Κίνηση Πολιτών για το Νερό: Να πάρουμε την υπόθεση της άρδευσης στα χέρια μας!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

1. Η μεταβίβαση της διαχείρισης του νερού άρδευσης στη ΔΕΥΑΜΒ

Το Γενάρη του 2013, η προηγούμενη Δημοτική Αρχή εισηγήθηκε τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων της άρδευσης από τις κοινότητες του Πηλίου στη ΔΕΥΑΜΒ, παρά τις έντονες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών. Η σημερινή Δημοτική Αρχή προεκλογικά είχε αντιτεθεί στην εκμετάλλευση του νερού άρδευσης και στον ορισμό υδρονομέων από τη ΔΕΥΑΜΒ. Τα ίδια τα στελέχη της Επιχείρησης, ο Αντιπρόεδρος και ο Τεχνικός Διευθυντής, είχαν παραδεχτεί την ανεπάρκεια της από τεχνική άποψη, όταν δήλωναν σε συνέλευση των κατοίκων της Δράκειας: “είμαστε μαθητές του Δημοτικού μπροστά σας”. Η ΔΕΥΑΜΒ, άλλωστε, δεν ανταπεξέρχεται ούτε καν στις βασικές της υποχρεώσεις σε ό,τι αφορά την ποσοτική και ποιοτική ύδρευση των κατοίκων της πόλης, λόγω έλλειψης προσωπικού και κονδυλίων.

2. Ο Κανονισμός Άρδευσης

Στη συνέχεια, ωστόσο, κάνοντας μία θεαματική “κωλοτούμπα”, ο Δήμαρχος συνέχισε την πολιτική του προκατόχου του. Πήγε μάλιστα ένα βήμα παραπέρα σε ό,τι αφορά στη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων της άρδευσης στη ΔΕΥΑΜΒ, ψηφίζοντας έναν Κανονισμό Άρδευσης. Ο κανονισμός αυτός προβλέπει την εγκατάσταση υδρομέτρων και την επιβολή τελών άρδευσης ανά στρέμμα, χρεώσεις οι οποίες ξεπερνούν τις αμοιβές των υδρονομέων. Πρόκειται για μία υπερτιμολόγηση, η οποία λειτουργεί καθαρά σε όφελος της ΔΕΥΑΜΒ.

Από την πλευρά τους οι καλλιεργητές στις τοπικές κοινότητες, απαξίωσαν στην πράξη τον κανονισμό που επιχειρείται να επιβληθεί, καθώς μέχρι τα τέλη του 2015, μόλις 123 χρήστες του δικτύου άρδευσης από τους συνολικά 3500-4000, είχαν ανταποκριθεί στο κάλεσμα της ΔΕΥΑΜΒ να καταθέσουν αίτηση για άρδευση.

Ως Κίνηση Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το Νερό θεωρούμε, τόσο τον παραπάνω Κανονισμό, όσο και τη μεταβίβαση της άρδευσης στη ΔΕΥΑΜΒ, ενέργειες παράνομες, άκυρες και πολιτικά απαράδεκτες για τους παρακάτω λόγους:

Εγκρίθηκαν μέσα από αντιδημοκρατικές και αυταρχικές μεθοδεύσεις. Οι τοπικές κοινότητες, όταν κλήθηκαν μέσα από συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στα χωριά, να εκφέρουν άποψη για το Σχέδιο Κανονισμού Άρδευσης, το απέρριψαν ως προς το περιεχόμενό του και μάλιστα δύο φορές μέχρι τώρα, τόσο επί προηγούμενου όσο και επί τωρινού δήμαρχου. Ο δήμαρχος, παρ’ όλα αυτά επέμεινε, ζητώντας από τις κοινότητες να αποφασίσουν για τρίτη φορά (!)

Όταν το Σχέδιο έφτασε προς ψήφιση, οι τοπικοί αιρετοί δέχτηκαν τεράστιες πιέσεις και απειλήθηκαν ακόμα και με μηνύσεις εναντίον τους, σε περίπτωση που δεν εγκριθεί ο Κανονισμός. Στην ουσία ο δήμαρχος τους καλούσε να παρακάμψουν τη βούληση των συγχωριανών τους, οι οποίοι τους εξέλεξαν με την προσδοκία να υπερασπιστούν τις αποφάσεις των συνελεύσεων. Ο Κανονισμός ψηφίστηκε από το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ στις 13 Μαρτίου 2015 κάτω από συνθήκες εκβιασμών και δολοπλοκιών και με την προσφυγή στη βία απέναντι στους διαμαρτυρόμενους πολίτες, στους οποίους ΜΑΤ και σεκιούριτι είχαν αποκλείσει την είσοδο στη ΔΕΥΑΜΒ. Τη μέρα εκείνη ένας άνθρωπος οδηγήθηκε στο Νοσοκομείο του Βόλου και μερικοί ακόμα τραυματίστηκαν ελαφρά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει