Ισημερινός και Ρωσία σχεδιάζουν να συνεργαστούν για την παραγωγή ποσοτήτων του Sputnik-V
Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 6 Αυγούστου 2021, 06:00

Οι Γκιγιέρμο Λάσο και Βλαντίμιρ Πούτιν, οι πρόεδροι του Ισημερινού και της Ρωσίας, αναφέρθηκαν χθες κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνδιάλεξης στο ενδεχόμενο παραγωγής του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V για την COVID-19 στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, σύμφωνα με το Κίτο.

«Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής κλήσης (…) συζητήθηκε οδικός χάρτης αμοιβαία επωφελής για τις δύο χώρες, που συμπεριλαμβάνει την εγκατάσταση εργοστασίου παραγωγής των Sputnik V και Sputnik Light», που χορηγούνται αντίστοιχα σε δύο και μία δόση, διευκρινίστηκε από την πλευρά του Ισημερινού.

Σύμφωνα με ανάρτηση στο Twitter από τον κ. Λάσο, στην εξουσία από την 24η Μαρτίου, η συνομιλία ήταν «καρποφόρα» και, πέραν του σχεδίου για την παραγωγή του εμβολίου για την COVID-19, εξετάστηκαν «σιδηροδρομικά, ενεργειακά και πετρελαϊκά έργα», καθώς και το ενδεχόμενο να συναφθούν «συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου».

Το ινστιτούτο Γκαμαλέγια, που ανέπτυξε το Sputnik V, ενέκρινε στις αρχές Αυγούστου την παραγωγή του σκευάσματός της στην Αργεντινή, η οποία ήταν η πρώτη χώρα της Λατινικής Αμερικής όπου έλαβε άδεια επείγουσας χρήσης. Το εμβόλιο έχει λάβει πράσινο φως από τις αρχές 69 κρατών, πάντως ακόμη όχι από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Στη Λατινική Αμερική, το Sputnik V αξιοποιείται ειδικά στο Μεξικό, στη Γουατεμάλα, στη Βενεζουέλα, στη Βολιβία.

Μέχρι στιγμής, οι υγειονομικές αρχές του Ισημερινού χορηγούν τα εμβόλια της αμερικανογερμανικής κοινοπραξίας Pfizer/BioNtech, της κινεζικής φαρμακοβιομηχανίας Sinovac, της καναδοκινεζικής Cansino Biologics και της βρετανοσουηδικής Astrazeneca.

Μια δόση έχουν λάβει 6,8 εκατ. από τους 17,7 εκατ. κατοίκους της χώρας των Άνδεων, ωστόσο μόλις κάπου 2,6 εκατ. έχουν λάβει και τη δεύτερη.

Το υπουργείο Υγείας του Ισημερινού έχει καταγράψει μέχρι στιγμής 31.721 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 490.000 κρουσμάτων του SARS-CoV-2.Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει