Καθήκον μας να σταματήσουμε την καταστροφή που φέρνουν τα νεοφιλελεύθερα ιδεολογήματα

«Η διεθνής συγκυρία δεν είναι καθόλου ευνοϊκή για τις δυνάμεις της δικαιοσύνης, της κοινωνικής απελευθέρωσης και του σοσιαλισμού με δημοκρατία και ελευθερία» και ελευθερία, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Βολιβίας Μοράλες κατά την αποψινή εκδήλωση στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

«Αντιθέτως», είπε ο πρωθυπουργός «βρισκόμαστε μπροστά σε μια κρίσιμη καμπή όπου η νεοφιλελεύθερη οικονομική ορθοδοξία μεταπηδά από το πολιτικό όχημα της συντηρητικής δεξιάς στο όχημα της ακροδεξιάς και του ολοκληρωτισμού και σημείωσε ότι οι διαφορές ανάμεσα στην Ελλάδα μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη Βολιβία, είναι μεγάλες, «ωστόσο ο αγώνας για κοινωνική δικαιοσύνη, δημοκρατία, ισότητα και αξιοπρέπεια είναι παντού, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου ένας αγώνας που μπορεί να δίνεται με διαφορετικά μέσα και όπλα, αλλά δίνεται με την ίδια καρδιά, με την ίδια ψυχή, με τις ίδιες ιδέες».

Η Λατινική Αμερική μεγάλο εργαστήρι αλλαγών και κοινωνικών κινημάτων

«Είναι μεγάλη η χαρά μου και η συγκίνηση μου να καλωσορίζω στη χώρα μας τον Πρόεδρο του Πολυεθνοτικού Κράτους της Βολιβίας, τον Έβο Μοράλες. Θέλω να τον ευχαριστήσω ” είπε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας, πως είναι σπάνιες οι φορές που επισκέπτεται την Ευρώπη.

“Είμαι σίγουρος ότι πολλοί περίμεναν με μεγάλο ενδιαφέρον αυτή την επίσκεψη. Μια επίσκεψη που γίνεται σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για τη διεθνή πολιτική κατάσταση και την διεθνή γεωπολιτική σφαίρα».

«Η Λατινική Αμερική, από όπου έρχεται ο Έβο Μοράλες, υπήρξε και εξακολουθεί να είναι, παρά τις μεγάλες προκλήσεις και τις δυσκολίες, που αντιμετωπίζει, ένα μεγάλο εργαστήρι τέτοιων αλλαγών και μετασχηματισμών και κοινωνικών κινημάτων» είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε, ότι «παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ισχυρά αισθήματα αλληλεγγύης το εγχείρημα αυτό».

«Δεκατρία χρόνια μετά την εκλογή του στο τιμόνι της χώρας του και παρά τα πολύ μεγάλα προβλήματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει, ο Έβο Μοράλες συνεχίζει από θέσεις κυβερνητικής ευθύνης να κάνει πράξη τον αγώνα για την κοινωνική αλλαγή, την λαϊκή και εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία, τον αγώνα για τη προστασία του φυσικού περιβάλλοντός», συνέχισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε.

«Τα τελευταία δεκατρία χρόνια, η Αριστερά στη Βολιβία ηγήθηκε ενός οικονομικού θαύματος, που οδήγησε ακόμη και τους ποιο σκληρούς αυτούς του ΔΝΤ που τους ξέρουμε καλά και στην Ελλάδα να παραδεχτεί ότι η Βολιβία αποτελεί πια ένα ξεκάθαρο success story. Η Βολιβιανή οικονομία αναπτύσσεται σχεδόν με διπλάσιο ρυθμό από τα υπόλοιπα κράτη της Λατινικής Αμερικής, την ίδια ώρα που άλλες γειτονικές χώρες που επανέρχονται στον σκληρό νεοφιλελευθερισμό, βρίσκονται ξανά στην κρίση και τον υπερπληθωρισμό».

«Μέσα σε δεκατρία χρόνια», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, «με έναν συνδυασμό ριζοσπαστικών πολιτικών και ρεαλισμού, συγκρούσεων αλλά και συμβιβασμών, ο Έβο Μοράλες έχει καταφέρει να αναγνωρίζονται σήμερα διεθνώς τα οικονομικά και κοινωνικά επιτεύγματα της κυβέρνησής του, και αυτή η έμπρακτη συμβολή είναι εξαιρετικά χρήσιμη ιδίως σήμερα, στην ιστορικά κρίσιμη, παρούσα διεθνή συγκυρία, η οποία δεν είναι καθόλου ευνοϊκή για τις δυνάμεις της δικαιοσύνης, της κοινωνικής απελευθέρωσης και του σοσιαλισμού με δημοκρατία και ελευθερία» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ιστορικό μας καθήκον, να σταματήσουμε την οικονομική και κοινωνική καταστροφή που φέρνουν τα νεοφιλελεύθερα ιδεολογήματα

Συνεχίζοντας εκτίμησε, πως «βρισκόμαστε μπροστά σε μια κρίσιμη καμπή όπου η νεοφιλελεύθερη οικονομική ορθοδοξία μεταπηδά από το παραδοσιακό πολιτικό όχημα της συντηρητικής δεξιάς στο όχημα της ακροδεξιάς και του ολοκληρωτισμού ενώ αναφερόμενος στην Ευρώπη, είπε πως η «οικονομική και θεσμική κρίση δίνουν πρόσφορο έδαφος σε δυνάμεις που κηρύττουν το σωβινισμό, το ρατσισμό, και το μίσος για τη φυλετική, τη θρησκευτική και τη σεξουαλική διαφορετικότητα».

«Σε αυτό το πλαίσιο είναι ιστορικό μας καθήκον, όλων των προοδευτικών κυβερνήσεων και των προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, να εργασθούμε σταματήσουμε την οικονομική και κοινωνική καταστροφή που φέρνουν τα νεοφιλελεύθερα ιδεολογήματα, για να βγουν οι λαοί από την κρίση με αλληλεγγύη και κοινωνική δικαιοσύνη να μην αφήσουμε το μίσος, το φόβο, την ανασφάλεια και την απελπισία να θρέφουν άλλο το τέρας ενός νέου φασισμού», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως «παρά τις υπαρκτές διαφορετικότητες, λοιπόν, ο αγώνας αυτός απέναντι στο νέο ολοκληρωτισμό, είναι ένας αγώνας κοινός τόσο στην Ευρώπη όσο και την αμερικανική ήπειρο».

Αναγκαστήκαμε σε δύσκολους επίπονους συμβιβασμούς αλλά ποτέ δε χάσαμε το στόχο μας και δεν ξεχάσαμε ποιους εκπροσωπούμε

Αναφερόμενος στην διακυβέρνηση της Ελλάδας από μια κυβέρνηση της Αριστεράς, ο πρωθυπουργός είπε πως «τα τελευταία χρόνια βρεθήκαμε μπροστά σε πολύ δύσκολες προκλήσεις και ο λαός, μάς έδωσε την ευθύνη της διακυβέρνησης σε μια σκοτεινή στιγμή για την πατρίδα μας και χειριστήκαμε πρωτοφανείς καταστάσεις οικονομικής και κοινωνικής κατάρρευσης».

«Αντιμετωπίσαμε πρωτοφανείς επιθέσεις και έξωθεν παρεμβάσεις, που πλήγωσαν τα προηγούμενα χρόνια τη δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία στη πατρίδα μας» είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι «τέσσερα χρόνια μετά, έχουμε καταφέρει πολλά, παρά τις συνεχείς δυσκολίες, τις ασφυκτικές πιέσεις και τις πρωτοφανείς εκστρατείες διαστρέβλωσης και συκοφάντησης».

«Αναγκαστήκαμε σε δύσκολους επίπονους συμβιβασμούς αλλά ποτέ δε χάσαμε το στόχο μας και δεν ξεχάσαμε ποιους εκπροσωπούμε» συνέχισε και τόνισε.

«Σήμερα είναι πια φανερό ότι πορευόμαστε σε σωστό δρόμο. Καταφέραμε να βγούμε από τον φαύλο κύκλο των προγραμμάτων της δημοσιονομικής προσαρμογής και ανακτούμε βήμα βήμα την κυριαρχία μας, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα και ίσως είναι ο πιο σημαντικό, να μειώσουμε σημαντικά τη φτώχεια και την ανεργία, να εδραιώσουμε την κοινωνική προστασία, να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα της κοινωνικής πλειοψηφίας. Μέσα σε ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο από αυτό της δικής σου πατρίδας, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ένωσης, επιχειρούμε κι εμείς να συγκροτήσουμε ένα διαφορετικό πολιτικό υπόδειγμα προοδευτικής διακυβέρνησης».

Η επίσκεψη του Έβο Μοράλες, «σημαντική ένεση αισιοδοξίας, ενθάρρυνσης και ελπίδας»

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Τσίπρας, χαρακτήρισε την επίσκεψη του Έβο Μοράλες, «σημαντική ένεση αισιοδοξίας, ενθάρρυνσης και ελπίδας ότι μπορούμε να ονειρευόμαστε και να αγωνιζόμαστε μια καλύτερη και δικαιότερη κοινωνία για έναν άλλο κόσμο που είναι εφικτός και μπορεί να γίνει πράξη από δυνάμεις σταθερά προσανατολισμένες στην κοινωνική πρόοδο αλλά και σε ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης και ολιγαρκούς αφθονίας».

«Αυτός είναι ο “επαναστατικός ρεαλισμός” της κυβερνώσας Αριστεράς του 21ου Αιώνα, που προχωρά με ρήξεις και συμβιβασμούς», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει