Κίνηση αδυναμίας η απέλαση του Λίβυου πρέσβη


Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου 2019, 11:07

Για τις σχέσεις της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ και τη συμφωνία με τη Λιβύη μίλησε το πρωί της Δευτέρας σε δημοσιογράφους ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ενώ αναφέρθηκε και στην απέλαση του Λίβυου ηγέτη από την Αθήνα.

«Η σχέση της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ είναι πιο ισχυρή και περισσότερο ουσιώδης. Δεν έχει νόημα η αμφισβήτηση της Τουρκίας. Όταν προβάλλουμε κάποιους ισχυρισμούς αναφορικά με τα δικαιώματά μας στο περιβάλλον του ΝΑΤΟ, αυτό δεν θα πρέπει να εκλαμβάνεται σαν στάση εναντίον του ΝΑΤΟ. Με την προστασία των νότιων συνόρων μας προστατεύουμε το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη» ανέφερε αρχικά.

Στη συνέχεια μίλησε για την απέλαση του Λίβυου ηγέτη από την Αθήνα, απόρροια της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης: «Εκτιμούμε πως είναι μια κίνηση αδυναμίας. Δεν θα επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα. Προτείνουμε την προσέγγιση των γεγονότων με ψυχραιμία και λογική, σεβόμενοι πάντα το Διεθνές Δίκαιο. Αυτή η συμφωνία είναι πλήρως εναρμονισμένη με το Διεθνές Δίκαιο και θέλω να το υπογραμμίσω αυτό. Το μνημόνιο με τη Λιβύη δεν εναντιώνεται στους γείτονές μας, αλλά δημιουργήθηκε για την επιτήρηση των δικαιωμάτων και των ενδιαφερόντων δύο κυρίαρχων κρατών, της Τουρκίας και της Λιβύης».

«Η συμφωνία με τη Λιβύη δεν αποτελεί απειλή για άλλες χώρες»

Την Κυριακή ο Τούρκος υπουργός Άμυνας είχε σημειώσει πως «η συμφωνία με τη Λιβύη δεν αποτελεί απειλή για άλλες χώρες, ούτε και παραβίαση των δικαιωμάτων των άλλων χωρών. Πρόκειται για μια συμφωνία που έγινε στο πλαίσιο των δικαιωμάτων δύο κυρίαρχων χωρών».

«Παράλληλα με τις επιχειρήσεις που διεξάγονται κατά της τρομοκρατίας εντός και εκτός συνόρων, συνεχίζονται με αποφασιστικότητα και οι ενέργειες στο Αιγαίο, στην ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων στο Αιγαίο» πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας.

«Το ευκολότερο που μπορεί να γίνει στο θέμα αυτό είναι η δίκαιη διανομή κάθε πόρου και πλούτου που βρίσκεται στο Αιγαίο, στην ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο. Αν δεν συμβεί αυτό, δεν θα επιτρέψουμε μια αντίθετη απόφαση. Δεν μπορεί να επιβιώσει καμία απόφαση η οποία δεν συμπεριλαμβάνει την Τουρκία και αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι. Η Κύπρος είναι δική μας υπόθεση και δεν τίθεται θέμα να υποχωρήσουμε» κατέληξε ο Ακάρ.


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου 2019, 11:14

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει