Ιορδανία: Ο βασιλιάς Αμπντάλα κάλεσε τον Μακρόν και τους διεθνείς ηγέτες να πιέσουν το Ισραήλ να σταματήσει τον πόλεμο στη Γάζα


Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα είπε σήμερα στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν πως ο τερματισμός του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Γάζα είναι επιτακτική ανάγκη και προειδοποίησε πως διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος “έκρηξης” στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Σε ανακοίνωση του παλατιού αναφέρεται πως ο Αμπντάλα είπε στον Μακρόν πως οι παγκόσμιες δυνάμεις θα πρέπει να πιέσουν το Ισραήλ να σταματήσει τους αμείωτους βομβαρδισμούς στη Γάζα, που τελεί υπό τον έλεγχο της Χαμάς, και να τερματίσει την πολιορκία του πυκνοκατοικημένου θύλακα των 2,3 εκατομμυρίων Παλαιστινίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας δήλωσε σήμερα πως τουλάχιστον 6.546 Παλαιστίνιοι, περιλαμβανομένων 2.704 παιδιών, σκοτώθηκαν από ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα μετά την επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος που προκάλεσε τον θάνατο 1.400 Ισραηλινών, κυρίως αμάχων.

Ο Μακρόν, που έφθασε στο Αμάν έπειτα από συνομιλίες χθες, Τρίτη, με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους ηγέτες, συζήτησε με τον Αμπντάλα τρόπους τερματισμού της σύγκρουσης στη βάση ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους που θα συνυπάρχει με το Ισραήλ, αναφέρεται στη δήλωση.

Οι παγκόσμιες δυνάμεις λένε πως υποστηρίζουν τη «λύση δύο κρατών», με την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους σε κατεχόμενα από το Ισραήλ εδάφη, αν και οι διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ προς τον σκοπό αυτό έχουν παγώσει σχεδόν μία δεκαετία με την ισραηλοπαλαιστινιακή βία να επιδεινώνεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η συνέχιση του πολέμου (στη Γάζα) θα οδηγήσει σε έκρηξη της κατάστασης στην περιοχή», είπε ο Αμπντάλα στον Μακρόν, απηχώντας ανησυχίες περιφερειακών ηγετών ότι ο πόλεμος μπορεί να επεκταθεί πολύ πέρα από τη Γάζα.

Στο Ισραήλ, ο Μακρόν προειδοποίησε για τον κίνδυνο μιας ευρύτερης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και είπε επίσης πως ο αγώνας εναντίον της Χαμάς «θα πρέπει να διεξαχθεί χωρίς έλεος αλλά όχι χωρίς κανόνες» — σε μια έμμεση αναφορά στους θανάτους και τα βάσανα των αμάχων στην πολιορκημένη Γάζα.

Η σύγκρουση έχει αναζωπυρώσει μακρόχρονους φόβους στην Ιορδανία, που φιλοξενεί μεγάλο αριθμό Παλαιστίνιων προσφύγων και των απογόνων τους, ότι μια ευρύτερη έξαρση θα μπορούσε να οδηγήσει το Ισραήλ να εκδιώξει μαζικά Παλαιστίνιους από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Το Ισραήλ αποσύρθηκε από τη Γάζα το 2008 έπειτα από κατοχή 38 ετών.

“Είμαστε εναντίον οποιασδήποτε προσπάθειας από το Ισραήλ να προκαλέσει μια έξοδο των Παλαιστινίων ή να εκτοπίσει στο εσωτερικό τους κατοίκους της Γάζας”, δήλωσε ο βασιλιάς Αμπντάλα, σύμφωνα με τη δήλωση του παλατιού.

Η Ιορδανία, που συνορεύει δυτικά με τη Δυτική Όχθη, απορρόφησε το μεγαλύτερο μέρος των Παλαιστινίων που έφυγαν ή εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους στην διάρκεια του πολέμου με την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ του 1948.Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει