτός από την παροχή της φροντίδας στον ηλικιωμένο, μέσω του ΚΗΦΗ διευκολύνονται και τα παιδιά που συντηρούν τον ηλικιωμένο γονέα, ώστε να αντιμετωπίσουν τις επαγγελματικές και ευρύτερα οικογενειακές υποχρεώσεις.

Ο Δήμος Ρήγα Φεραίου θα αναλάβει την λειτουργία του ΚΗΦΗ τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και πρόσληψης του απαιτούμενου προσωπικού. Επιλέχθηκε η περιοχή του Αγίου Γεωργίου, καθώς εκεί υπήρχε ο κατάλληλος χώρος για τη στέγαση της δομής.

Τα ΚΗΦΗ στελεχώνονται τουλάχιστον από ένα νοσηλευτή, δύο κοινωνικούς φροντιστές και ένα άτομο βοηθητικό προσωπικό που μπορούν να εξυπηρετήσουν μέχρι 25 άτομα.

Στο Δήμο Ρήγα Φεραίου λειτουργούν επίσης ΚΑΠΗ, ενώ με την ίδρυση του ΚΗΦΗ ενισχύεται το πλαίσιο παροχής υπηρεσιών προς τα άτομα της Τρίτης Ηλικίας.

Η Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Ελένη Λαΐτσου υπογράμμισε πως «εδώ και μερικές ημέρες λάβαμε την έγκριση από την ΕΕΤΑΑ για την ίδρυση και λειτουργία του πρώτου ΚΗΦΗ στο Δήμο Ρήγα Φεραίου. Ήταν μια προσπάθεια που ξεκίνησε πέρυσι τον Αύγουστο με τη διερεύνηση των προοπτικών χρηματοδότησης του όλου εγχειρήματος, αλλά και της ύπαρξης των κατάλληλων υποδομών στην περιοχή μας για τη στέγασή της δομής. Άμεσα εκπονήσαμε τη μελέτη και καταθέσαμε το σχετικό φάκελο η οποία τον έκρινε επαρκή και τεκμηριωμένο, και γι’ αυτό προχώρησε στην ίδρυση του ΚΗΦΗ. Νιώθουμε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την όλη εξέλιξη και πιστεύουμε ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα το ΚΗΦΗ θα λειτουργεί κανονικά στον Άγιο Γεώργιο. Εμείς καλούμε τους δημότες να υποβάλλουν αίτηση στο Δήμο ότι θέλουν να συμμετάσχουν στη συγκεκριμένη δομή μέσω της οποίας θα βγουν ενισχυμένοι σε πολλά επίπεδα, αφού η βοήθεια θα είναι ποικίλη».

Βασικός σκοπός των ΚΗΦΗ είναι να παραμένουν τα ηλικιωμένα άτομα στο οικείο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, έτσι ώστε να υπάρχει διατήρηση της συνοχής της οικογένειας. Επίσης επιδιώκεται εναρμόνιση της οικογενειακής και εργασιακής ζωής των μελών της οικογένειας με το ηλικιωμένο άτομο, η αποφυγή της ιδρυματικής περίθαλψης και κοινωνικού αποκλεισμού και τέλος η υποστήριξη ώστε να διατηρήσουν την αυτονομία τους, την κοινωνική συμμετοχή και το κοινωνικό τους περιβάλλον.
Οι υπηρεσίες που παρέχονται στα ΚΗΦΗ είναι μεταξύ άλλων οι εξής: Νοσηλευτική φροντίδα, Φροντίδα για την ικανοποίηση πρακτικών αναγκών διαβίωσης, Ατομική υγιεινή, Προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης, Προγράμματα ανάπτυξης λειτουργικών και κοινωνικών δεξιοτήτων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει