Κέρδη κατέγραψαν και οι ΕυρωαγορέςΑνοδικά κινήθηκαν οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη την Πέμπτη, στην πρώτη συνεδρίαση μετά την απόφαση της κεντρικής ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) να μειώσει, όπως και αναμενόταν, το βασικό επιτόκιο αναφοράς της κατά 25 μονάδες βάσης, στο εύρος του 1,75% με 2%, αλλά ταυτόχρονα να μην αφήσει εντελώς “ανοικτό” τον δρόμο για νέες μειώσεις.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,61%, στις 391,80 μονάδες, με την πλειονότητα των κλάδων να κινούνται σε θετικό έδαφος.

Η μετοχή της βρετανικής IG Group βρέθηκε στην κορυφή μεταξύ των μετοχών του πανευρωπαϊκού δείκτη, αφού η εταιρεία ανακοίνωσε ότι αναμένει επιστροφή σε αύξηση τζίρου το 2020.

Οι μετοχές της πλατφόρμας online trading σημείωσαν άνοδο 10%.

Η βρετανική Next βρέθηκε αντίθετα στον αντίποδα, μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων α’ εξαμήνου. Η αλυσίδα του χώρου του ιματισμού είχε άνοδο στα κέρδη της της τάξης του 2,7%, ωστόσο ανακοίνωσε ότι οι πρώτες εβδομάδες του το φθινόπωρο είναι απογοητευτικές. Η μετοχή της εισηγμένης στο χρηματιστήριο του Λονδίνου σημείωσαν “βουτιά” 5%.

Στο ταμπλό, ο γερμανικός DAX κινήθηκε ανοδικά κατά 0,55%, στις 12.457 μονάδες, με τον γαλλικό CAC να “κερδίζει” 0,68%, στις 5.659 μονάδες και τον βρετανικό FTSE 100 να καταγράφει κέρδη 0,58%, στις 7.356.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB “κέρδισε” 0,82%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κινήθηκε ακόμη ισχυρότερα, με άνοδο 1,15%.

Η κεντρική τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου (BOE) διατήρησε τα επιτόκιά της σταθερά σήμερα, καθώς η αβεβαιότητα των εξελίξεων γύρω από το Brexit συνεχίζει να επικρέμεται πάνω από την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Λιγότερες από 45 ημέρες πριν την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η 9μελής επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας, υπό τον διοικητή της, Mark Carney, αποφάσισε να διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο στο 0,75%.

Η αμερικανική Fed μείωσε μεν κατά 25 μονάδες βάσης το βασικό επιτόκιο αναφοράς της την Τετάρτη, ωστόσο τρία από τα 10 μέλη της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της διαφώνησαν στην ψηφοφορία. Αυτός είναι ο υψηλότερος αριθμός διαφωνούντων από το 2016, κάτι που πυροδότησε αμφιβολίες για την ικανότητα της κεντρικής τράπεζας να προχωρήσει και σε νέες μειώσεις επιτοκίων τους επόμενους μήνες.

Ακολούθησαν σήμερα οι αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών της Ιαπωνίας και της Ελβετίας. Οι δύο τράπεζες κράτησαν αμετάβλητη την πολιτική τους, αν και προειδοποίησαν για την αύξηση των κινδύνων και της αβεβαιότητας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας, στο μεταξύ, αύξησε τα επιτόκια της κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,50% που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών.

Οι αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα με την τελευταία έκθεση-καμπανάκι του ΟΟΣΑ για την παγκόσμια ανάπτυξη.

«Η κλιμακούμενη εμπορική αντιπαράθεση αρχίζει ολοένα και περισσότερο να επηρεάζει την εμπιστοσύνη και τις επενδύσεις, αυξάνοντας την αβεβαιότητα, εντείνοντας τους κινδύνους στις χρηματοοικονομικές αγορές και θέτοντας σε κίνδυνο τις ήδη αποδυναμωμένες προοπτικές ανάπτυξης», προειδοποίησε στην έκθεση του ο Οργανισμός.

Οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Κίνας σε εμπορικό επίπεδο βρίσκονται επίσης στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών, καθώς αξιωματούχοι των δύο χωρών συναντώνται εντός της ημέρας στην Ουάσινγκτον.

Οι διήμερες επαφές έχουν στόχο την προετοιμασία των συνομιλιών σε υψηλότερο επίπεδο στις αρχές Οκτωβρίου, που θα καταδείξουν κατά πόσο οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη θα κινηθούν προς μια εμπορική συμφωνία ή θα συνεχίσουν τον “χορό” των δασμών.

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει