Κακές oι προβλέψεις για την επιδημία

Σε καραντίνα λόγω κορωνοϊού έθεσε σήμερα την Κωνσταντινούπολη ο νομάρχης, ζητώντας από όλους τους κατοίκους να μείνουν στο σπίτι για 48 ώρες. Έπειτα από την εξουσία που έδωσε στους τοπικούς άρχοντες ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν να αποφασίζει για τα μέτρα η κάθε περιφέρεια, αποφεύγοντας να κηρύξει γενικό lockdown η κυβέρνηση, ο νομάρχης της μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας ανακοίνωσε μέσω twitter ότι η Κωνσταντινούπολη τίθεται σε απομόνωση.

«Αφήσαμε τις πλατείες μας στα πουλιά και τις παραλίες μας στους γλάρους. Για να ζήσουμε αυτές τις ομορφιές και να τις μοιραζόμαστε με τους αγαπημένους μας, μείνετε σπίτι για 48 ώρες για την υγεία, την οικογένεια, τους αγαπημένους σας, την Κωνσταντινούπολη και τη χώρα μας», ήταν το μήνυμα του Αλί Γερλίκαγιά, πλαισιωμένο από φωτογραφίες της Αγίας Σοφίας και του Βοσπόρου μόνο με τα περιστέρια να τους ‘κάνουν συντροφιά’.

Και την ίδια ώρα, η τουρκική αστυνομία μετατρέπεται η «φωνή» όλων των τοπικών αρχών, προκειμένου να διαλαλήσουν και να συνετίσουν τους απείθαρχους πολίτες να μείνουν μέσα.

Άσχημα τα μαντάτα

Συνεχίζουν τις αυστηρές προειδοποιήσεις οι ειδικοί στην Τουρκία, προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν –κι αυτοί από την πλευρά τους- την κοινωνία και να πειστεί να εφαρμόσει τα μέτρα για τον κορωνοϊό.

 «Οι επόμενες 5 ημέρες είναι πολύ σημαντικές. Αν δεν τηρήσουμε αυστηρά τα μέτρα για να ελέγξουμε την ασθένεια, θα καταστεί ακόμη πιο δύσκολο να εμποδίσουμε την εξάπλωση του ιού», τονίζει ο λοιμωξιολόγος, Μεχμέτ Τζεϊχάν, μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου για τον κορωνοϊό του τουρκικού υπουργείου Υγείας, σε συνέντευξή στην εφημερίδα «Χουριέτ».

Ο καθηγητής εξηγεί ότι «αν δεν είχε ληφθεί κανένα μέτρο και τα σχολεία, οι χώροι εργασίας και οι καφετέριες ήταν ανοικτά, σε περίπου δυόμιση μήνες, η ασθένεια θα είχε εξαπλωθεί στο  ήμισυ του πληθυσμού, δηλαδή σε 40 εκατομμύρια ανθρώπους», αναφέρει, ενώ αντίστοιχα «αν όλα τα μέτρα εφαρμόζονται 100% και κανένας δεν βγαίνει από το σπίτι του εκτός αν πρόκειται για μεγάλη ανάγκη, τί θα κάνει ο ιός; Θα εξαφανιστεί επειδή δεν θα βρει ανθρώπους να προσβάλει». Ο Τούρκος λοιμωξιολόγος επικαλέστηκε μάλιστα το παράδειγμα της Νότιας Κορέας, υποστηρίζοντας ότι η επιδημία θα μπορούσε να είχε σταματήσει μέσα σε δύο μήνες, αν είχε εφαρμοστεί πλήρως η κοινωνική απομόνωση και κανένας δεν είχε βγει από το σπίτι του.

«Η Τουρκία έχει να επιλέξει ανάμεσα σε δύο παραδείγματα. Δυστυχώς ο μισός πληθυσμός δεν τήρησε τα μέτρα. Υπάρχουν ακόμη κάποιοι που δεν τηρούν τους κανόνες. Είναι πολύ δύσκολο να πούμε πότε θα λάβει τέλος η κρίση. Αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο με αυστηρά μέτρα και ελέγχους, χωρίς κήρυξη απαγόρευσης κυκλοφορίας. Αλλιώς ο ορίζοντας διαγράφεται σκοτεινός», προειδοποίησε ο Τούρκος ειδικός, που υπογραμμίζει ότι «βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο, είναι ζήτημα χρόνου η κρίση να φτάσει στην κορύφωσή της» και ότι είναι λάθος η αντίληψη ότι η ζέστη των καλοκαιρινών μηνών θα εξαφανίσει τον ιό.

Δυσπιστία γιατρών για τα στοιχεία

Την έντονη δυσπιστία τους εκφράζουν γιατροί στην Τουρκία σχετικά με την ακρίβεια των στοιχείων που ανακοινώνει το τουρκικό υπουργείο Υγείας καθημερινά, όσο και για τα μέτρα που έχουν επιβληθεί.

Ο Γιουσούφ Σαβράν, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Σμύρνης, δηλώνει στην αριστερή τουρκική εφημερίδα «Duvar», ότι «μελετώντας τα στατιστικά στοιχεία στην Τουρκία, δείχνουν ότι αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων είναι χειρότερος από την Ιταλία» και προειδοποιεί ότι «η Τουρκία δεν έχει αντιληφθεί ακόμη την σοβαρότητα της κατάστασης και οι θάνατοι θα φτάσουν τις χιλιάδες».

 

 

Αλλά και ο Ιατρικός Σύλλογος της Σμύρνης εκφράζει τις αμφιβολίες του για τα στοιχεία που ανακοινώνει καθημερινά ο τούρκος υπουργός Υγείας, Φαχρετίν Κοτζά, για τους θανάτους και τα κρούσματα.

 

«Τα στοιχεία δεν συμβαδίζουν με τα περιστατικά. Νομίζω ότι οι πραγματικοί αριθμοί είναι πολύ πιο υψηλοί» υποστηρίζει ο Δρ. Σουρενκιόκ, μέλος του συλλόγου, στηρίζοντας την άποψή του στο γεγονός ότι πολλοί εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, που έρχονται σε επαφή με ασθενείς με κορονοϊό, δεν υποβάλλονται καν σε τεστ για κορωνοϊό έπειτα και αποκλείεται τα κρούσματα να είναι μόνο αυτά που ανακοινώνονται.

Πηγή: ethnos.gr

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει