Κίνδυνος λουκέτου στο δήμο Αγιάς

Ένας ακόμα δήμος αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να σταματήσει να λειτουργεί λόγω οικονομικών προβλημάτων. Αδυναμία να καταβάλει τους μισθούς του επόμενου δεκαπενθημέρου και να εξυπηρετήσει τις αρμοδιότητες του δήμου, όπως η αποκομιδή των απορριμάτων, δηλώνει στην εφημερίδα “Καθημερινή” και ο δήμαρχος Αγιάς, Αντώνης Γκουντάρας.

Με επιστολή του προς τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών, που εστάλη χθες, γνωστοποιεί ότι αν δεν βρεθεί άμεσα λύση ο δήμος θα “βάλει λουκέτο”.

Ωστόσο, οι βασικές οφειλές του δήμου Αγιάς είναι προς ιδιώτες. Όπως εξηγεί ο δήμαρχος κ. Γκουντάρας, ο ενιαίος δήμος Αγιάς κληρονόμησε τα οικονομικά προβλήματα των δήμων, από την συνένωση των οποίων προέκυψε. Λόγω των οφειλών του, τα έσοδα του δήμου έχουν δεσμευτεί, με αποτέλεσμα να μην έχει τη δυνατότητα να καταβάλει τους μισθούς.

Ο δήμος Αγιάς έχει 15.000 δημότες, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, ο αριθμός, όμως των φιλοξενουμένων στην περιοχή πολλαπλασιάζεται τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς διαθέτει πολλές εξοχικές κατοικίες και παραλίες, Στον δήμο εργάζονται σήμερα 56 άτομα.

Η κρατική ενίσχυση που λάμβανε ήταν 123.000 ευρώ τον μήνα, από τα οποία τα 96.000 ευρώ χρησιμοποιούνται για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων. Όμως η κρατική ενίσχυση έχει σταματήσει, καθώς δεσμεύτηκε ο λογαριασμός του στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών, τον φορέα απ΄όπου πληρώνεται η κρατική ενίσχυση στους δήμους- έπειτα από προσφυγή των οφειλετών του.

Ο δήμος δεν έχει τη δυνατότητα να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του, όπως ορίζεται η νομοθεσία ότι επιβάλλεται, και άρα πρόκειται να μπει σε καθεστώς επιτροπείας από το υπουργείο Εσωτερικών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει