Ιταλική πόλη κατάφερε να μηδενίσει τα κρούσματα κορωνοϊού

Μια μικρή ιταλική κοινότητα φαίνεται πως κατόρθωσε να σταματήσει όλες τις νέες μολύνσεις στην πόλη της χάρις σε ένα πείραμα, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην αρχή της κρίσης του κορωνοϊού στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, οι υγειονομικές αρχές κατάφεραν να σταματήσουν παντελώς την εξάπλωση της ασθένειας στην πόλη Vò, κοντά στη Βενετία, μέσω εξέτασης και επανεξέτασης και των 3.300 κατοίκων, ασχέτως του αν εκδήλωναν συμπτώματα και μέσω αυστηρής καραντίνας των επαφών τους μόλις επιβεβαιωνόταν η μόλυνση.

Ο Andrea Crisanti, λοιμωξιολόγος του Imperial College London, ο οποίος συμμετέχει στο εγχείρημα της πόλης Vò ενώ βρίσκεται σε άδεια άνευ αποδοχών από το Πανεπιστήμιο της Πάντοβα, απηύθυνε έκκληση στις χώρες που περιορίζουν τις εξετάσεις για τον ιό, περιλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, να αυξήσουν τον αριθμό των ανθρώπων που εξετάζονται.

«Στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχουν πολλές μολύνσεις που τις έχουν αγνοήσει τελείως», δήλωσε στους Financial Times ο καθηγητής Crisanti. «Μπορέσαμε να περιορίσουμε την επιδημία εδώ, διότι αναγνωρίσαμε τις μολύνσεις που δεν εμφάνιζαν συμπτώματα και τις απομονώσαμε», είπε αναφερόμενος στην προσέγγιση της Vò. «Αυτό είναι που κάνει τη διαφορά».

Την ίδια προσέγγιση υποστηρίζει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος απηύθυνε έκκληση αυτή την εβδομάδα σε όλες τις χώρες να προβαίνουν επιθετικά σε εξετάσεις, σημειώνοντας πως η Νότια Κορέα και η Ταϊβάν πετυχαίνουν περιορισμό των μολύνσεων με την πρακτική αυτή. «Το βασικό μας μήνυμα είναι: τεστ, τεστ, τεστ», δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής του Π.Ο.Υ. Tendros Adhanom Ghebreyesus.

Ο καθηγητής Crissanti δήλωσε πως το ασυνήθιστο -και κάπως τυχαίο- πείραμα των εξετάσεων στη Vò έδωσε τη δυνατότητα στους ερευνητές να αποκτήσουν μια πλήρη «επιδημιολογική εικόνα» της νόσου.

Οι εξετάσεις ξεκίνησαν ως ένα μέτρο έκτακτης ανάγκης μετά τον πρώτο θάνατο που σχετιζόταν με τον ιό, στις 22 Φεβρουαρίου. Δεν ήταν σαφές γιατί η βόρεια Ιταλία βίωσε την εκτίναξη των κρουσμάτων πριν από άλλες περιοχές της Ευρώπης, αν και ο καθηγητής Crisanti και άλλοι εκτιμούν πως αυτό μπορεί να οφείλεται στους στενούς εμπορικούς δεσμούς με την Κίνα.

Με τον πρώτο γύρο των εξετάσεων, που έγινε σε ολόκληρο τον πληθυσμό της πόλης στα τέλη Φεβρουαρίου, βρέθηκε πως το 3% του πληθυσμού είχε μολυνθεί, αν και το ήμισυ των φορέων δεν εμφάνιζαν συμπτώματα. Μετά την απομόνωση όλων αυτών που είχαν μολυνθεί, έγινε δεύτερος γύρος εξετάσεων περίπου δέκα ημέρες αργότερα, που έδειξε πως ο ρυθμός των μολύνσεων είχε μειωθεί στο 0,3%.

Το σημαντικότερο είναι πως αυτός ο δεύτερος γύρος έδειξε τουλάχιστον έξι άτομα που ήταν φορείς του ιού αλλά δεν εμφάνιζαν συμπτώματα. «Αν δεν είχαν ταυτοποιηθεί, η μόλυνση θα ξανάρχιζε», εξήγησε ο καθηγητής Crisanti.

Αντί των εκτεταμένων εξετάσεων, χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ολλανδία προωθούσαν μια στρατηγική της ανοσίας της αγέλης, αφήνοντας περισσότερους ανθρώπους να μολυνθούν και να αναπτύξουν αντισώματα στον ιό, προκειμένου να αυξηθούν οι αντοχές της κοινότητας, αν και οι πολιτικές αυτές αλλάζουν καθώς εντείνεται η κρίση.

Η Dorit Nitzan, συντονίστρια υγειονομικών εκτάκτων αναγκών του Π.Ο.Υ. για την περιοχή της Ευρώπης, είπε πως επειδή ελάχιστα είναι γνωστά για τον κορωνοϊό, δεν είναι «η κατάλληλη ώρα για να συστήσουμε» μια προσέγγιση της «αγελαίας ανοσίας». «Είναι ένας νέος ιός και πρέπει να μάθουμε», είπε.

Η Βρετανία δεν εξετάζει άτομα με ήπια συμπτώματα αλλά επικεντρώνεται σε ασθενείς με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Ωστόσο, η απόφαση του Μπόρις Τζόνσον να αλλάξει στρατηγική σημαίνει πως οι εξετάσεις θα αυξηθούν στο πλαίσιο των προσπαθειών να σταματήσουν οι νέες μολύνσεις και να «ισιώσει η καμπύλη», ώστε να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα οι υπηρεσίες υγείας και για να μειωθούν τα θύματα.

Στο Βένετο, οι Αρχές σχεδιάζουν να επεκτείνουν το καθεστώς της επιθετικής εξέτασης σε όλη την περιοχή και επιδιώκουν να παίρνουν τουλάχιστον 11.000 δείγματα ημερησίως. «Αν κάποιος καλέσει στην ειδική γραμμή για τον ιό και πει πως είναι άρρωστος, τότε όλοι στην οικογένειά του, όλοι οι φίλοι του και ολόκληρο το κτήριο στο οποίο διαμένει, θα εξετάζονται», είπε ο καθηγητής Crisanti.

Ο Luca Zaia, πρόεδρος του Βένετο, ο οποίος ξεκίνησε το εγχείρημα στη Vò, στήριξε τη θέση πως η εκτεταμένη εξέταση είναι ζωτικής σημασίας. «Ένας ασυμπτωματικός φορέας μπορεί να μολύνει δέκα άτομα», είπε σε δημοσιογράφους. «Τα δείγματα μπορεί να σώσουν ζωές».

Πηγή: Financial Times

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει